Home / Justitie / Procedura de mediere ANAF, o nouă facilitate fiscală pentru contribuabilii vasluieni

Procedura de mediere ANAF, o nouă facilitate fiscală pentru contribuabilii vasluieni

Prin Legea nr. 30 din 10 ianuarie, anul curent a fost completat Codul de procedură fiscală, introducându-se procedura de mediere (art. 230^1) în situația în care contribuabilul întâmpină dificultăți în achitarea datoriilor fiscale ajunse la scadență și pentru care s-a comunicat somație.

În vederea clarificării obligațiilor înscrise în somație și stabilirea unei selecții optime de stingere a obligațiilor fiscale restante, Agenția Națională de Administrare Fiscală a emis Ordinul nr.1757 din 28 iunie 2019 pentru aprobarea Procedurii de mediere, precum și a documentelor pe care debitorii le prezintă în vedrea susținerii situației economice și financiare.

Astfel, contribuabilul aflat în dificultate are posibilitatea de a notifica organul fiscal cu privire la intenția sa de a derula procedura de mediere, în termen de 15 zile de la primirea somației.

De la data la care debitorul notifică organului fiscal intenția de mediere, se suspendă procedura de executare silită pentru obligațiile care fac obiectul somației.

În termen de maximum două zile de la primirea notificării privind intenția de mediere, organul fiscal înștiințează debitorul cu privire la organizarea întâlnirii în vederea realizării procedurii de mediere. Data organizării întâlnirii nu trebuie să depășească termenul de 10 zile de la primirea notificării intenției de mediere. În cazul în care debitorul este înrolat în spațiul privat virtual, înștiințarea privind organizarea întâlnirii în vederea realizării procedurii de mediere se comunică prin această modalitate.

Procedura de mediere constă în clarificarea situației obligațiilor fiscale înscrise în somație, precum și în analiza de către organul fiscal împreună cu debitorul a situației economice și financiare în scopul identificării unor soluții optime de stingere a obligațiilor fiscale, inclusiv posibilitatea de a beneficia de înlesnirile la plată.

În cazul în care debitorii notifică organului fiscal intenția de mediere, aceștia se pot prezenta la întâlnirea organizată de organul fiscal cu orice documente și informații relevante pentru clarificarea obligațiilor fiscale înscrise în somație.

Rezultatul medierii, precum și soluțiile optime de stingere a obligațiilor fiscale se consemnează într-un proces-verbal.

În situația în care în termen de 15 zile de la finalizarea medierii nu se stinge debitul sau nu se solicită înlesnirea la plată, organul fiscal continuă măsurile de executare silită.

Pe parcursul procedurii de mediere organul fiscal poate dispune măsuri asigurătorii.

About Tehno Redactor

x

Check Also

O nouă victorie în instanță! O fostă angajată a spitalului din Bârlad a câștigat procesul cu instituția

Curtea de Apel Iași a ...

Un bărbat de 41 de ani din Bârlad a sărit gardul unei gospodării și a amenințat cu cuțitul o femeie

Polițiștii bârlădeni au probat activitatea ...

Un tânăr din Bârlad a scăpat cu viață ca prin minune după ce și-a făcut mașina praf în urma coliziunii cu un TIR

Un tânăr de 34 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: