Home / Social / Bârlad, orașul în care poți să zaci pe asfalt ore întregi, la doi pași de Poliție și Primărie

Bârlad, orașul în care poți să zaci pe asfalt ore întregi, la doi pași de Poliție și Primărie

de Mara Grigoriu

Lipsă totală de spirit civic și nepăsare crasă din partea autorităților. Așa se poate rezuma episodul petrecut la sfârșitul săptămânii trecute, la kilometrul zero al municipiului Bârlad, episod care l-a avut drept protagonist pe un bărbat trecut de prima tinerețe, pe care căldura și aburii alcoolului l-au răpus în plină stradă.

Un om desculț zace pe asfalt, ziua în amiaza mare, lungit lângă o bancă. Trecătorii îl ocolesc, curioșii își dau ghionturi și mai-mai că s-ar apropia, să vadă dacă respiră, adolescenții fac glume pe seama lui, iar bătrânii își fac cruce.

Toți au ceva în comun: nu iau niciun fel de atitudine civică în legătură cu bărbatul care, din nu se știe ce motive (cel puțin la prima vedere!), se află pe jos. Nimeni nu alertează Poliția, nimeni nu cheamă un echipaj al ambulanței. De bună seamă, omul ar putea avea probleme serioase de sănătate, ar putea fi victima unei agresiuni, ar putea fi chiar și mort. Totuși, nu impresionează pe nimeni, cel puțin nu într-atât încât să reacționeze la tabloul rupt de realitatea unui oraș civilizat.

Cititorul care a făcut fotografiile din imagine este un locatar al unui bloc din zona Poliției Bârlad, care ne-a transmis că, în intervalul de câteva minute în care a ieșit la cumpărături, cel puțin două echipaje ale Poliției Locale au trecut prin sensul giratoriu aflat literalmente la doi pași de locul în care se afla omul cu pricina. Niciuna dintre mașini nu a oprit însă, ci fiecare și-a continuat “misiunea”.

Bărbatul din imagini s-a ridicat, într-un final, singur, după un somn frate cu cel de veci, sub soarele toropitor al amiezii, și a plecat pe picioarele lui. Ar fi putut să nu se mai ridice niciodată de pe trotuarul unde a zăcut ore bune, fără ca nimeni să-l deranjeze sau să-l întrebe de sănătate.

Dincolo de pățania bahică a personajului, se naște un mare semn de întrebare cu privire la lipsa de empatie și de reacție a bârlădenilor, pe care nu pare să-i mai atingă suferința semenilor, orice formă ar îmbrăca ea. Cine e de vină pentru această stare de fapt și cum au ajuns oamenii atât de insensibili la situații de acest fel? Ce exemplu le dăm copiilor noștri, pe care îi vrem educați în spiritul bunelor obiceiuri, dacă, atunci când vedem pe cineva aflat în nevoie, îl ocolim cu toată viteza și mergem mai departe?

Dacă în țările occidentale, al căror exemplu vor să îl împrumute cei mai mulți, în condiții similare sunt alertate imediat autoritățile sau asociațiile non-guvernamentale care se ocupă de cazurile sociale, în Bârlad conștiința civică pare un lucru de domeniul SF sau, cel puțin, din alte timpuri.

Sigur, nu ne aflăm în Germania, acolo unde nu doar că intervine prompt poliția, dar îi și amendează cu mii de euro pe cei care au trecut indiferenți pe lângă oamenii căzuți la pământ. Ne aflăm în Bârlad, orașul în care nu te întreabă nimeni nimic dacă ocupi, trei – patru ore, un trotuar aflat la 50 metri de sediul Poliției și la 100 metri de sediul Primăriei.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Peste 5.700 de beneficiari de ajutoare de lemne pentru încălzirea locuinței în această iarnă în județ

Peste 5.700 de familii ori ...

Magazinul unui fost polițist din Vaslui, distrus de un incendiu

Magazinul unui fost polițist din ...

126 de bolnavi infectați cu HIV/SIDA sunt tratați în spitalele din Vaslui și Bârlad

de Dănuț CIOBANU În județul ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: