Home / Social / Mesajul sindicaliștilor vasluieni pentru primari și parlamentari: ”Nu meritați pensii speciale!”

Mesajul sindicaliștilor vasluieni pentru primari și parlamentari: ”Nu meritați pensii speciale!”

de Dănuț CIOBANU

Sindicaliștii vasluieni se declară total împotriva pensiilor speciale. Aceștia susțin că doar militarii au dreptul să încaseze acest tip de pensii. Primarii, parlamentarii și magistrații nu trebuie favorizați în niciun fel, ci să beneficieze de pensie în funcție de contributivitate. Sindicaliștii acuză că unele categorii de salariați au pensii ca în Germania, iar marea majoritate primesc pensii foarte mici.

Sindicaliștii vasluieni nu privesc cu ochi buni alocarea de pensii speciale pentru tot mai multe categorii de salariați. Aceștia susțin că singura pensie specială ar trebui încasată de către militari, în rest toți angajații să primească pensii în raport cu nivelul contribuției la bugetul de asigurări speciale.

“Parlamentarii, primarii, magistrații nu ar trebui să primească pensii speciale. Pentru mine funcționează principiul contributivității pe toată cariera, la unii contează doar anumiți ani din perioada în care au lucrat. Dacă aș putea să spun unii și-au lucrat aceste pensii să fie cât mai mari. Dacă o masă enormă de foști salariați încasează o pensie de câteva sute de euro, alții să aibă o pensie ca în Germania?! Nu e corect acest lucru. Cât privește intenția Guvernului de a impozita pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei, unii spun că e o măsură de stângă, în timp ce cei de la dreapta critică o astfel de măsură”, a spus Gheorghe Croitoru, președintele Sindicatului CNSRL Frăția – Filiala Vaslui.

La sfârșitul lunii mai 2019, în evidențele Casei Județene de Pensii Vaslui figurau 94 de beneficiari de pensii speciale: Vaslui – 62 pensii, Bârlad – 32 pensii.

Conform acelorași date, în Vaslui un număr de 24 de pensii sunt mai mari de 10.000 lei, iar la Bârlad 14 pensii depășesc această sumă. Nivelul maxim al pensiilor speciale se ridică la valori cuprinse între 22.000 și 24.000 lei.

Majorări de pensii

Un alt punct de interes al sindicaliștilor este noua lege a pensiilor. Actualii salariați activi de pe piața muncii vor să vadă cum va fi implementată nouă legislație și care va fi impactul asupra cuantumului pensiilor.

“Suntem interesați de legea pensiilor la fel cum sunt și actualii pensionari. Așteptăm cu nerăbdare să vedem cum e pusă în practică noua lege și ce vor aduce recalculările pensiilor”, a mai spus Gheorghe Croitoru.

La începutul lunii iulie 2019, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat noua lege a pensiilor. Din acest an vor intra în vigoare doar șase articole ale legii. Este vorba despre prevederile care stabilesc majorarea punctului de pensie de la data de 1 septembrie 2019 și 1 septembrie 2020. Legea va intra integral în vigoare la data de 1 septembrie 2021, când va fi operată ultima majorare a punctului de pensie.

În termen de 90 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial va fi emis un ordin al ministrului Muncii, prin care se va stabili procedura de evaluare a pensiilor în vederea recalculării.

Recalcularea vizează punctajul fiecărui dosar în parte, iar pensionarii vor beneficia de o altă majorare de pensie pe lângă cea provenită din creșterea valorii punctului de pensie. Aproape 95.000 de pensionari din județul Vaslui vor primi, din luna septembrie, bani în plus la pensii.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Propunere pentru înființarea unui nou traseu de transport public în Bârlad

Este nevoie urgentă să se ...

Peste 27.000 de pensionari vasluieni primesc de la stat bani pentru completarea pensiilor

27.773 de pensionari vasluieni încasează ...

Șoferii au luat cu asalt vulcanizările pentru a-și schimba anvelopele odată cu răcirea vremii

Sute de șoferi din Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: