Home / Administratie / Soarta sistemului de management al deșeurilor din județ, decisă în această lună

Soarta sistemului de management al deșeurilor din județ, decisă în această lună

de Dănuț CIOBANU

La un an de la deschiderea depozitului ecologic de la Roșiești, sistemul de management al deșeurilor este activ doar în zona Negrești, unde sunt arondate opt primării (UAT-uri). Operatorii din zonele Vaslui (29 UAT-uri) și Bârlad (22 UAT-uri) vor putea începe activitatea, doar după ce Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Vaslui stabilește tarifele pentru serviciile de salubritate. Tot ADI Vaslui trebuie să organizeze și relicitarea pentru zona Roșiești, din care fac parte alte 14 UAT-uri.

Implementarea sistemului intergat de management al deșeurilor în zonele Vaslui și Bârlad depinde de rapiditatea cu care se mișcă Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Vaslui.

În ședința din această lună a asociației, trebuie fundamantate prețurile pentru colectarea și transportul deșeurilor cu cei doi operatori care vor presta servicii în zonele Vaslui și Bărlad. Tarifele vizează serviciile de salubritate pentru persoanele fizice (un preț pentru colectarea gunoiului menajer și un preț pentru deșeurile reciclabile) și pentru persoanele juridice (tot două prețuri pentru deșeurile menajere și reciclabile).

ADI Vaslui să își facă ședința în această lună, iar membrii asociației să stabilească toate aceste tarife. Tot membrii ADI trebuie să decidă dacă este oportună trecerea de la tarif la taxă în ceea ce privește persoanele juridice. Totodată, în cadrul ședinței din luna iulie, se va dezbate și stabili procedura privind plata facturilor pentru deșeurile colectate. Sper că toate aceste cerințe vor fi rezolvate în următoarea ședință, pentru a putea da drumul cât mai repede la sistem, ținănd cont și de prevederile legislației în vigoare”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui.

Nu în ultimul rând, după fundamentarea tarifelor, ADI Vaslui va trebui să pregătească relicitarea pentru zona Roșiești, care înglobează un număr total de 14 UAT-uri.

Din ADI Vaslui fac parte CJ-ul și consiliile locale de la nivelul județului, iar scopul asociației este monitorizarea și gestionarea în comun a serviciilor de salubrizare din aria de competență a UAT-urilor.

60% din UAT-uri, incluse în sistem

Din momentul în care operatorii de salubritate vor începe activitatea în zonele Vaslui și Bârlad, un procentaj de 60% din UAT-urile județului Vaslui vor fi conentate la sistemul integrat de management al deșeurilor. Zona Vaslui cuprinde 29 de UAT-uri iar zona Bârlad are 22 de UAT-uri. După ce operatorul care va presta serviciile de salubritate în zona Huși își va obține autorizația de mediu, vor fi deservite alte 13 UAT-uri.

În prezent, sistemul de management este deschis doar în zona Negrești, unde sunt arondate opt UAT-uri.

Groapa ecologică, deschisă de un an

 

Începând de luni, 23 iulie 2018, a fost deschis depozitul ecologic de la Roșiești. Serviciului public de management al deșeurilor a fost delegat firmei SC Romprest Energy SRL București, ofertant declarat câștigător în urma licitației pentru concesionarea gropii ecologice de la Roșiești și a stațiilor de transfer din Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești.

Depozitul de la Roșiești are în componență o linie de sortare, echipamente de cântărire, drumuri interioare, garaje etc. Depozitul va avea două celule de depozitare, din care a doua celulă va fi deschisă de către concesionarul serviciului. Prima celulă va funcționa până în anul 2030, iar a doua celulă în perioada 2030 – 2042.

Marți, 24 iulie 2018, au fost recepționate și cele patru stații de trasfer de la Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești care au fost puse la dispoziția SC Romprest Energy SRL, pentru a fi utilizate. Concesionarul a primit și șase autocamioane cu remorcă pentru a transporta containerele de la cele patru stații de transfer.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Echipamente de protecție și materiale dezinfectante, donate Spitalului Huși de episcopie

Episcopia Hușilor a donat spitalului municipal din localitate cantități ...

Coronavirusul lovește în economia județului Vaslui: 2.700 contracte de muncă au fost suspendate

de Dănuț CIOBANU  În județul Vaslui au fost suspendate, ...

Doi șoferi, prinși băuți la volan în Negrești, în plină criză de coronavirus

Doi conducători auto au fost prinși băuți la volan ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: