Home / Social / Violența asupra copiilor ȋn județul Vaslui, de la formă de educație la corecții fără motiv

Violența asupra copiilor ȋn județul Vaslui, de la formă de educație la corecții fără motiv

Scene ȋngrozitoare, ȋn care unul dintre părinți ȋși bate crunt copilul, ȋn timp ce celălalt părinte filmează momentul, pentru a-l distribui pe rețelele de socializare, nu mai sunt de multă vreme o noutate, ȋnsă cazurile recente de micuți omorȃți ȋn bătaie readuc ȋn atenția publicului una dintre cele mai grave probleme sociale din țara noastră, adesea ținută doar în spatele ușilor închise: violența fizică asupra copiilor.

Fruntaș la numărul de abuzuri ȋndreptate asupra minorilor, cu statistici care arată că, în fiecare zi, un copil este abuzat, neglijat sau exploatat, în majoritatea cazurilor, de către proprii săi părinți, județul Vaslui pare a fi locul ȋn care ȋncă mai există percepția, ȋn rȃndul adulților, că bătaia ar fi ruptă din rai.

Potrivit datelor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, 349 de copii din județ au fost, ȋn cursul anului trecut, victime ale abuzurilor de orice fel.

Care sunt cauzele abuzurilor? Un raport din 2017 al Organizației “World Vision” arată că unul din doi părinți consideră că lovirea este pentru binele copilului. Doar unul din 10 părinți nu și-ar lovi niciodată copiii, indiferent de ce ar face aceștia.

O radiografie a motivelor de corecție fizică scoate la iveală faptul că, ȋn familiile vasluiene, violența este considerată ȋncă o formă de educație. 51% dintre părinți consideră că lovirea este ȋn folosul copilului și unul din 10 adulți cred că lovirea apare din cauza minorului. 8% din părinți invocă motivații religioase, 6% dintre ei lovesc copiii gratuit, fără motiv, 5% afirmă că nu se dau ȋn lături de la lovirea copilului pentru că toată lumea face la fel și numai 3% se simt foarte vinovați după ce lovesc. Pe de altă parte, 8% din părinți ar lovi copiii, dar se tem că lumea ar afla despre acest lucru.

Ce efecte au abuzurile asupra copiilor?

Expresii neaoșe de tipul “unde dă mama, crește”, “o palmă n-a omorȃt pe nimeni” sau “corecția de la părinți te face om” ascund un adevăr dureros: dezvoltarea copilului pe termen mediu și lung poate fi afectată de orice tip de abuz și violență fizică, emoțională și psihologică. Minorii pot dezvolta tulburări de comportament (apatie, iritabilitate, impulsivitate, agresivitate, minciună, fuga de acasă, furtul, consumul de alcool de droguri), tulburări de somn (insomnii, somnolență, somn agitat, coșmaruri), tulburări de alimentație (anorexie, bulimie), autostigmatizare, autoculpabilizare, ticuri (clipit, rosul unghiilor etc.), enurezis, neglijență în îndeplinirea sarcinilor și incapacitate de a respecta un program impus. Mai mult, ei pot avea dificultăți în relaționare și comunicare, se pot confrunta cu scăderea randamentului școlar, absenteism și abandon școlar. Unii copiii pot dezvolta stări depresive, uneori cu tentative de suicid.

În aceste condiții, comunitatea are un rol esențial ȋn prevenirea actelor de violență asupra copiilor. Toți cei care sunt martori la scene care implică tot felul de abuzuri la adresa minorilor pot sesiza Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului sau pot suna la Telefonul Copilului, 116 111.

Legislația interzice violența fizică asupra copilului, conform articolului 33 aliniatul 1 din Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, iar Codul Penal prevede că “lovirea, alte violențe și vătămarea corporală din culpa pot duce la punerea în aplicare a acțiunii penale din oficiu” (art. 199, punctul 2).  (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus ...

Fata de 13 ani dispărută din Adăpostul de Noapte și Zi pentru Copiii Străzii Vaslui, găsită de polițiști în municipiul Iași

Fata de 13 ani dispărută ...

Cabană apicolă în flăcări, la Todirești. Pompierii au reușit să salveze peste 20 de stupi

O cabană apicolă din localitatea ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: