Home / Social / Ofertă slabă de muncă pentru tinerii vasluieni care vor să se angajeze în perioada verii

Ofertă slabă de muncă pentru tinerii vasluieni care vor să se angajeze în perioada verii

Liceenii vasluieni care speră să facă un ban cinstit în timpul vacanței de vară au la dispoziție puține locuri în care angajatorii sunt dispuși să accepte personal dornic de muncă, dar fără experiență. Cele mai multe oferte sunt pentru ospătari și ajutori de ospătari, dar există și cerere pentru zilieri care să lucreze în agricultură și pomicultură.

Dacă în alte țări, vacanța de vară poate fi pentru unii tineri prilej de a strânge bani frumoși din activități care mai de care mai diverse, cărora unora le fac și plăcere, pentru că își pot pune în valoare talentele sau îndemânarea, în România și în județul Vaslui, în special, trebuie să ai noroc cu carul să găsești un angajator dispus să te angajeze pentru o perioadă atât de scurtă, și să te mai și plătească bine.

Anunțurile de angajare îi dezamăgesc pe mulți dintre cei care și-ar dori un câștig cinstit în lunile în care nu merg la școală, în primul rând pentru faptul că majoritatea patronilor cer experiență minimă. Iar asta arată că nu doresc să-și califice personalul la locul de muncă.

Astfel, tinerii nu au prea multe opțiuni dacă țintesc un job sezonier în județ, pentru că și la restaurante, și la saloanele de cosmetică, și la vulcanizări, li se cere din start să facă dovada că au mai fost angajați anterior minimum câteva luni. Dacă pe liceenii care provin din învățământul profesional îi ajută atestatele de practică, toți ceilalți trebuie să caute alte locuri de muncă temporare, care să le asigure un ban în plus pe durata vacanței mari.

Unii sunt tentați să aleagă munca pe litoral sau în stațiunile turistice de la munte, acolo unde cred că pot îmbina mai ușor utilul cu plăcutul, neștiind însă că lucrul și odihna de după lucru le vor ocupa, de fapt, cea mai mare parte a timpului. Alții, mai comozi sau mai puțin hotărâți să-și ia viața în piept, departe de casă, își caută joburi pe internet.

Site-urile locale sunt pline de solicitări din partea celor care sunt dispuși să aibă grijă de copii, să ofere meditații, să împartă materiale publicitare, să spele autoturisme, ba chiar să plimbe patrupedele cât stăpânii lor sunt plecați în concediu. Niciuna dintre aceste cereri nu este însoțită și de o auto-evaluare a serviciului oferit, astfel că este lesne de înțeles că plata se poate face la mica înțelegere, după negocieri.

Specialiștii în resurse umane îi încurajează pe tineri să muncească, dacă au ocazia, pe perioada vacanțelor, deoarece avantajele pe care aceștia le dobândesc sunt de necontestat și îl vor ajuta în momentul în care vor finaliza studiile. Ei vor ști ce înseamnă un mediu de lucru cu sarcinile aferente, vor învăța să relaționeze mai ușor, să lucreze în echipă, își vor asuma responsabilități mai mari și vor înțelege că și alți oameni depind de munca lor.

Și statul încurajează lucrul pe timpul vacanțelor: prin Agențiile de Ocupare a Forței de Muncă, statul plătește pentru un tânăr angajat pe minim 2 luni, cu un contract de 6 ore pe zi, un stimulent în valoare de 250 lei. Angajatorii susțin, însă, că beneficiul este destul de greu de accesat, astfel că nu sunt prea interesați să contribuie la îngrășarea pușculiței liceenilor care vor să lucreze. (Mara GRIGORIU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Ultima oră! Incendiu la Huși!

Pompierii secției din Huși intervin ...

Proiectul drumului strategic în valoare de 222 milioane de lei intră în execuție

de Dănuț CIOBANU  În următoarele ...

Eveniment inedit, organizat de Asociația Culturală „Constantin Hamangiu” din Bârlad

Activitatea din acest an a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: