Home / Social / Bombă socială în satele vasluiene. Sute de bătrâni trebuie internați în centre sociale

Bombă socială în satele vasluiene. Sute de bătrâni trebuie internați în centre sociale

de Dănuț CIOBANU

 Satele vasluiene sunt pline de bătrâni abandonați, care au nevoie de servicii de îngrijire. Căminele sociale sunt ocupate la capacitate maximă, iar vârstnicii se înscriu pe listele de așteptare pentru a prinde un loc. Mulți bătrâni nu mai au case, copiii sunt plecați în străinătate, iar ultima lor șansă pentru supraviețuire este internarea într-un centru social. „Este foarte multă suferință în satele din județ”, ne-a spus Ion Brișcaru, directorul Centrului Medico Social Băcești.

Județul Vaslui are nevoie urgentă de cămine sociale pentru îngrijirea persoanelor vârstnice. Ion Brișcaru, directorul Centrului Medico Social Băcești, a spus că în satele din județul Vaslui sunt foarte mulți bătrâni abandonați, care au nevoie de îngrijire. „Sunt bătrâni singuri și nu are cine să aibă grijă de ei. Copiii au plecat să lucreze în străinătate și nu se mai ocupă de vârstnicii din familie. De acolo nu pot să plece pentru că își pierd locurile de muncă și din această cauză avem atâtea probleme. Județul Vaslui nu este dezvoltat economic și sunt sute de persoane cu probleme sociale. Pentru toate aceste cazuri este nevoie de cămine de bătrâni”, a spus Ion Brișcaru.

Fenomenul social este amplificat de situația materială precară a persoanelor în vârstă, care au nevoie de servicii specializate de îngrijire.

„Noi avem permanent pe lista de așteptare peste 15 persoane. Mulți completează dosarele și așteaptă să se elibereze spațiile de cazare. Avem mulți beneficiari care în urma tratamentelor efectuate la noi își revin și ar putea să meargă în familie sau la casele lor. Cum sunt singure, ținem în continuare aceste persoane care ar avea nevoie doar de servicii de îngrijire. Este mare nevoie de noi cămine pentru aceste persoane care nu mai necesită servicii medicale, ci doar de îngrijire. În prezent, noi putem să plasăm circa 40 de bătrâni pentru a fi îngrijiți, dar nu sunt cămine pentru aceștia”, a mai spus Ion Brișcaru.

3.000 de lei lunar, un loc la centrul social

Un loc la Centrul Medico Social Băcești costă lunar 3.000 de lei. Persoanele care au venituri achită 60% din totalul acestora, iar persoanele care nu au venituri sunt cazate gratuit. Pentru a avea cât mai multe locuri pentru pacienți, la centrul de la Băcești a fost implementat un proiect cu finanțare europeană, astfel încât capacitatea de cazare a crescut de la 50 la 100 de locuri.

„Ar trebui derulate mai multe proiecte de prevenție, pentru că în străinătate sunt folosite mai mult. Ar fi fost bine dacă se putea face un cămin de bătrâni la Spitalul de la Negrești, dar autoritățile locale nu au fost de acord cu acest lucru. La Băcești acordăm servicii medicale, avem medici de specialitate, asistenți medicali, terapeuți, alte categorii de personal care ajută beneficiarii. Oferim, de asemenea, servicii sociale, psihologice și de îngrijire”, a mai spus Ion Brișcaru.

Pe lângă centrul medical a fost înființată și o fermă agricolă, iar tot pământul disponibil este cultivat cu plante medicinale. La fermă se cresc și porci, păsări, se cultivă legume și sunt în rod pomi fructiferi.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Inconștient să fii, noroc să ai. Un bătrân a scăpat cu răni minore după ce a intrat cu Matiz-ul într-un tren

Un bătrân de 76 de ...

Zeci de legumicultori vasluieni și-au vândut roșiile în piețele din județ

Legumicultorii vasluieni au început să ...

Ofertă bogată de brazi, la Bârlad

Bârlădeni, au apărut brazii în ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: