Home / Politic / Tichie de mărgăritar pe chelia Bȃrladului: Palat al Culturii ȋn zona de sud a orașului!

Tichie de mărgăritar pe chelia Bȃrladului: Palat al Culturii ȋn zona de sud a orașului!

Simona MIHĂILĂ

După ce a reușit să transforme, vreme de trei ani la rȃnd, Zilele Culurale ale orașului ȋn emblema țopȃrlăniei maxime, primarul Dumitru Boroș se pregătește să dea lovitura de grație pușculiței Bȃrladului și să le ȋnchidă gura tuturor criticilor săi cu o investiție de mare anvergură culturală: nici mai mult și nici mai puțin decȃt un Palat al Culturii!

Trei ani de mandat i-au trebuit primarului Dumitru Boroș ca să vină cu o propunere care vizează domeniul cultural, cel ȋn care excela odată municipiul de reședință al multora dintre numele din elita culturală a Moldovei și a țării. O propunere care, la scurt timp după ce a ajuns la urechile bȃrlădenilor, i-a uimit, revoltat și dezamăgit pe majoritatea.

La ce s˗a gândit, de data asta, administrația liberală păstorită de Boroș? La un Palat al Culturii!

Nu știm dacă intenția a fost ca această construcție, care se dorește a avea sediul ȋn imobilul care a adăpostit Școala Gimnazială nr. 2 Bȃrlad, să rivalizeze cu Palatul Culturii din Iași sau din alte orașe, ȋnsă avem toate șansele să aflăm acest lucru dacă aleșii locali vor dezbate astăzi, ȋn cadrul ședinței ordinare, proiectul de hotărȃre care prevede restaurarea clădirii de pe Bulevardul Republicii nr. 85.

O decizie cel puțin hazardată, a cărei justificare este și aceea că, vezi Doamne, ar exista o reală discriminare ȋntre bȃrlădenii care locuiesc ȋn zona de sud a orașului și cei din nord, care se pot bucura de alte oferte culturale. Acest nou gen de discriminare, pe criterii culturale (!!!), ȋi oferă primarului Boroș pretextul perfect pentru a sparge, din nou, pușculița Bȃrladului.

Cu secții de spital care funcționează ȋncă ȋn clădiri vechi, dărăpănate și neprimitoare, cu străzi desfundate, pe care nu le mai scoate din Evul Mediu nicio promisiune de reabilitare și canalizare, cu drumuri pline de gropi, care ȋntind pȃnă la disperare nervii șoferilor, cu o piață nemodernizată, ȋn care produsele se alterează ba din cauza gerului, ba din cauza temperaturilor ridicate, și, nu ȋn ultimul rȃnd, cu o Casă de Cultură peste care se aștern, de la an la an, noi straturi de mucegai, tot ce-i mai lipsea Bȃrladului era un Palat al Culturii! Asta, după mintea unui liberal care, a arătat deja!, confundă cultura cu aburii groși de la grătarele de cȃrnați și mici, aburi care se ȋnalță pe ritmuri orientale, de la covoarele de coji de semințe tocmai pȃnă la inima celor mai sensibile firi de bȃrlădeni sadea.

Cȃtă nevoie are orașul de o astfel de investiție ȋn cultură? Un punct de vedere obiectiv, exprimat în spațiul public virtual, vine din partea unui om care a ȋnțeles ȋntotdeauna, fiind aproape de cărți, necesitatea de a cultiva spiritul, ȋnsă cu rațiune, nu la plesneală.

“Îmi vine să râd dacă nu ar fi de plâns! PALAT AL CULTURII la Bârlad, când edilii, pe parcursul timpului NU AU AVUT NICI UN INTERES să susțină CASA DE CULTURĂ, care aproape este în paragină, i-au impus impozite pe clădire și pe teren, neacceptând că instituția respectivă este publică, ci au perceput-o ca instituție economică (Casa de Cultură fiind pe autofinanțare trebuie să aibă activități economice – cursuri, închirieri de spații etc. – pentru a putea supraviețui)… Nici o implicare din partea Primăriei și a Consiliului Local! NU S-A FACUT NIMIC! Din contră, i s-a dat în cap, să se ducă naibii! PALAT AL CULTURII la Bârlad! Ca să se facă ce? Același gen de activități, doar bifate sau cu 10 oameni în public, așa cum este deosebitul și bogatul Centru Eminescu? PALAT AL CULTURII la Bârlad, ca să mai bifăm o implicare în cultura locală? Când Școala 2 s-a deteriorat în așa hal încât devenise periculoasă pentru copii și profesori, s-a preferat construirea unei școli noi, într-un stil arhitectonic care aduce a hală de fabrică, în loc să se aloce banii necesari reparării acesteia, vechi, cu un stil arhitectonic clar…, dar care, după cum rezuiltă din articol, e mai potrivit Palatului decât unei școli!”, spune scriitoarea Mariana Sava, fosta bibliotecară de la Secția de carte din incinta Casei de Cultură Bȃrlad.

”Clădirea aceasta trebuia să fie școală, că asta i-a fost menirea inițială”

Mariana Sava pune sub semnul ȋntrebării inclusiv justificare găsită de autorități pentru a transforma imobilul fostei Școli nr. 2 ȋn așezămȃnt cultural grandios: “«Sudul localității fiind lipsit de astfel de instituții», se arată ȋn referatul ȋntocmit de Constantin Nițuc, purtătorul de vorbe al Primăriei (…). I-auzi! Sudul localității nu are instituție de cultură! Dar ce, suntem New York, metropolă, și ne trebuie o multitudine de centre culturale și palate? Despre ce vorbim? Despre un Palat al culturii de la Bârlad! Adică despre un rahat în devenire, care va fi inaugurat când va fi să fie cu suita de popi nelipsiți de la nici un eveniment, cu poze și filmări, ca să dea bine, și cu activități anemice, fără public, decât cel obișnuit, care, în majoritate participă pentru gura de cafea/suc/pișcot de la final! CLĂDIREA ACEASTA TREBUIA SA FIE SCOALA, că asta i-a fost menirea inițială!”.

Consilierii locali bȃrlădeni urmează să ȋși dea astăzi aprobarea pentru consolidarea și restaurarea clădirii ȋn care a funcționat Școala Gimnazială nr. 2 Bȃrlad, un imobil preluat ȋn administrarea Consiliului Local Bȃrlad ȋncă din vara anului 2007, și care a fost destinat bibliotecii pentru copii și arhivei.

Dincolo de bucuria de a vedea o clădire istorică salvată din ruină, ȋn care vor trebui să fie investite sume importante, date fiind starea avansată de degradare a construcției și riscul mare la seisme, rămȃne o ȋntrebare deloc comodă pentru cei care au pe mȃini bugetul Bȃrladului: ce facem cu discriminarea bȃrlădenilor pe toate celelalte criterii care nu țin de cultură?

Sperăm că răspunsul aleșilor nu va fi unul care să-l ajute pe primarul Boroș să pună tichie de mărgăritar pe capul Bȃrladului sărac și plin de bube!

About Tehno Redactor

x

Check Also

Șoferii au luat cu asalt vulcanizările pentru a-și schimba anvelopele odată cu răcirea vremii

Sute de șoferi din Vaslui ...

Comisia Europeană verifică la București marele proiect de apă și canal din județul Vaslui

de Dănuț CIOBANU Proiectul european ...

Primăria Bârlad continuă „camuflarea” fostului ghetou, care ar fi trebuit dărâmat până acum

Din dorința de a mai ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: