Home / Justitie / Îngrijorător! Consumatorii de droguri vasluieni au trecut de la etnobotanice la cocaină

Îngrijorător! Consumatorii de droguri vasluieni au trecut de la etnobotanice la cocaină

Consumul de droguri și substanțe psihoactive din județul Vaslui este în creștere. Potrivit datelor Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Vaslui, în primele șase luni ale acestui an au fost înregistrate la instituție 30 de persoane aflate în management de caz.

Printre persoanele înregistrate la CPECA Vaslui se numără consumatori de cocaină, amfetamină, ecstasy, solvenți, ketamină, LSD, noi substanțe psihoactive.

“Majoritatea acestor persoane sunt trimise la noi de DIICOT prin ordonanțe, deoarece sunt obligați prin lege să acceseze aceste servicii. Din păcate, oamenii apelează doar în situații de criză la unitățile de primire urgențe ale spitalelor sau au o situație penală și urmează aceste servicii de consiliere. Noi am derulat la nivel local mai multe programe de prevenire a consumului de droguri cu acoperire națională, am mers în școli și am ținut activități. În această lună vom evalua aceste programe și vom vedea care a fost impactul lor “, a spus Valerica Cobzaru, coordonatorul CPECA Vaslui.

În ceea ce privește standardele sistemului de asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri, cele mai dezvoltate servicii sunt funcționale doar în mare orașe ale țării.

Ca o concluzie cu privire la raport, cel mai bine dezvoltat sistem de asistență pentru consumatori este în București. De asemenea, instituții specializate în asistența minorilor consumatori există doar în București și Cluj. Dezvoltarea serviciilor medicale disponibile persoanelor dezavantajate socio-economic, care nu au acte de identitate, în momentul de față aceste servicii sunt foarte reduse, doar în București. Lipsesc din sistemul de asistență locală servicile tip comunitate terapeutică și centre de zi”, a mai spus Valerica Cobzaru. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Angajările la DGASPC, suspendate până la adoptarea bugetului instituției

Austeritate la DGASPC Vaslui! Deși Direcția ...

Criza de mecanizatori paralizează activitățile din agricultura județului Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Agricultura județului Vaslui ...

A murit profesoara Elena Brașoveanu!

Veste tristă și neașteptată pentru cadrele ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: