Home / Social / Singura șansă a Vasluiului de a scăpa de sărăcie este declararea județului zonă defavorizată!

Singura șansă a Vasluiului de a scăpa de sărăcie este declararea județului zonă defavorizată!

de Dănuț CIOBANU

Principalul partener economic al județului Vaslui, din ultimii ani, este Italia. În afară unor exporturi modeste de materiale textile și mașini, aparate și echipamente, economia locală nu mai produce altceva. Patronatul local susține că județul Vaslui este menținut în subdezvoltare din cauza infrastructurii proaste și a lipsei facilităților pentru investitori. Singura ansă a Vasluiului pentru a se redresa economic este declararea județului zonă defavorizată.

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (APIMM) Vaslui, a spus că județul nostru nu are mai mulți parteneri economici din cauza lipsei infrastructurii și lipsei facilităților pentru întreprinzători. Fără investiții noi economia locală produce aceleași mărfuri, care îi reduc exporturile la câteva piețe externe.

„Moldova nu este legată printr-o infrastructură modernă de restul țării și nici de Europa. Acum 10 ani vorbeam la toate întâlnirile de necesitatea modernizării DN 24 Iași – Vaslui, pentru că drumul era foarte rău și vasluienii nu mai puteau ajunge la Iași. Cu mari greutăți drumul a fost modernizat. Însă, la nivelul Moldovei nu avem legături cu alte zone ale țării și acesta este primul răspuns pentru care investitorii nu vin la noi. Pentru a veni mari companii le trebuie drumul pe unde să vină. Dacă nu ai infrastructură nu ai afaceri nici în Moldova, nici în județul Vaslui. Un procent de 80% din decizia unei firme de a investi într-o anumită zonă ține de infrastructură și 20% de facilitățile acordate de către autoritățile locale”, a spus Ovidiu Copacinschi.

Singura șansă a județului Vaslui de a absorbi investiții și a se dezvolta economic este declararea ca zonă defavorizată.

„Am cerut de mai multe ori în ultimii ani ca județul Vaslui să fie declarat zonă defavorizată. În acest fel putem să beneficiem de avantajele acordate prin legislația națională și europeană pentru zonele subdezvoltate. Nu s-a întâmplat nimic până acum și rămânem la nivelul care am fost. Aș vrea să nu am dreptate, că am greșit și lucrurile se vor îndrepta într-o direcție bună. Ținta noastră trebuie să fie relansarea activității economice, pentru ca tinerii să nu mai plece din țară”, a mai spus Ovidiu Copacinschi.

Producția industrială a scăzut

În luna aprilie 2019, indicele producției industriale din județul Vaslui a înregistrat valoarea de 95,9%, ceea ce indică o reducere a activității industriale față de luna aprilie a anului precedent.

Conform datelor Direcției Județene de Statistică, exporturile de bunuri, la nivelul județului Vaslui, au fost, în luna februarie 2019 în valoare de 15.694 mii euro. În aceiași lună, importurile de mărfuri au fost în valoare de 11.876 mii euro. Produsele industriale reprezentative în total exporturi sunt materii textile și articole din acestea, cu 9.318 mii euro și mașini, aparate și echipamente cu o valoare de 7.099 mii euro. La import, predomină de asemenea, materii textile și articole din acestea, cu 4.939 mii euro și încălțăminte cu o valoare a importurilor de 2.559 mii euro.

Dintre partenerii județului Vaslui în comerțul internațional, se detașează, prin valori absolute și prezență constantă, Italia, Germania, Franța la export, respectiv Italia, Germania, Republica Moldova la import.

Italia se detașează prin valoarea mare (61,077 mii euro) a exporturilor efectuate, în această țară, de firmele din județul Vaslui. Urmează Germania (28.408 mii euro) și Franța (16.075 mii euro). Și în cazul importurilor, Italia este principalul partener de comerț (54.453 mii euro) pentru firmele vasluiene, ea fiind urmată la distanță, de Germania (22.406) și Republica Moldova (8.550 mii euro).

About Tehno Redactor

x

Check Also

Deținuții încarcerați la Vaslui au sărbătorit cu elevi și profesori de liceu Ziua Educației în Penitenciare

Câteva sute de deținuți încarcerați ...

Trafic infernal în județ, soldat și cu accidente, din cauza pelerinajului spre Mitropolia Moldovei

Valorile de trafic au crescut ...

Starea de siguranțǎ a barajelor, evaluată de Comisia Teritorială Moldova

În perioada 10-11 octombrie, Comisia ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: