Home / Administratie / Majorarea salariului minim în construcții scoate bani serioși din bugetul CJ Vaslui

Majorarea salariului minim în construcții scoate bani serioși din bugetul CJ Vaslui

de Dănuț CIOBANU

Ordonanța pe lăcomie crește finanțarea proiectelor de infrastructură. Astfel, la cererea SC Transmir SRL, a fost încheiat un act adițional pentru proiectul de reabilitare a drumului județean Murgeni – Mălușteni, în vederea acoperirii manoperei. Astfel, valoarea contractului de lucrări a crescut cu suma de 586.894 lei, investiția ajungând la suma totală de 9,2 milioane de lei. Investiția este finanțată din fonduri europene și de la bugetul local.

Prevederile OUG 114/2018 cresc semnificativ valoarea proiectelor de modernizare a infrastructurii din județul Vaslui. Este vorba despre proiectul de reabilitare a DJ 244I: Murgeni (DN 24 A) – Sărățeni – Mălușteni – DC 67, cu o lungime de 4,64 kilometri. Ajustarea valorii contractelor se face pe fondul creșterii salariului minim brut pe țară garantat în plată de 3.000 lei în domeniul construcțiilor, care a dus la majorarea manoperei din contractele de lucrări în derulare la data apariției ordonanței. În cursul lunii mai 2019, SC Transmir SRL a solicitat majorarea valorii contractului de lucrări. Astfel, s-a încheiat un act adițional prin care valoarea totală a proiectului crește de la 8.686.545 lei la suma de 9.273.439. lei. În consecință, și contribuția proprie a județului Vaslui crește la suma de un milion de lei, din care 865.920 lei cofinanțare la cheltuielile neeligibile și 168.150 lei este contribuția de 2% din valoare eligibilă a proiectului.

Pentru acest proiect a fost semnat contractul de finanțare în luna noiembrie 2018, perioada de implementare fiind cuprinsă între 27 noiembrie 2018 – 26 noiembrie 2021. Aplicantul proiectului este CJ Vaslui, în parteneriat cu orașul Murgeni și comuna Mălușteni.

Drum din beton

Lucrările la acest drum au început în perioada 2015-2016 și au fost finanțate de la bugetul județului. Ulterior, în anul 2018, când a fost identificată aplicația financiară europeană care se adresa obiectivelor de infrastructură nefinalizate, s-a luat decizia ca investiția să fie trecută pe finanțare europeană.

Proiectul a fost depuse în a doua parte a anului 2018 la Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord Est, în cadrul apelului lansat pe Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Apelul vizează creșterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale și urbane prin modernizarea drumurilor județene. Apelul se adresează proiectelor de infrastructură rutieră de transport, începute din alte surse de finanțare și care nu sunt finalizate la data depunerii cererii pentru finanțare.

“Scopul nostru a fost să degrevăm bugetul local de aceste cheltuieli și să trecem investițiile pe finanțare europeană. Drumul va fi făcut din beton. Proiectanții au decis să se toarne beton, deoarece este un relief colinar, un teren argilos, o zonă cu alunecări de teren. De aceea, s-au recomandat drumuri cu suprafața carosabilă din beton specific pentru circulația rutieră. Din proiectul DJ 244 I s-a turnat cu beton un tronson de 2 kilometri, iar restul de 2,5 kilometri de drum este în faza de realizare a fundației, se toarnă nisip și pietriș”, a precizat Valeriu Caragață, administratorul județului Vaslui.

Proiectul prevede și construcția de podețe, amenajarea rigolelor, accesul la drumurile laterale și la proprietăți, sisteme de colectare a apelor pluviale etc.

About Simona Vasile

x

Check Also

Propunere pentru înființarea unui nou traseu de transport public în Bârlad

Este nevoie urgentă să se ...

Peste 27.000 de pensionari vasluieni primesc de la stat bani pentru completarea pensiilor

27.773 de pensionari vasluieni încasează ...

Șoferii au luat cu asalt vulcanizările pentru a-și schimba anvelopele odată cu răcirea vremii

Sute de șoferi din Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: