Home / Administratie / Zeci de UAT-uri din județul Vaslui stau cu gunoaiele aruncate la marginea satelor

Zeci de UAT-uri din județul Vaslui stau cu gunoaiele aruncate la marginea satelor

de Dănuț CIOBANU

Majoritatea UAT-urilor din județul Vaslui au căzut examenul la curățenie. După finalizarea inspecțiilor din acest an, comisarii de mediu au amendat 44 de localități, în timp ce alte 32 au primit avertismente. În multe comunități, locuitorii aruncă gunoaiele la întâmplare, iar unele primării nu vor să achite taxa de 50 lei/tona de deșeuri colectate și depozitate. Comisarii de mediu îi atenționează pe primari că vor intensifica controalele în teritoriu, după implementarea sistemului de management al deșeurilor.

Garda de Mediu Vaslui a amendat 44 de UAT-uri în primele șase luni ale acestui an, din cauza încălcării reglementărilor legale privind salubritatea. În total, autoritățile publice locale au de achitat amenzi care se ridică la suma totală de 355.000 lei. Cele mai mici amenzi au fost de 5.000 lei, iar nivelul maxim al sancțiunilor a fost de 15.000 lei. Nu mai puțin de 13 comune vasluiene au fost taxate de comisarii de mediu cu amendă maximă, printre acestea numărându-se Perieni, Puiești, Alexandru Vlahuță, Viișoara, Berezeni, Drânceni, Blăgești, Deleni și Ibănești.

Unul din motivele pentru care UAT-urile au fost amendate este nedepunerea declarației la Fondul de Mediu. Potrivit prevederilor legale, primăriile sunt obligate să plătească o taxă de 50 de lei/tona de deșeuri colectate și depozitate. Pentru a nu achita aceste sume, unele primării aleg să nu depună declarația la Fondul de Mediu.

O altă cauza pentru care autoritățile locale au fost sancționate este starea de salubritate a unor comunități, unde gunoaiele se aruncă în zone nepermise. De asemenea, multe primării nu au luat măsuri în vederea colectării selective a deșeurilor.

Primăriile trebuie să pună accent pe colectarea selectivă

Cristian Gabriel Laic, comisar șef al Gărzii de Mediu Vaslui, a spus că verificările în teren au fost făcute în perioada martie – iunie 2019, când au fost inspectate toate UAT-urile din județ. Pe lângă amenzi, comisarii de mediu au dat și 32 de avertismente, iar până la sfârșitul anului localitățile avertizate vor fi verificate pentru a vedea dacă s-au conformat măsurilor impuse.

În general, starea de curățenie este corespunzătoare. Însă, avem comune mici, cu 2000 de locuitori, unde deșeurile se colectează selectiv, iar în unele comune mari gunoaiele se aruncă pe câmpurile de la marginea satelor. Primăriile trebuie să pună accent pe colectarea selectivă, pentru că avem ținte de îndeplinit. Până în anul 2025, populația trebuie să colecteze selectiv acasă pe toate cele cinci elemente: deșeuri menajere, sticlă, plastic, metal, hârtie-carton”, a spus Cristian Laic.

Mobilizare pentru curățenie

Pe lângă tematicile de control privind salubritatea localităților, comisarii de mediu sunt pregătiți să desfășoare o serie de acțiuni care țin de implementarea sistemului integrat de management al deșeurilor.

În perioada următoare, operatorii economici vor prelua serviciile de salubrizare din zonele Vaslui, Bârlad și Huși. Noi vom face controale în UAT-urile care fac parte din aceste zone, pentru a mobiliza autoritățile locale și pentru ai îndruma în activitate privind managementul deșeurilor. Operatorii trebuie ajutați cu campanii de conștientizare a populației, privind colectarea selectivă a deșeurilor. Totodată, vom verifica dacă persoanele juridice și-au încheiat contracte cu operatorii de salubritate. Avem formate patru echipe cu câte doi comisari de mediu, cu care acționăm la nivelul județului Vaslui”, a mai spus Cristian Laic.

În cadrul sistemului integrat de management al deșeurilor, în perioada august – septembrie 2019 alți trei operatori de salubritate vor intra în activitate în zonele adjudecate prin licitație.

Este vorba despre operatorii din zonele Vaslui și Bârlad, care cuprind 60% din UAT-urile județului Vaslui ce vor fi conecntate la sistemul integrat. Zona Vaslui cuprinde 29 de UAT-uri iar zona Bârlad are 22 de UAT-uri. După ce operatorul care va presta serviciile de salubritate în zona Huși își va obține autorizația de mediu, vor fi deservite alte 13 UAT-uri.

În prezent, sistemul de management este deschis doar în zona Negrești, unde sunt arondate opt UAT-uri.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Silvicultorii finalizează în această lună preluarea în pază a pădurilor private

Direcția Silvică (DS) Vaslui își ...

Egalitate între Iohannis și Dăncilă într-o secție de votare din Vaslui care a funcționat doar pentru o garsonieră

Principalii contracandidați la alegerile președințiale, ...

Peste 100 de pacienți internați la Spitalul „Elena Beldiman” au solicitat urna mobilă pentru a-și exercita dreptul de vot

Pacienții Spitalului „Elena Beldiman” din ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: