Home / Social / ”Trăiască Ceaușescu! Trăiască România”, cântat la inaugurarea Monumentului Eroilor, investiție de peste 7 miliarde de lei vechi

”Trăiască Ceaușescu! Trăiască România”, cântat la inaugurarea Monumentului Eroilor, investiție de peste 7 miliarde de lei vechi

de Simona MIHĂILĂ

Flacăra recunoștinței, imposibil de aprins din cauza nefinalizării lucrărilor la conducta de gaz, odă închinată mareșalului Antonescu, condamnat pentru crime de război, iar la final ”Trăiască Ceaușescu! Trăiască România”. Acestea sunt câteva momente care au condimentat inaugurarea unuia dintre cele mai importante evenimente culturale post-decembriste de la Bârlad.

S-a lăsat cortina peste unul dintre cele mai tergiversate, mai chinuite și mai controversate evenimente culturale din ultimii ani de la Bârlad: dezvelirea Monumentului Eroilor.
Povestea Monumentului Eroilor Bârlădeni a început în anul 2008 și s-a încheiat, iată, 11 ani mai târziu, când, în fața celor câteva sute de locuitori ai orașului, a fost dezvelit un Monument al Eroilor … Neamului.
Așa au decis autoritățile de acum: să-l dedice întregului neam, depărtându-se astfel de ideea originală a proiectului, care spunea că monumentul să fie al eroilor bârlădeni.
Era una dintre cele mai mari dorințe a doctorului Constantin Teodorescu, înflăcărat patriot local, filantrop și animator cultural, cel căruia, nu doar Bârladul, ci și românii, îi datorează o colecție unică, extrem de valoroasă, cu obiecte despre și cu Mihai Eminescu. Colecția, donată urbei, este adăpostită de Casa Roșie, edificiu istoric ce a scăpat de paragină pentru că doctorul Teodorescu a convins autoritățile să o reabiliteze.
Cu puțin timp înainte de a muri, după ce-și văzuse împlinite două mari vise – statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din fața primăriei, și reconsolidarea Casei Roșii, doctorul a declarat, în timpul unui eveniment la Galeriile de Artă ”N.N. Tonitza”, că și memoria ostașilor din zona Bârladului, care și-au dat viața pentru pacea de care ne bucurăm astăzi, merită un monument.
”Domnitorul Cuza, născut în Bârlad, are monumentul său; poetul Eminescu, cel care este al fiecăruia dintre noi, are casa lui la Bârlad. Să fie și un Monument al Eroilor Bârlădeni, al celor care au luptat în cele două războaie mondiale, pentru că atât mai putem noi face pentru memoria lor”, declara doctorul Teodorescu.
A deschis o subscripție publică, în urma căreia a reușit să strângă aproximativ 5.000 de lei. Administrația PSD, cea care se afla în acel moment la conducerea Bârladului, a decis să preia proiectul și să-l includă între investițiile culturale finanțate de la bugetul local.

Constantin Teodorescu (grav bolnav și foarte aproape de sfârșitul pe care îl simțea deja) a răsuflat ușurat. În 2012, a putut deturna suma strânsă prin colecta publică pentru monument, spre un alt proiect: bustul lui Eminescu, pe care l-a amplasat în curtea Casei Roșii.
La puțin timp s-a și stins din viață. În primăvara lui 2016, în timpul interimatului primarului PSD Marin Bunea (cel care i-a urmat lui Constantin Constantinescu), a fost organizată o selecție de oferte. Comisia a decis ca proiectul câștigător să fie cel al sculptorului ieșean Constantin Crengăniș.
Suma totală plătită pentru realizarea sculpturii a fost de 190.000 de lei (1,9 miliarde de lei vechi). După o lună, macheta viitorului monument era expusă, deja, în holul primăriei.

 

Odă închinată mareșalului Antonescu, condamnat pentru crime de război, la dezvelirea Monumentului Eroilor?

După instalarea în funcția de primar a lui Dumitru Boroș, proiectul a stagnat. Din diverse motive, fazele de lucru ale investiției au fost amânate de la o perioadă la alta.
Cert este că, dacă sculptura, care este o operă de artă în sine, a costat mai puțin de 200.000 de lei, soclul și amenajarea rondului în care a fost amplasat monumentul au costat 540.000 de lei. În această sumă au intrat și lucrările de închidere a arterei rutiere care lega strada Ștefan Procopiu cu Bulevardul Republicii (pavare cu dale, montare borduri, amplasare bănci). De asemenea, a fost trasă și o conductă de gaz cu scopul de a alimenta ”flacăra recunoștinței”.
Din cauză că lucrările la această conductă nu au fost finalizate, aprinderea flăcării nu a mai avut loc la inaugurarea monumentului, așa cum era prevăzut.
De altfel nu a fost singurul minus al evenimentului. Câteva momente – unele comice, altele impardonabile – au atras atenția bârlădenilor și au încins discuțiile, ulterior, pe rețelele de socializare.
De departe, cea mai controversată a fost citirea poeziei ”Bocetul lui Ion cel fără mormânt”, a poetului Adrian Păunescu. O odă închinată mareșalului Antonescu, condamnat la moarte pentru crime de război și pentru că a trădat interesele țării punând-o în slujba naziștilor. Ce rost avea această poezie într-un moment creat pentru cinstirea eroilor de război, nimeni nu a înțeles. Cu atât mai mult cu cât promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii este infracțiune!
Dar seria momentelor halucinante nu s-a oprit aici. Spre stupefacția generală, evenimentul de inaugurare a Monumentului Eroilor Neamului s-a încheiat în ritmurile solemne ale cântecului ”Trăiască Ceaușescu! Trăiască România”. Organizatorii au explicat că a fost o încurcătură făcută de responsabilii cu muzica care au selectat o înregistrare a variantei comuniste, interpretată de Nicu Alifantis la Cenaclul Flacăra:
”Traiasca libertatea, traiasca Romania
Traiasca Ceausescu, partidul si poporul
Traiasca Romania, traiasca tricolorul!”.

About Simona Vasile

x

Check Also

Bazinul de înot și polo din municipiul Vaslui intră la proiectare

Proiectul construcției unui bazin de ...

O troiță nouă, dedicată eroilor Revoluției din 1989, sfințită în Cimitirul ”Eternitatea” din Vaslui

O troiță nouă, dedicată eroilor ...

Peste 1.500 de copii, așteptați la Episcopia Hușilor pentru a se întâlni cu Moș Crăciun

Peste 1.500 de copii sunt ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: