Home / Social / Fermierii vasluieni care primesc subvenții, luați la bani mărunți de APIA

Fermierii vasluieni care primesc subvenții, luați la bani mărunți de APIA

Luna lui Cuptor vine cu verificări la fața locului pentru mai mult de 66.300 de fermieri romȃni, între care și vasluieni, care beneficiază de sprijin financiar din fonduri europene și de la bugetul național. Aceștia vor fi controlați dacă respectă standardele prevăzute la acordarea subvențiilor, precum și cerințele minime specifice schemelor de sprijin în sectorul vegetal și în sectorul zootehnic.

Astfel, fermierii vasluieni trebuie să se aștepte la vizite de lucru în care vor fi atent verificate normelor de ecocondiționalitate, adică acele standarde pentru respectarea cărora și-au luat angajamentul scris, prin contractele de subvenție încheiate în Campania 2019.

Este vorba atȃt despre cerințele în materie de gestionare privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor, în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru agricultorii din România, cȃt și despre standardele privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (GAEC).

Controalele APIA se vor derula pȃnă în luna septembrie și vor viza o suprafața totală, la nivel național, de 1,9 hectare de teren. Verificările pe teren prin metoda clasică se vor face în cazul a 1,3 milioane hectare (respectiv 19.409 fermieri), iar restul suprafeței va fi controlată prin metoda teledetecției (46.914 fermieri).

Potrivit reprezentanților APIA, eșantionul de control aferent campaniei din acest an este mai mic cu un număr de 6.880 de fermieri față de Campania 2018. Procentul minim de fermieri care trebuie să fie verificați anual este de 5%, însă la eșantionul de control se adaugă și marjele de eroare din sezonul anterior.

Verificările demarate de inspectorii APIA se desfășoară la ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care vizează un eșantion de beneficiari ai cererilor unice de plată. Controalele au scopul de a analiza condițiile exacte de acordare a subvențiilor pentru fermieri, în conformitate cu art. 37 din Regulamentul UE nr.809/2014, în ceea ce privește ecocondiționalitatea și sistemul integrat de administrare a măsurilor de dezvoltarea rurală. În cadrul unui control în fermă, de exemplu, se verifică fiecare dintre parcelele declarate, pentru a stabili eligibilitatea, localizarea exactă, suprafața și alte detalii privind modul în care este folosit terenul.

Cele mai frecvente nereguli identificate de inspectorii APIA în cadrul acestor verificări sunt cele legate de amplasamentul și suprafețele terenurilor agricole declarate în exploatare de către fermieri. De reținut este faptul că neconcordanțele minore dintre hărțile topografice și fotoplanurile obținute prin teledetecție sunt compensate, iar fermierii nu sunt penalizați pentru diferențe de maximum 3% între suprafața declarată și cea identificată prin teledetecție. Pentru tot ce depășește acest prag se aplică progresiv penalizări꞉ la peste 20%, plata se suspendă pentru anul respectiv, la peste 50% se aplică nu doar suspendarea, ci și sancțiuni multianuale, pe o durată de până la 3 ani.

Alte tipuri de nereguli des întâlnite sunt absența sau încadrarea eronată a culturilor menționate în cererile de plată, precum și nerespectarea prevederilor impuse pentru obținerea unui anumit tip de subvenții.

De exemplu, un fermier primește bani pentru livadă, exploatată în mod tradițional, dar se constată pe teren că producția principală este fânul. Dacă se depășește numărul maxim de 240 de pomi / hectar, producția principală nu o mai reprezintă fânul, ci fructele. Așadar, e vorba despre o altă încadrare atât în categoriile de subvenții acordate de APIA, cât și în ceea ce privește taxele și impozitele care trebuie plătite de fermier către stat.

Există și situații în care fermierii depun cerere pentru subvenție, deși pe terenul agricol pe care îl dețin se află clădiri, ape sau păduri, care fac ca solicitările lor să fie neeligibile. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Ultima oră! Incendiu la Huși!

Pompierii secției din Huși intervin ...

Proiectul drumului strategic în valoare de 222 milioane de lei intră în execuție

de Dănuț CIOBANU  În următoarele ...

Eveniment inedit, organizat de Asociația Culturală „Constantin Hamangiu” din Bârlad

Activitatea din acest an a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: