Home / Sanatate / Cardul European pentru Dizabilitate, o necunoscută pentru vasluienii cu handicap

Cardul European pentru Dizabilitate, o necunoscută pentru vasluienii cu handicap

“Fără bariere în Europa!”, aceasta este deviza sub care se desfășoară un proiect derulat la nivel național de Autoritatea pentru Persoanele cu Dizabilități din România și care are ca obiectiv facilitarea accesului tuturor persoanelor cu handicap la evenimente culturale, sportive și alte activități de petrecere a timpului liber.

Deși proiectul a luat startul încă de anul trecut, puțini sunt vasluienii cu dizabilități care știu că pot intra în posesia unui card european, care le permite accesul gratuit sau parțial subvenționat la o serie de evenimente culturale și sportive ce vor avea loc până în luna august 2020. Atunci expiră pachetele de beneficii stabilite de statele membre ale Uniunii Europene participante la proiect.

Cardul se eliberează gratuit, la cerere, atȃt pentru copiii, cȃt și pentru adulții cu handicap grav, accentuat, mediu sau ușor, în baza certificatului de încadrare în grad de handicap eliberat de către Comisia județeană pentru protecția copilului, respectiv de către Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din județul Vaslui.

Pentru a obține cardul, persoanele îndreptățite pot depune personal, prin reprezentant (părinte, tutore ori organizația neguvernamentală al cărei membru este persoana cu handicap) sau electronic, la registratura ori pe adresa de e-mail a Direcției Generale de asistență socială și protecția copilului (DGASPC) Vaslui, o cerere tip, însoțită de o fotografie recentă tip buletin.

Documentul poate fi folosit numai în statele membre ale Uniunii Europene participante la proiect (Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda, Malta și România), iar beneficiile se acordă în mod diferit pentru fiecare țară în parte. În Romȃnia, deși cardul este nominal și netransmisibil, poate fi utilizat împreună cu asistentul personal sau persoana care însoțește copilul / adultul cu dizabilități.

La nivel național, există peste 250 de instituții care oferă beneficii persoanelor cu dizabilități, conform cardului, între care se numără Federațiile Române de Fotbal și Handbal, instituțiile de cultură din subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale, precum și instituții subordonate Consiliilor Județene și Consiliilor Locale.

La nivelul județului Vaslui, cele trei instituții partenere în proiect sunt Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Teatrul “Victor Ion Popa” Bârlad și Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, însă vasluienii cu dizabilități au acces gratuit și la Bienala Umorului „Constantin Tănase” Vaslui.

Proiectul în baza căruia se acordă 50.000 carduri europene pentru dizabilitate este finanțat de Comisia Europeană prin Programul “Drepturi, Egalitate și Cetățenie 2014-2020”, bugetul total fiind de 154.187 euro.

În județul Vaslui trăiesc 17.792 persoane cu dizabilități, potrivit informațiilor oficiale de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități. Dintre aceștia, 15.575 sunt adulți și 2.217 copii.  (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

La Spitalul „Elena Beldiman” se verifică zilnic dacă angajații respectă programul de lucru

S-a dat jos milităria din ...

Propunere pentru înființarea unui nou traseu de transport public în Bârlad

Este nevoie urgentă să se ...

Licitația pentru execuția proiectului de extindere a UPU Vaslui va fi reluată

de Dănuț CIOBANU Procedurile privind ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: