Home / Invatamant / O tabără de astronomie de neuitat, în Munții Măcinului. Iată numele bârlădenilor care au câștigat premii

O tabără de astronomie de neuitat, în Munții Măcinului. Iată numele bârlădenilor care au câștigat premii

În perioada 9 – 14 iulie, 18 elevi bârlădeni pasionați de astronomie au participat la Măcin, în județul Tulcea, la Concursul Regional Junior Astronomer Ranger (JAR). Asociața Astronomică „Sirius” – Club UNESCO din Bârlad a avut doi participanți direcți la JAR – Alexandru Vătămanu și Karina Gabriela Bejan, coordonați de profesorii Ioan Adam și Ivona Măgdăliniș. Ceilalți 16 elevi din Bârlad au participat indirect la concurs, trimițând lucrările până pe 28 iunie.

Concursul Regional JAR s-a desfășurat pe mai multe secțiuni: astronomie, astrofotografie, ecologie și creativitate (creație literară și artă plastică) și orientare turistică, dar și o secțiune dedicată cadrelor didactice.

La concursul de astronomie au obținut premiul I atât Alexandru Vătămanu (clasa a XI-a, Colegiul „Codreanu”), cât și Karina Gabriela Bejan (clasa a X-a, Liceul „M. Eminescu”), ambii coordonați de prof. Ioan Adam.

La concursul de astrofotografie, locul I a fost ocupat de Carla Elena Bălan (clasa a X-a, Liceul „M. Eminescu”), coordonată de prof. Ioan Adam. Elevii Liceului „Eminescu” au reușit să câștige două premii I la concursul de Ecologie și creativitate (creație literară), prin Andreea Cosmina Magdalena (clasa a X-a) și Andreea Gabriela Rânzescu (clasa a IX-a), ambele sub coordonarea profesorului Ionel Șerban. Locul I la același concurs a fost obținut și de Emanuela Maria Gavrilă (clasa a VIII-a, Școala „Iorgu Radu”), coordonată de profesoara Cristina Chirițescu.

La Concursul de Ecologie și creativitate, secțiunea artă plastică, elevii Liceului „Mihai Eminescu” au obținut trei premii I, prin Andreea Petrea, Anda Huțanu (ambele din clasa a IX-a), coordonate de profesoara Mădălina Forțu, și Karina Gabriela Bejan (clasa a X-a), pregătită de profesoara Ivona Măgdăliniș. Participarea la ultimul concurs din cadrul proiectului JAR, cel de orientare turistică, le-a adus elevilor Alexandru Vătămanu și Karina Gabriela Bejan câte o mențiune.

Proiectul educațional JAR a fost coordonat de Școala Gimnazială „Gheorghe Banea” din Măcin. Anul acesta, s-a desfășurat prima ediție a Concursului Regional JAR.

Am participat în calitate de lector alături de colegii de la Tulcea – prof. Niculae Dobrescu, căpitan Eugen Filipescu – la activitățile de inițiere a elevilor în domeniul astronomiei: orientarea pe bolta cerească, mânuirea instrumentelor astronomice, identificarea constelațiilor vizibile în această perioadă și prezentarea unor obiecte deep sky, observarea planetelor Saturn și Jupiter, precum și la organizarea și derularea probei teoretice, probei observaționale și probei practice /experimentale (măsurarea diametrului Soarelui) din cadrul concursului de astronomie și astrofizică”, a declarat prof. Ioan Adam, președintele Asociației Astronomice „Sirius” – Club UNESCO.

Alături de profesorul Ioan Adam s-a aflat și profesoara Ivona Măgdăliniș, care a primit premiul I la secțiunea destinată cadrelor didactice „Creează și responsabilizează pentru un viitor verde”, constând în prezentarea unor referate și descrierea unor activități desfășurate de profesori în unitățile școlare din care provin. (M.N.)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Adio, dar rămân cu tine! Primăria Pogana nu scapă de Maricel Gîfu!

A rămas la Primărie! Maricel ...

Apicultorii vasluieni au încasat un milion de lei, pentru pierderile provocate de vremea rea

Apicultorii care au înregistrat pierderi ...

Bilanțul donărilor de sânge la CJTS Bârlad

Anul 2019 nu a fost ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: