Home / Administratie / În Consiliul Județean, regula se confirmă: amendamentele PSD-ului se transformă în bani, amendamentele PNL-ului doar în promisiuni

În Consiliul Județean, regula se confirmă: amendamentele PSD-ului se transformă în bani, amendamentele PNL-ului doar în promisiuni

de Dănuț CIOBANU

Consiliul Județean Vaslui a repartizat sume de bani din fondul la dispoziție pentru 17 UAT-uri. Dacă inițial repartizarea de fonduri a vizat doar 13 comune, au mai primit bani încă patru UAT-uri: Ciocani – 300 mii lei, Banca – 250 mii lei, Miclești – 200 mii lei, Bogdana – 100 mii lei. Cele patru comune au fost incluse în două amendamente, formulate de majoritatea PSD. Opoziția a depus opt amendamente care au fost respinse, urmând ca în ședința CJ-ului din august să fie onorate și acestea.

A treia repartizare de fonduri către unitățile administrativ teritoriale (UAT) din fondul la dispoziția Consiliului Județean (CJ) Vaslui s-a desfășurat după același tipar. Opoziția și puterea au depus mai multe amendamente, pentru ca în final să fie aprobate doar propunerile majorității.

Primul amendament a fost formulat de Gheorghe Croitoru, consilier PSD, care a solicitat ca și comuna Ciocani să primească 300 mii lei, iar comuna Bogdana suma de 100 mii lei. “Am discutat cu primarul din Bogdana și mi-a spus că are de asfaltat un drum comunal și vrea să achiziționeze un microbuz. Autoritățile din Ciocani înregistrează arierate și au nevoie de bani pentru a plăti aceste datorii. Cum s-au dat sume la alte comune, să se acorde fonduri și acestor UAT-uri”, a spus Gheorghe Croitoru.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a spus că este de acord cu cele două propuneri, adăugând că a discutat și el cu autoritățile locale din cele două comune. “La Bogdana se vrea asfaltarea unui tronson de un kilometru de drum, care se află între două drumuri asfaltate. Pentru ambele comune sunt motivații serioase să acceptăm aceste propuneri”, a precizat Buzatu.

La rândul lui, Vasile Mariciuc, vicepreședintele CJ Vaslui, a depus un amendament prin care a propus ca și comuna Banca să primească suma de 250 mii lei și comuna Miclești suma de 200 mii lei. “La Banca, autoritățile locale vor folosi banii pentru reabilitarea unor drumuri comunale. De asemenea, în Miclești nu este un cămin cultural, iar primăria vrea să modernizeze o clădire pentru a o transforma în centru cultural. Această locație va putea fi utilizată și pentru organizarea alegerilor electorale care vor veni în perioada următoare”, a precizat Vasile Mariciuc.

Amendamentele opoziției, respinse

Consilierii liberali au venit cu opt amendamente, prin care au solicitat acordarea de fonduri pentru Al. Vlahuță – 138 mii lei, Bogdana – 200 mii lei, Oltenești – 200 mii lei, Boțești – 90 mii lei, Grivița – 200 mii lei, Tanacu – 200 mii lei, Pungești – 200 mii lei și Vetrișoaia – 200 mii lei. Acești bani vor fi folosiți pentru plata unor arierate, alimentări cu apă, rețele de canalizare, repararea de școli etc.

“Repartizarea sumei totale pe care a primit-o județul Vaslui nu a fost făcută la fel ca în alte județe. Nu s-a făcut just, către toți cetățenii județului. În țară nu s-a procedat similar ca în județul Vaslui. Acolo au primit bani toate UAT-urile, pe când la noi UAT-urile cu primari liberali au fost nedreptățite. Doar două comune cu primari liberali primesc bani, ceea ce reprezintă 7,6% din suma alocată. Nu e respectat algoritmul politic”, a spus Neculai Viziteu, consilier PNL.

După supunerea la vot a amendamentelor, cele propuse de reprezentanții PSD au fost aprobate, în timp ce liberalii au primit promisiunea că toate amendamentele vor fi rezolvate la următoarea ședință a CJ-ului din luna august. Înaintea celei de-a treia repartizări de bani, fondul la dispoziția CJ Vaslui mai avea suma de 11.074 mii lei. Pe lângă cele patru comune susținute în amendamentele aprobate, au mai primit bani un număr de 13 UAT-uri: Arsura – 50 mii lei, Bogdănești – 350 mii lei, Delești – 100 mii lei, Drînceni – 250 mii lei, Duda Epureni – 200 mii lei, Epureni – 200 mii lei, Laza – 100 mii lei, Munteni de Jos – 150 mii lei, Oșești – 300 mii lei, Poienești – 100 mii lei, Ștefan cel Mare – 200 mii lei, Vulturești – 127 mii lei, Zorleni – 500 mii lei.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Propunere pentru înființarea unui nou traseu de transport public în Bârlad

Este nevoie urgentă să se ...

Peste 27.000 de pensionari vasluieni primesc de la stat bani pentru completarea pensiilor

27.773 de pensionari vasluieni încasează ...

Șoferii au luat cu asalt vulcanizările pentru a-și schimba anvelopele odată cu răcirea vremii

Sute de șoferi din Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: