Home / Social / Șoc și groază în rândul asistaților social din Dragomirești: primarul a hotărât să nu le mai dea ajutor social și să-i angajeze în construcții!

Șoc și groază în rândul asistaților social din Dragomirești: primarul a hotărât să nu le mai dea ajutor social și să-i angajeze în construcții!

de Dănuț CIOBANU

Primarii din județul Vaslui sunt pregătiți să dea lovitura de grație beneficiarilor de ajutor social. Dacă în ultimii ani comuna Dragomirești era în topul județean în ceea ce privește numărul asistaților social, autoritățile locale sunt decise să schimbe situația. Toate persoanele sănătoase și apte de muncă din comună care primesc ajutor social vor fi scoase la lucru. În total, vor fi angajate 85 de persoane.

Primăria Dragomirești a decis ca persoanele care încasează venit minim garantat să fie angajate la obiectivele de investiții care se derulează în comună. În prezent, comuna mai are un total de 280 beneficiari de venit minim, în comparație cu anul 2016 când primeau ajutor social 380 de familii și persoane singure. În total, autoritățile locale doresc să angajeze la firmele din zonă 85 de persoane, care încasează ajutor social de la stat.

Noi avem în derulare un proiect cu fonduri europene, iar unul din obiective este angajarea unui număr de 85 persoane. Avem selectată o firmă care se va ocupa de angajarea persoanelor din grupul țintă al proiectului. Problema comunei noastre este că se află la o distanță mare față de Vaslui sau Bacău, iar banii pentru navetă nu acoperă salarizarea. Din această cauză mai avem mulți oameni la ajutorul social. La proiectele pe care le derulăm în comună este nevoie de forță de muncă calificată și necalificată și o parte din asistații social vor avea unde să lucreze”, a spus Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești.

O altă problemă cu care se confruntă locuitorii din zonă este că nu primesc pensii, deși au vârsta standard pentru pensionare.

Avem 50 de familii a căror membri au vârsta între 65-70 de ani și nu pot să primească pensie pentru că nu au vechimea în muncă de minim 15 ani. Mulți au lucrat în cooperativele agricole de producție pe timpul regimului comunist și nu au primit norme pentru munca prestată. La toate aceste familia trebuie să le dăm ajutor social, pentru că sunt persoane în vârstă și bolnave”, a mai spus Dănuț Iacob.

Alarmă printre primari!

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociației Comunelor din România – Filiala Vaslui, a spus recent că problema legată de acordarea venitului minim garantat trebuie rezolvată cât mai rapid.

Nu există forță de muncă. La noi suntem învățați să muncim mai puțin și să vorbim mai mult. Aici e necazul nostru. Poate aducem de afară oameni, dacă la noi nu muncesc. Este mai bine să stăm la ajutorul social. Avem nevoie la investițiile locale și de forță de muncă calificată și necalificată. În general, cei de la ajutorul social nu vor să vină la muncă și un sunt obișnuiți cu un program de 10 ore”, a spus Neculai Moraru.

Județul Vaslui mai are în plată 8.006 beneficiari de venit minim garantat. În total, în luna mai 2019, statul a virat suma de 2,3 milioane lei pentru plata beneficiarilor de ajutor social din județul Vaslui. Suma medie în plată pentru asistații social a fost luna mai în valoare de 288 lei.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bătălie mare pentru finanțarea proiectele transfrontaliere dedicate lui Ștefan cel Mare

de Dănuț CIOBANU Unul din ...

Găgești: Investiții în educație, sănătate și infrastructură rutieră

Autoritățile locale modernizează comuna de ...

Operă de artă pe clădirea DGASPC Vaslui, făcută cu sprijinul unor tineri instituționalizați

O adevărată operă de artă ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: