Home / Administratie / Scandalul terenurilor de la Bârlad ia amploare! Familii disperate versus copii de VIP-uri. Boroș explică: “Cel mai îndrăzneț proiect de după anul 1989”

Scandalul terenurilor de la Bârlad ia amploare! Familii disperate versus copii de VIP-uri. Boroș explică: “Cel mai îndrăzneț proiect de după anul 1989”

Vuiește Bârladul, și pe străzi, dar și pe paginile de socializare, după ce s-au aflat numele primilor norocoși selectați de Primărie, care ar urma să primească terenuri gratis, potrivit Legii 15/2003, ca să-și construiască locuințe. Bârlădeni de toate vârstele sunt pur și simplu scandalizați de modul în care au fost aplicate criteriile de departajare, care le-au permis unor copii de VIP-uri locale să se claseze în fața unor familii disperate, ce așteaptă de ani buni ca autoritățile să se înduplece să le acorde o casă.

Nemulțumirile curg în valuri printre bârlădeni, în ultimele zile, ca urmare a demarării unei inițiative care ar fi trebuit să aducă bucurie în viața a 200 de familii tinere, cu posibilități financiare reduse.

“Cea mai amplă inițiativă de sprijinire a familiilor tinere”, așa cum a numit primarul Dumitru Boroș proiectul prin care pune în aplicare prevederile Legii nr. 15/2003, s-a transformat în cea mai mare țeapă pentru mulți dintre cei care au așteptat cu sufletul la gură o mână de ajutor din partea autorităților locale, pentru ca traiul să li se schimbe în sfârșit.

Dacă acești oameni chiar au sperat într-o minune de la Primărie, după toate promisiunile pe care le-au vânturat edilii din ultimii 30 de ani în fața tinerilor, nu la fel a gândit situația administrația liberală Boroș. Dovada stă lista pe care se află propunerile cu numele celor care ar urma să beneficieze de loturile de casă din cartierele „Alexandru cel Bun” și „Alexandru Vlahuță”. Pe această listă se regăsesc din belșug nume ale unor angajați din Primăria Bârlad, nume ale unor copii de consilieri locali sau de membri în consiliile de administrație de la instituțiile din subordinea primăriei, precum și multe nume de liberali, nu atât în spirit, cât că au adeziune semnată la partid. Norocoși cu toții, din moment ce au reușit să îndeplinească simultan mare parte din cele 7 tipuri de criterii prin care a fost cernută sita atribuirilor de terenuri. Este vorba despre situația locativă actuală, starea civilă, numărul de copii minori aflați în întreținere, nivelul de studii și / sau pregătire profesională, situația socială și venitul mediu net lunar pe membru de familie. Pentru toate aceste criterii s-au acordat punctaje, urmând ca, în caz de egalitate, să se aplice drept criteriu ultim de selecție vechimea cererii depuse la Primărie de către solicitant.

Cetățeni care acuză autoritățile de sabotare a dosarelor, pentru a face loc pe listă beizadelelor

Suspiciuni uriașe planează asupra acurateții cu care au fost tratate aceste dosare, de la momentul în care au ajuns în sediul Primăriei Bârlad și până au intrat pe masa comisiei care le-a analizat, într-o primă etapă. Zeci de bârlădeni nemulțumiți își varsă of-ul în mediul online, unde scriu că angajații de la Primărie au făcut pierdute hârtii ori nu le-au spus că le mai trebuie documente pentru ca dosarul să fie complet și eligibil. Alți bârlădeni susțin că, într-adevăr, au primit înștiințări la domiciliu, în cursul anului trecut, pentru a merge la Primărie să-și reînnoiască dosarele, și că li s-a cerut să aducă declarații notariale, atât solicitantul, cât și părinții acestuia, care să ateste că nu dețin teren.

Toate aceste detalii de importanță majoră, care scot în evidență și multe “chichițe” administrative, ridică serioase semne de întrebare asupra corectitudinii cu care a fost întocmită lista de posibili beneficiari, care numără peste 1.300 de solicitanți, dar și mai multe în legătură cu modul în care li s-a îngreunat unora accesul pe listă, motivația fiind una de natură… birocratică.

După ce sita criteriilor s-a cernut și am aflat numele norocoșilor și ale rezervelor, nu mai este de mirare pentru nimeni că era important ca unii bârlădeni care ar fi îndeplinit în primul rând criteriul necesității, al urgenței, să nu ajungă niciodată să aibă dosarele complete. Când sunt atât de mulți apropiați de mulțumit, ce mai contează restul, adică peste 1.000 de familii, între care se numără și cazuri disperate, de oameni pentru care un lot de casă nu ar fi fost un moft, ci o speranță de mai bine.

Bârlădenii solicită instituțiilor statului să verifice ”coincidențele” prin care copii ai apropiaților lui Boroș vor primi teren de casă

Interesant este faptul că pe lista norocoșilor se află tineri de 19 și 21 ani care au depus cerere pentru un loc de casă imediat după împlinirea vârstei majoratului (ce dovadă de maturitate și atitudine prevăzătoare!), dar și membri ai aceleiași familii, respectiv surorile Buzamăt. Culmea norocului de a avea tatăl (Daniel Buzamăt) actualmente liberal, în siajul primarului Boroș și membru în CA la o grădiniță cu sclipici!).

Revoltați de “afacerea” primarului Boroș, pe care oamenii îl acuză că și-a cadorisit susținătorii politici cu câte o halcă din domeniul public, bârlădenii scriu cu majuscule pe paginile de socializare despre sabotaj, pile și servilism. Alții, furioși pe modul grotesc în care se adapă clientela politică de la nivelul unei funcții publice, își pun speranța în DNA sau măcar în Corpul de Control al Prefecturii, care e așteptat să facă lumină într-o beznă de semne de întrebare.

Până atunci, primarul Boroș tace mâlc cu privire la listă, dar îi atenționează pe ocupanții ei că vor fi verificați la sânge, și că “vor fi obligați să dea încă o declarație pe proprie răspundere, cum că nu au deținut sau nu dețin proprietăți imobiliare – așa cum cere legea – și, în paralel, se vor face verificări și la alte instiutuții, pentru a ne asigura pe deplin că aceste loturi vor ajunge la persoanele specificate de legislație”. Toate acestea, desigur, pentru a respecta întocmai legea!

Aceeași lege care le-a permis autorităților din Bârlad să aplice criteriile și în baza unei hotărâri de Consiliu Local Bârlad, în spatele căreia se pot acoperi mai ușor “urmele” unor intervenții minore în destinul copiilor cu nume sonore.

“Cel mai îndrăzneț proiect de după anul 1989”, așa a caracterizat Dumitru Boroș inițiativa de a împărți loturi de casă gratis, inițiativă la care nu avea cum să nu țină mult, fie și din simplul fapt că îi permite să-și asigure un mic capital de simpatie, într-un ocean de antipatie care se revarsă din lipsa de rezultate, după mai bine de 3 ani de mandat. (Simona MIHĂILĂ)

About Simona Vasile

x

Check Also

Un TIR plin cu cereale s-a răsturnat la Popeni. Șoferul a ajuns în stare gravă la Spitalul de Urgență Bârlad

Un autotren plin cu cereale ...

Un bărbat a murit în apropiere de Mănăstirea Bujoreni după ce a fost înțepat de viespi

Un bărbat de 41 de ...

Două persoane care erau date dispărute au fost găsite de polițiștii vasluieni

Doi bărbați în vârstă de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: