Home / Social / Premieră pe piața locală! Direcția Silvică Vaslui a scos la vânzare lemne despicate

Premieră pe piața locală! Direcția Silvică Vaslui a scos la vânzare lemne despicate

de Dănuț CIOBANU

Direcția Silvică (DS) Vaslui a dat drumul la începutul acestei luni la mașina de despicat lemne, montată la depozitul de la Brodoc. Instalația costă circa 120.000 de euro și are capacitatea de a despica lemnul mare adus direct din pădure. Din pădurile județului Vaslui se recoltează în acest an 180.000 metri cubi de lemn.

Silvicultorii vasluieni comercializează la depozitul de la Brodoc lemn de esență tare sau moale, iar la cererea clientului lemnele pot fi transportate la destinație sau pot fi ridicate direct de la depozit.

“În această perioadă noi căutăm să venim în sprijinul populației cu lemne pentru căldură. În perioada aprilie –iulie această activitate a stagnat din cauza ploilor. Cetățenii au fost concentrați până acum pe lucrările din agricultură, dar din luna iulie ne vor caută. Noi le asigurăm lemnul pentru încălzitul locuințelor. Am încredere că piața va reacționa pozitiv, pentru că avem niște prețuri bune. Lemnul de esență tare despicat și dus acasă la client costă 550 lei/metrul cub, iar lemnul despicat de esență moale costă 430 lei/metrul cub”, a spus Cătălin Idriceanu, directorul DS Vaslui.

Anual, din pădurile administrate de DS Vaslui se recoltează 180.000 metri cubi de lemn. O cantitatea de 100.000 metri cubi este valorificată de agenții economici. Restul este recoltat de către DS Vaslui, din care între 25.000 și 30.000 metri cubi de lemn fasonat sunt destinați industriei de profil, iar restul lemnelor sunt comercializate pentru încălzirea locuințelor. De asemenea, agenții economici care exploatează parchete de pădure vând lemnul tot pe piața locală.

“Ne străduim să asigurăm cât e nevoie lemne de foc, deși posibilitățile județului nu acoperă întregul necesar. Activitatea de recoltare e o lucrare tehnică care are o dimensiune economică. Lemnul este o resursă care trebuie utilizată. Lemnul poate fi achiziționat de persoanele fizice sau de instituții direct din parchetele din păduri sau din depozitele de material lemnos”, a mai spus Cătălin Idriceanu.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Pensionarii vasluieni așteaptă cu nerăbdare majorarea pensiilor

Potrivit datelor primite de Casa ...

Ultima oră! Crimă la Pădureni!

O femeie de aproximativ 70 ...

Cimitirele din Bârlad vor avea arhivă electronică și vor fi mai bine păzite

Cele două cimitire din Bârlad ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: