Home / Administratie / Apartamentul unui bârlădean se distruge sub ochii indiferenți ai autorităților locale

Apartamentul unui bârlădean se distruge sub ochii indiferenți ai autorităților locale

În vreme ce, pe site-ul Primăriei Bârlad, cetățenii și agenții economici sunt avertizați să aibă autorizații, expertize și proiecte, adică toată documentația legală pentru acoperișurile construite, în caz contrar aceștia fiind pasibili de amenzi care pot ajunge până la 50.000 de lei, municipalitatea nu catadicsește nici măcar să facă reparațiile acoperișurilor care cad în sarcina sa.

De mulți ani, hornul fostului punct termic de pe Bulevardul Epureanu nr. 7 dă bătăi de cap locatarilor de la ultimul etaj al blocului nr. 3, însă autoritățile locale responsabile de rezolvarea problemei nu mișcă un deget. Oamenii au sperat că după cele semnalate de ziarul Est News în urmă cu câteva zile vor fi luate măsuri.

De doi ani, Aurel Cehan și soția sa nu mai au curent electric decât la prize. Întrerupătoarele și corpurile de iluminat de pe tavan sunt doar de decor, pentru că, din cauza infiltrațiilor din tavan, riscul producerii unui scurt-circuit este foarte mare.

„E mai rău ca pe timpul lui Ceaușescu. Suntem nevoiți să folosim aplice din cauza celor care nu-și fac treaba. Am renunțat la becuri, am renunțat parcă și la speranța că Primăria va interveni pentru a repara măcar provizoriu, etapizat, acoperișul distrus de infiltrații produse din cauza unui coș al fostului punct termic. Hornul nu a fost dat jos de către RAGCL, acum 7 ani, când centrala a fost dezafectată. RAGCL a predat Primăriei inventarul, mai puțin coșul acesta care ne-a creat numai probleme. Din 2012 a început calvarul, iar acum lucrurile au scăpat de sub control”, a declarat, pentru Est News, Aurel Cehan.

Bârlădeanul a povestit că din cauza acestui coș din tablă, înalt de 1,40 metri, apa este aruncată pe bloc când plouă. Apa de ploaie se prelinge pe zidul de lângă coș și se infiltrează afectând casa scării și bucătăria familiei. După ploile puternice Aurel Cehan a trebuit să repare plafonul, dar în zadar. La următoarea ploaie abundentă, infiltrațiile reapăreau.

Anul trecut, în disperare de cauză, omul a mers la primar și răspunsul pe care l-a primit a fost că „se va interveni când Primăria va avea bani”. A trecut un an și situația nu s-a schimbat. Anul acesta, Aurel Cehan a făcut o sesizare și la Prefectură, iar în răspunsul primit i s-a comunicat că problema a fost supusă atenției Primăriei pentru a fi rezolvată. A mers din nou la Primărie, la consilierul primarului, Costel Tudor, pentru a-l ruga să comunice edilului șef că este nevoie urgentă de reparații ale acoperișului.

„Disperat de faptul că mucegaiul și umezeala îmi invadează apartamentul și pentru că autoritățile rămân nepăsătoare, i-am spus domnului Tudor că voi apela la televiziune și presa scrisă dacă nu-mi este luată în considerație plângerea. Atunci dumnealui a sărit imediat și a contactat secretara Primăriei. La scurt timp, chiar când eram în birou, am primit un telefon de la ea, prin care mă anunța că va veni acasă o echipă de la Poliția Locală pentru constatarea situației la fața locului. Rămăsesem singur în birou, pentru că domnul Tudor ieșise pe hol să fumeze și l-a urmat și colegul său de la biroul din dreapta, cum intri pe ușă. De fapt, acesta mi-a reproșat că mai bine nu aminteam de presă, că poate mă rezolva. Mi-am cerut scuze că am intervenit așa, dar eram disperat”, a mai adăugat Aurel Cehan.

Poliția Locală a venit la domiciliul bârlădeanului, a întocmit un proces verbal după care i-a recomandat cetățeanului să meargă la Aquavas. În zadar, pentru că reparația acoperișului avariat din cauza dezinteresului fostei RAGCL și a actualei conduceri a Primăriei nu trebuie făcută de către Aquavas ci chiar de către Primărie, care a preluat toate activele fostei Regii.

Aurel Cehan nu poate interveni pentru a demola coșul, un bun al municipalității, și nici nu este obligația lui să suporte reparațiile pentru ce s-a stricat din ignoranță. Pensiile din care se întrețin Aurel Cehan și soția sa sunt foarte mici.

„Țigla blocului a fost spartă și placa de deasupra plafonului s-a crăpat și apoi s-a rupt. Deasupra a fost tabla și uluc, dar acum sunt praf. La fel ca și nervii noștri, ai mei și ai locatarilor care văd cum din cauza infiltrațiilor structura blocului se șubrezește și mai mult, de parcă traficul greu nu ar fi afectat-o destul”, a mai precizat Aurel Cehan.

Primăria nu se poate implica, chipurile, din lipsă de bani, deși este în sarcina municipalității, așa cum rezultă din răspunsul primit de la Prefectură. Cu toate acestea, conducerea Primăriei pretinde proprietarilor din blocuri să-și repare acoperișurile în mod legal, astfel fiind pasibili de amenzi mari.

Dacă Primăria Bârlad nu respectă legea, pe care singură o invocă, pe ea cine o amendează? (Mihaela NICULESCU)

About Simona Vasile

x

Check Also

Propunere pentru înființarea unui nou traseu de transport public în Bârlad

Este nevoie urgentă să se ...

Peste 27.000 de pensionari vasluieni primesc de la stat bani pentru completarea pensiilor

27.773 de pensionari vasluieni încasează ...

Șoferii au luat cu asalt vulcanizările pentru a-și schimba anvelopele odată cu răcirea vremii

Sute de șoferi din Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: