Home / Social / Ce trebuie să știe vasluienii care vor să-și ofere proprietățile spre închiriere

Ce trebuie să știe vasluienii care vor să-și ofere proprietățile spre închiriere

Lunile de vară reprezintă perioada în care proprietarii de locuințe își fac planuri de câștig pentru că elevii din localitățile aflate în mediul rural încep să își caute gazdă la oraș. Cum contractele de închiriere presupun anumite riscuri, este indicat ca toți cei care au imobile sau camere gata să primească noi locatari să știe exact ce au de făcut pentru a nu avea parte de neplăceri și de cheltuieli în plus.

Puțini vasluieni cunosc faptul că, începând cu luna mai a anului trecut, nu mai este obligatoriu să înregistreze contractul de închiriere la ANAF. Totuși, chiar dacă această obligativitate a fost eliminată, există avantaje pentru a face un drum la Fisc și a înregistra contractul de închiriere proaspăt semnat.

Conform Codului civil, contractul făcut doar între părți, neautentificat, dar înregistrat la Fisc, este titlu executoriu pentru plata chiriei, ceea ce înseamnă că executarea silită se obține mult mai ușor, în caz de nevoie. Proprietarii care au parte de chiriași rău-platnici sau care produc stricăciuni imobilului au, așadar, un instrument de partea lor, prin care îi pot obliga la plată pe locatari, atât timp cât contractul are număr de înregistrare de la ANAF și toate clauzele referitoare la modalitatea în care se face acordul între părți.

Pentru a înregistra un contract de închiriere la Fisc este nevoie de o copie a documentului respectiv, însoțită de o cerere de înregistrare, care se completează în două exemplare, unul dintre ele urmând să rămână la ANAF. Copia contractului trebuie să fie conformă cu originalul, iar conformitatea se realizează chiar de către locator, prin mențiunea „conform cu originalul”, însoțită de semnătura acestuia.

Prin aceeași cerere, vasluienii pot înregistra și modificări sau încetări ale contractului de închiriere, prin bifarea căsuțelor „Modificare” sau „Încetare”, după caz. Și în aceste cazuri, cererea trebuie depusă tot la ghișeul organului fiscal, neexistând încă posibilitatea de a completa un formular online în acest sens.

Cei care închiriază imobile trebuie să știe că, deși nu mai au obligația să înregistreze contractul de închiriere, asta nu înseamnă că au scăpat de declararea veniturilor pe care le obțin în baza unor astfel de contracte.

Hotărârea Guvernului nr. 354/2018 este în vigoare și se aplică tuturor contribuabililor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, care “au obligația depunerii la organul fiscal competent a declarației pe fiecare sursă de realizare a venitului, în termen de 30 de zile de la încheierea contractului”, potrivit actului normativ.

În municipiile din județul Vaslui, ofertele de imobile pentru închiriere sunt pentru toate buzunarele, în funcție de preferințele celui care plătește. Astfel, o cameră la casă poate fi închiriată contra sumei de 300 – 500 lei / lunar, cu toate utilitățile incluse, în timp ce chiria la un apartament cu două camere poate ajunge la 1500 lei. Negocierile la fața locului stabilesc tariful final, iar unii proprietari solicită în avans o garanție, a cărei contravaloare este de 2 – 3 chirii lunare.  (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Creșterea salariilor nu a produs relansarea mult așteptată în sectorul contrucțiilor

Majorarea salariilor în sectorul construcțiilor ...

Vasile Pavăl nu mai vrea să fie surprins de prima ninsoare din această iarnă

Primăria Vaslui a declanșat pregătirile ...

Criza de constructori lovește și în proiectul Centrului Cultural Județean

de Dănuț CIOBANU Lucrările la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: