Home / Social / 38 de pensii speciale din județul Vaslui vor fi afectate de taxa de solidaritate

38 de pensii speciale din județul Vaslui vor fi afectate de taxa de solidaritate

Introducerea unei «taxe de solidaritate» pentru pensiile speciale care depășesc valoarea de 10.000 de lei vizează 38 de pensionari din județul Vaslui.

La sfârșitul lunii mai 2019, în evidențele Casei Județene de Pensii Vaslui figurau 94 de beneficiari de pensii speciale: Vaslui – 62 pensii, Bârlad – 32 pensii. Conform acelorași date, în Vaslui un număr de 24 de pensii sunt mai mari de 10.000 lei, iar la Bârlad 14 pensii depășesc această sumă. Nivelul maxim al pensiilor speciale se ridică la valori cuprinse între 22.000 și 24.000 lei.

Pensiile speciale sunt încasate de judecători și procurori (beneficiari ai Legii 303/2004 -privind statutul procurorilor și judecătorilor) grefieri, grefieri statisticieni, grefieri documentariști, grefieri arhivari, grefieri registratori și specialiști IT (beneficiari ai Legii nr. 130/2015 pentru completarea Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor). De asemenea, pe lista beneficiarilor de pensii speciale se mai află consilieri ai Curții de Conturi (beneficiari ai Legii nr. 7/2016 si Deciziei CCR 297/2012).

La începutul acestei săptămâni, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat intenția de introducere a unei „taxe de solidaritate” care să se aplice pensiilor speciale care depășesc 10.000 de lei.

Taxa de solidaritate ar urma să se aplice nu doar pensiilor speciale, ci tuturor pensiilor care depășesc 10.000 de lei. Fie de sine stătătoare, fie cumulate, bazate pe contributivitate sau nu. Mai exact, toate pensiile ce depășesc 10.000 de lei vor fi impozitate de către stat, astfel încât măsura să nu fie declarată neconstituțională. (Dănuț CIOBANU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Dați la o parte mașina! Nu se vede trecerea de pietoni!

Dați la o parte mașina! ...

Bărbat acuzat că a abuzat fetița pe care o avea în plasament. Șocată, soția a încercat să se sinucidă

de Daniel MICU O intamplare ...

Bârlădeni, în weekend dormiți liniștiți! S-a stricat elicopterul!

Bârlădenii cărora zgomotul elicopterului care ...

%d blogeri au apreciat: