Home / Social / Vasluienii care muncesc în străinătate nu se mai asigură la sistemul de pensii

Vasluienii care muncesc în străinătate nu se mai asigură la sistemul de pensii

Vasluienii care lucrează în străinătate nu mai sunt interesați de contractele de asigurare facultativă la sistemul public de pensii. Dacă în anii trecuți, în lunile de vară, foarte multe persoane care lucrează în țări europene mergeau la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui să se asigure, acum situația s-a schimbat radical.

“Avem un interes tot mai mic pentru aceste contracte, din partea vasluienilor care muncesc în străinătate. Trendul este mai vizibil începând din anul trecut. Principala cauză pentru care cei de afară nu se mai asigură este cuantumul prea mare al contribuției”, a spus Isabel Bogdan.

Dacă anul trecut, o persoană se putea asigura la venitul minim lunar asigurat cu o contribuție lunară de 346 lei, din acest an, contribuția este de 520 lei. Conform HG nr. 937/7 decembrie 2018, salariul minim brut pe țară a fost stabilit la suma de 2.080 lei și, astfel, începând cu luna ianuarie 2019,  venitul minim asigurat este de 2.080 lei, pentru care se achită contribuția lunară de 520 lei (reprezentând 25 % din venit).

Conform datelor CJP Vaslui, în cursul lunii mai erau active 620 contracte de asigurare. Se pot asigura în sistemul public de pensii, facultativ, pe bază de contract de asigurare socială avocații, personalul clerical și cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum și orice persoană care dorește să se asigure, respectiv să își completeze venitul asigurat.

Această modalitate de asigurare a fost introdusă pentru a da posibilitatea celor care nu au stagiul de cotizare necesar pentru înscrierea la o anumită categorie de pensie, potrivit Legii nr. 263/2010, să își completeze vechimea în muncă și, de asemenea, pentru a da posibilitatea persoanelor interesate să își suplimenteze venitul asigurat.  (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Județul Vaslui nu va scăpa de blestemul sărăciei nici în următorii trei ani

de Dănuț CIOBANU  Vasluiul va ...

Funcții de conducere mai puține și mai multă mobilitate la DAPPC Bârlad

Măsuri de eficientizare a activității ...

CJ Vaslui va continua modernizarea semnalizării rutiere de pe drumurile județene

Consiliul Județean (CJ) Vaslui continuă ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: