Home / Sanatate / Primarul de Tecuci a mers din casă în casă pentru a-i convinge pe cetățeni să-și sterilizeze câinii, Boroș a mers din casă în casă ca să să-l voteze

Primarul de Tecuci a mers din casă în casă pentru a-i convinge pe cetățeni să-și sterilizeze câinii, Boroș a mers din casă în casă ca să să-l voteze

Câinii nu sunt agresivi doar atunci când sunt provocați”, aceasta este declarația medicului veterinar bârlădean Mihai Jora, contactat de reporterul Est News, după ce tot mai mulți cetățeni au fost mușcați de câini în Bârlad.

Din datele statistice înregistrate la spitalul din Bârlad, în ultima lună și jumătate 19 persoane au avut nevoie de tratament după ce au fost mușcate de câini.

Sunt câteva cauze care explică reacția neprevăzută a câinilor care nu sunt provocați în nici un fel. Chiar eu am trecut printr-un moment neplăcut, când un câine la care fusesem și cu care mă jucasem, mă mirosise, m-a mușcat la o săptămână, când m-am dus să-l revăd. Agresivitatea câinilor poate fi înnăscută, dar se poate și dobândi. Strada este locul unde câinii pot învăța să devină agresivi. Depinde și de rasă, dar să nu uităm că majoritatea câinilor maidanezi, dar și cei de la curte, sunt un amestec de rase mai mult sau mai puțin agresive. Frica oamenilor față de aceste animale este o altă cauză a agresivității. Când ne e teamă de câini, organismul nostru emană anumiți hormoni deranjanți pentru animale. Roata, obiectele care se învârt, în general, reprezintă un alt factor de stres pentru câine, de aceea ei latră și chiar atacă biciclete sau mașinile, sau chiar trotinetele copiilor. Este vorba de o psihoză a unor câini care este molipsitoare”, a declarat pentru Est News, dr. Mihai Jora.

Acestea sunt explicațiile unui medic cu experiență, care iubește câinii și care crede că aceștia trebuie tratați ca orice ființă, cu respect. Așa s-ar întâmpla într-o societate normală, într-o comunitate care funcționează pe principii sănătoase și care respectă întru totul prevederile legale. Numai că, la Bârlad, realitatea este departe de ceea ce ar trebui să fie.

După Revoluție, numărul câinilor din stradă a început să crească de la an la an, numeroși factori determinând mulți bârlădeni sa-și abandoneze patrupedele. Acestea au îngroșat progresiv, de la an la an, numărul câinilor fără stăpân și lucrurile au început să se complice. Primarii nu au colaborat cu ONG-urile pentru sterilizarea câinilor cu stăpân iar repercusiunile au ajuns să fie foarte mari astăzi. Până în 2013 sterilizarea nu era obligatorie, dar prin normele de aplicare a OG 155/2013 a devenit obligatorie, în caz contrar, putând fi aplicate sancțiuni.

La Bârlad există în acest moment două ONG-uri care se ocupă cu sterilizarea gratuită a câinilor cu stăpâni, dar, din păcate, cei care au în curte câini nu se supun legii, care prevede sancțiuni usturătoare: 5.000 de lei pentru nesterilizare și 2.000 de lei pentru nemicorcipare.

Aproape 2 milioane de lei alocați pentru strangerea câinilor, niciun leu pentru sterilizare

Primăria nu se ocupă de stoparea creșterii numărului câinilor comunitari, care în esență se face prin sterilizarea câinilor din gospodării. Se limitează doar la a aloca 1.800.000 lei (pentru strângerea câinilor fără stăpân de pe stradă) unei asociații, fără ca, în paralel, împreună cu DSVSA, să promoveze

Primăria este depășită: Bârladul, invadat iarăși de maidanezi

campania de sterilizare. Acest lucru ar însemna o măsură nepopulistă, care nu ar folosi imaginii edilului, ce se pregătește de o nouă candidatură.

Bârladul se află la câțiva kilometri de Tecuci, unde problema câinilor comunitari a fost rezolvată printr-o campanie susținută a primarului. Acesta a mers din casă în casă și a conștientizat cetățenii cu privire la necesitatea sterilizării și microcipării. În Tecuci nu mai există câini maidanezi, dar la Bârlad străzile, fie că sunt centrale sau mărginașe, sunt pline de câini.

Primarul Dumitru Boroș a mers din casă în casă în campania electorală de acum trei ani, promițând bârlădenilor că va rezolva definitiv problema câinilor comunitari dacă va fi ales. Din păcate, mandatul este spre final și pe stradă sunt mai mulți câini ca niciodată. În trei ani de mandat ar fi trebuit ca problema câinilor să fie rezolvată definitiv, iar banii care merg doar către strângerea câinilor ar putea fi folosiți pentru alte nevoi ale orașului. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Motociclist rănit grav într-un accident, pe E 581, în apropiere de Bârlad

Un tânăr de 30 de ...

270 de locuri de muncă vacante la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți

În cadrul Bursei locurilor de ...

La Iana, un șofer băut a accidentat grav un pieton și mai beat

Un șofer cu o alcoolemie ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: