Home / Social / Țânțarii din blocurile ANL au fost stârpiți, însă în celelalte blocuri din Bârlad dezinsecția e o noțiune abstractă

Țânțarii din blocurile ANL au fost stârpiți, însă în celelalte blocuri din Bârlad dezinsecția e o noțiune abstractă

Chiriașii blocurilor ANL din Bârlad au fost anunțați că timp de două zile, pe 9 și 10 iulie, între orele 7 și 10, vor fi efectuate lucrări de dezinsecție și de deratizare în subsolul și în spațiile verzi din jurul acestor imobile.

SC CUP SA Bârlad realizează aceste lucrări adaptate în funcție de vreme, în urma unei solicitări primite de la Primărie.

În contul sumelor destul de mari pe care le încasează de la chiriașii ANL, Primăria investește un procent minim, doar pentru una sau două lucrări de acest fel, pe an. Lucrările de deratizare și dezinsecție în aceste blocuri sunt bine venite, dar insignifiante pentru protejarea populației din oraș. În ultimele două veri, pericolul infestării cu malarie și virusul West Nile, prin înțepătura de țânțari, a crescut amenințător, dar cu toate acestea, nici Primăria, nici populația, nici agenții economici nu conștientizează necesitatea dezinsecției în celelalte blocuri din oraș dar și în instituțiile publice sau private. Degeaba se execută lucrări de dezinsecție cu ajutorul elicopterului utilitar, când sub clădirile din oraș colcăie miliarde de țânțari, vectori care pot îmbolnăvi cetățenii printr-o simplă înțepătură, care multora li se pare banală.

Bârlădenii constată în ultimul timp că țânțarii au suferit mutații genetice, la fel ca și alte insecte. Căldurile și umezeala au produs aceste mutații care au făcut ca insectele să se adapteze noilor condiții de climă similare zonelor tropicale sau să migreze din acele zone, numai că vizitatorii înaripați aduc cu ei și boli care până acum în România erau destul de rare.

Anul trecut, doar în județul Vaslui, trei persoane au fost infectate cu virusul West Nile, prin înțepătură de țânțar.

Este foarte bine că la noi în bloc se execută astfel de lucrări, numai că bucuria este pe jumate resimțită, întrucât putem fi înțepați de țânțari nu numai la noi acasă, ci și la serviciu sau când mergem în vizită la prieteni. Nu înțeleg de ce populația este atât de indiferentă la lucruri atât de importante. Asociația de proprietari ar trebui să meargă din bloc în bloc și să propună cetățenilor efectuarea unor lucrări de dezinsecție și deratizare. O familie nu plătește foarte scump aceste lucrări, costurile acestor lucrări nu sunt foarte mari, iar pe apartament suma este aproape simbolică. Oare 10-15 lei este prea mult pentru sănătatea noastră?”, a întrebat o locatară a blocului ANL de pe strada Lirei din Bârlad.

Se pare că multor bârlădeni suma li se pare mare, însă indiferența lor este și mai mare. Poate se vor trezi atunci când va apărea primul caz de infestare cu virusul West Nile. Prima lună din vara aceasta a fost una atipică, mult mai călduroasă și umedă ca cea de anul trecut, așa că e posibil ca numărul de îmbolnăviri să fie mult mai mare față de 2018. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus ...

Fata de 13 ani dispărută din Adăpostul de Noapte și Zi pentru Copiii Străzii Vaslui, găsită de polițiști în municipiul Iași

Fata de 13 ani dispărută ...

Cabană apicolă în flăcări, la Todirești. Pompierii au reușit să salveze peste 20 de stupi

O cabană apicolă din localitatea ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: