Home / Social / Casa cu flori din zona Stadion, cu arbuști exotici și plante rare – o încântare pentru toți cei care tranzitează Bulevardul Republicii din Bârlad

Casa cu flori din zona Stadion, cu arbuști exotici și plante rare – o încântare pentru toți cei care tranzitează Bulevardul Republicii din Bârlad

Nu există bârlădean care în drumul său, pe strada principală, să nu admire o grădină de flori minunată, aflată în fața casei de pe Bulevardul Republicii, nr. 261.

Casa impresionantă, construită la începutul anilor 1900, nu are doar o arhitectură de epocă, ci și o grădină fascinantă. Trecătorii sunt încântați de florile care îi întâmpină în fiecare anotimp, multe specii rare, orientale, care s-au aclimatizat perfect. Viorica Dănăilă, pensionară de multă vreme, este cea care procură plantele, le cultivă și le îngrijește cu atâta dragoste, încât bucură privirile tuturor celor care le văd.

Recunoaște că nu totdeauna reușește să aclimatizeze speciile, dar este destul de mulțumită că cele mai multe flori de curte sau din ghiveci se simt bine în minunata ei grădină. Zilele trecute, a putut admira, în toată splendoarea ei, ciclamen, floarea de hârtie. Este un arbust care se întâlnește în Brazilia, Peru și Argentina, dar care se simte excelent și în curtea bârlădencei, fiind remarcată de toți iubitorii de flori.

Îmi plac florile de când mă știu. Și atunci când eram la Școala sanitară și atunci când lucram în laboratorul spitalului, ca și acum, când sunt la pensie. Le-am iubit și îngrijit cu aceeași plăcere. Dacă văd o plăntuță care-mi place, o cumpăr imediat. Cei care-mi cunosc pasiunea îmi oferă semințe sau puiuți de flori, și le mulțumesc pentru asta. Și floarea de hârtie o am acum în curte pentru că mi-a adus un lăstar cineva și s-a prins. A crescut frumoasă, dar din păcate, florile au început să cadă. Am lăstărit-o săptămâna trecută și am pus să se prindă 12 puiuți. E adevărat, e un arbust foarte rar întâlnit în Bârlad și lumea îl admiră când trece pe lângă casa mea. Am, de asemenea, o colecție impresionantă de cactuși care înfloresc în ani diferiți. Acum, de exemplu, a înflorit „limba soacrei”. Are o mândrețe de floare. Și cactusul al cărui pui l-am adus din Grădina Botanică din Galați a crescut destul de înalt și spectaculos. Acum sunt înflorite hortensiile, mov și galbene, dar a înflorit și rodia. Printre arbuștii care îmi încântă ochii și sufletul se numără dafinul, curmalul care nu au făcut fructe, dar am lămâi, smochini și aluni care rodesc. Poate, cu timpul, și ceilalți vor prinde rod”, ne-a povestit Viorica Dănăilă.

Muncă de Sisif pentru a proteja acest colț de rai pe timp de iarnă

Curtea bârlădencei iubitoare de flori e plină de oleandri și trandafiri chinezești cu flori de diferite culori, plante la ghiveci precum ceflera, dracena, dar și agava, o plantă orientală sub formă de caracatiță, foarte întâlnită în India. Cu excepția iernii, în toate cele trei anotimpuri, grădina din interiorul și exteriorul casei atrage atenția prin florile mai mult sau mai puțin cunoscute. De la ghiocei uriași, brândușe, floarea Paștelui tot felul de flori de primăvară, până la trandafiri catifelați și crizanteme din soiuri diferite.

Toate aceste frumuseți care răspândesc în jur energii pozitive nu ar putea rezista fără o preocupare intensă care înseamnă bani și muncă, dar și multă dragoste, care să ofere plantelor condiții bune de dezvoltare.

Iarna, de exemplu, ducem toate ghivecele într-o încăpere specială din spatele casei, semi-etanșată și încălzită cu sobă pe lemne. Cactusul, cel de aproape 2 metri, îl înfășor într-un prosop și îl mut într-un hol al casei, pentru că din cauza înălțimii nu încape în magazia de iarnă. Trebuie să le asigurăm o climă propice pentru a rezista când afară sunt – 10 sau – 20 de grade. Achiziționăm pământ în saci mari, îngrășământ, pe care îl adăugăm la plăntuțe o dată la două săptămâni, dar și substanțe pentru înlăturarea dăunătorilor. Ghivecele în care sunt plantate sunt din plastic, dar ne dorim să achiziționăm vase din ceramică pentru că sunt mult mai sănătoase pentru plante. Primăvara, când le scoatem din încăpere, punem deasupra ghivecelor atârnate de suporturile metalice, metri de pânză pentru a le proteja de temperaturile care pot fi în unele zile și mai scăzute. E multă muncă în spate, dar când ai o pasiune ca aceasta, nu simți efortul”, a mai adăugat Viorica Dănăilă.

Mai sunt aproape patru luni până când florile din ghiveci vor fi mutate în locuința lor de iarnă și tot atât timp în care cele din fața curții vor putea fi admirate de trecători pe Bulevardul. Republicii. Mai trebuie să înflorească multe plante de sezon estival, după care vor putea fi remarcate minunatele flori autumnale. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Cum rezolvă primarul „Pinocchio” problema spațiului locativ la Bârlad

de Mihaela NICULESCU   Mințită și abandonată. Așa se ...

Expoziție dedicată luptei polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean ...

Vasluiul va fi în următorii ani unul din județele cu cei mai puțini salariați din România

de Dănuț CIOBANU  Județul Vaslui va avea în următorii ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: