Home / Social / Bârlădenii, invitați de Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” să vadă eclipsa parțială de Lună, de diseară

Bârlădenii, invitați de Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” să vadă eclipsa parțială de Lună, de diseară

În noaptea de 16 spre 17 iulie 2019 va avea loc o eclipsă parțială de Lună. Magnitudinea eclipsei în momentul fazei maxime va fi de 0.6531 sau 65.31%, Lună va intra destul de mult în conul de umbră al Pământului.

Cu prilejul acestui fenomen astronomic, echipa de la Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad, va organiza mai multe activități cu scopul popularizării și promovării astronomiei în rândul publicului.

”În seara de 16 iulie 2019 (marți) ora 21.00, vă invităm la sediul Observatorului Astronomic, str. Republicii nr. 235, la o prezentare publică, unde o să vorbim despre eclipsele de Lună. Între orele 22.00 – 2.00, o să organizăm observații astronomice în stradă, în zona parcului “Victor Ion Popa” (aproape de statuia sculptorului Marcel Guguianu). Observațiile astronomice din stradă vor fi posibile numai dacă cerul va fi senin!”, a declarat Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf Planetariu/Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad și coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad.

 Eclipsele de Lună se produc atunci când Pământul este poziționat între Soare și Lună, umbra planetei noastre ajunge pe suprafața Lunii. Eclipsele de Lună au loc numai atunci când Luna este în faza de Lună Plină, și când aceasta este în apropierea de unul de nodurile sale.

Eclipsa din noaptea de 16 spre 17 iulie 2019, va fi ultima eclipsă importantă vizibilă din România în următorii 6 ani. Tocmai pe 7 septembrie 2025, va fi vizibilă din țara noastră o eclipsă totală de Lună. Până la data respectivă vor mai fi vizibile încă trei eclipse parțiale, dar cu o magnitudine mai mică decât cea din 16/17 iulie 2019.

Eclipsa parțială de Lună din 16/17 iulie 2019 va începe la ora  21.43, când penumbra Pământului va atinge suprafața Lunii. Eclipsa prin penumbră nu este spectaculoasă, aceasta fiind vizibilă în condiții mai speciale (fotografic). Eclipsa începe să fie vizibilă odată ce umbra terestră atinge discul Lunii, la ora 23.01. La miezul nopții, discul lunar este eclipsat în proporție de 50%. Faza maximă va avea loc la ora 0.30, când Luna va fi acoperită în proporție de 65,31% (magnitudinea 0.6531). Eclipsa se va încheia la ora 1.59 (17 iulie 2019). (Paul ALEXA)

 

About Mihai Vasile

x

Check Also

Egalitate între Iohannis și Dăncilă într-o secție de votare din Vaslui care a funcționat doar pentru o garsonieră

Principalii contracandidați la alegerile președințiale, ...

Peste 100 de pacienți internați la Spitalul „Elena Beldiman” au solicitat urna mobilă pentru a-și exercita dreptul de vot

Pacienții Spitalului „Elena Beldiman” din ...

Sfaturi despre combaterea miturilor cumpărării unui nou imobil

În momentul în care ești ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: