Home / Administratie / Inundațiile au calamitat 5.400 hectare de culturi agricole din județul Vaslui

Inundațiile au calamitat 5.400 hectare de culturi agricole din județul Vaslui

de Dănuț CIOBANU

Ploile torențiale din perioada mai – iunie 2019 au produs pagube importante în agricultura județului Vaslui. Culturile agricole și plantațiile de livezi au fost afectate de inundații, grindină sau scurgeri de pe versanți. În total, au fost calamitate 5.400 hectare de teren agricol din județul nostru.

Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui a trimis echipe în teritoriu, în ultimele săptămâni, pentru a evalua nivelul pierderilor înregistrate. În total, au fost afectate 5.400 hectare, din care 1.615 hectare semănate cu porumb, 1.078 hectare de floarea soarelui, 762 hectare de grâu, 168 hectare de rapiță, 1.368 hectare de fânețe etc.

Producătorii care au culturile agricole asigurate vor fi despăgubiți de societățile de asigurare. În schimb, fermierii care nu au culturile asigurate trebuie să aștepte să vadă dacă Ministerul Agriculturii va acorda sau nu despăgubiri.

“Ministerul Agriculturii face demersuri la Uniunea Europeană în vederea accesării banilor din fondul Solidaritatea, pentru despăgubirea culturilor agricole distruse de inundații. Dacă vor veni sume, noi avem documentele în baza cărora se se poată face despăgubiri. Ministerul Agriculturii va decide prin ce instituții se vor face respectivele plăți”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Din această primăvară fermierii au la dispoziție fonduri europene nerambursabile pentru asigurarea culturilor agricole și animalelor.

Finanțarea este asigurată prin submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” din cadrul PNDR 2014-2020.

„Sunt foarte mulți fermieri care au demarat procedurile de încheiere a polițelor de asigurare. Ne așteptăm ca în perioada următoare aceștia să depună dosarele pentru cererile de finanțare aferente culturilor de primăvară. Etapa de depunere a dosarelor se desfășoară în intervalul 1 aprilie 2019 – 30 noiembrie 2019. Alocația financiară pentru perioada de programare este de 42.797.487 euro”, a spus Alin Trifu, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Vaslui.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: