Home / Social / 95.000 de vasluieni se bucură de noua lege a pensiilor, în timp ce oamenii de afaceri avertizează că împrumuturile pentru plata pensiilor vor falimenta țara

95.000 de vasluieni se bucură de noua lege a pensiilor, în timp ce oamenii de afaceri avertizează că împrumuturile pentru plata pensiilor vor falimenta țara

de Dănuț CIOBANU

Aproape 95.000 de pensionari din județul Vaslui vor primi, din luna septembrie, bani în plus la pensii. Noua Lege a pensiilor se va aplica treptat, până în anul 2021. Oamenii de afaceri de la nivel local previzionează un viitor sumbru pentru România, deoarece majorările de salarii și pensii nu se fac cu bani produși în economía națională, ci din împrumuturi. O astfel de rețetă financiară ne va aduce mai devreme sau mai târziu în situația Greciei, când țara va intra în incapacítate de plată.

La începutul acestei săptămâni, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat noua Lege a pensiilor. După publicarea în Monitorul Oficial, din acest an vor intra în vigoare doar șase articole ale legii. Este vorba despre prevederile care stabilesc majorarea punctului de pensie de la data de 1 septembire 2019 și 1 septembire 2020. Legea va intra integral în vigoare la data de 1 septembrie 2021, când va fi operată ultima majorare a punctului de pensie.

În termen de 90 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial va fi emis un ordin al ministrului Muncii, prin care se va stabili procedura de evaluare a pensiilor în vederea recalculării.

Recalcularea vizează punctajul fiecărui dosar în parte, iar pensionarii vor beneficia de o altă majorare de pensie pe lângă cea provenită din creșterea valorii punctului de pensie.

Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui, ne-a spus că până în anul 2021 vor fi făcute angajările de personal și se va achiziționa softul care va ajuta la recalcularea pensiilor la nivel național.

Pentru a putea recalcula toate pensiile în plată, la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui trebuie făcute noi angajări. De la cei 55 de funcționari cât are în prezent instituția, numărul acestora va trebuie să crească la 75 de persoane. În prezent, la un funcționar din instituția noastră sunt arondați 2.000 de asigurați la sistemul public de pensii”, a spus Isabel Bogdan.

Vom ajunge ca în Grecia!

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că pentru a face toate măririle de pensii și salarii economía trebuie să producă bani.

Să poți da cuiva bani, trebuie să ai banul. Poți să dai, din cât produci. Dacă nu ai bani, nu poți să dai aceste măriri. Noi am făcut exact invers, nu am produs, dar am dat banul. Ne împrumutăm cu sume imense pentru a face aceste plăți, până la un moment dat, când țara nu va mai fi credibilă și nu va mai putea lua credite. Va fi atunci ca în Grecia, o țară îndatorată, criză economică, datorii care le vor plăti generațiile viitoare. Va fi un tribut greu de suportat pentru generațiile viitoare”, a spus Ovidiu Copacinschi.

Legea va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an și de 24,8 miliarde de lei în 2020. De asemenea, în anul 2021 este nevoie de 58,1 miliarde de lei pentru creșterea pensiilor, iar în 2022 impactul bugetar ar urma să fie de 81,1 miliarde lei.

Ce prevede legea?

Legea se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie se actualizează astfel: 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021. Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

De asemenea, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut trei copii, pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de o reducere considerabilă a vârstei de pensionare. Vârsta maximă de pensionare este stabilită la 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Vârsta de pensionare crește în funcție de anul și luna nașterii, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Cuantumul pensiei anticipate se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

În ceea ce privește pensia de invaliditate, se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfășurării unor activități profesionale și a permite cumulul pensiei de invaliditate cu venituri din aceste activități. 

Pensia de urmaș se va cuveni copiilor și soțului supraviețuitor, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii. 

Totodată, se introduce o nouă prestație și anume ajutorul pentru soțul supraviețuitor, și reprezintă 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie. 

About Tehno Redactor

x

Check Also

Salariile de 1.500 de lei din mediul privat golesc județul Vaslui de forța de muncă

Exodul forței de muncă din județul Vaslui a trecut ...

Autoritățile vasluiene au marcat cei 164 de ani de la dezrobirea rromilor

Zeci de rromi din județ Vaslui au marcat, în ...

Primarul Boroș promite bârlădenilor un ambulatoriu extins și dotat corespunzător. Despre un nou corp de spital, niciun cuvânt, deși promitea acest lucru în urmă cu câteva luni

Spitalul din Bârlad va avea peste trei ani un ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: