Home / Social / Pesta porcină se extinde la Murgeni. Soluția salvatoare este uciderea tuturor porcilor mistreți

Pesta porcină se extinde la Murgeni. Soluția salvatoare este uciderea tuturor porcilor mistreți

de Dănuț CIOBANU

Pesta porcină africană se propagă cu repeziciune în sudul județului Vaslui. După cele două cazuri confirmate din satul Cârja, alte două focare de pestă porcină au fost identificate în orașul Murgeni. Autoritățile locale susțin că virusul s-a extins până în zona Fălciu, iar singura soluție pentru stoparea epidemiei este uciderea tuturor porcilor mistreți din cele patru fonduri de vânătoare din zonă.

Epidemia de pestă porcină africană din zona Murgeni a scăpat de sub control. După ce în săptămâna trecută au fost confirmate două cazuri de pestă în satul Cârja, în ultimele zile au fost descoperite alte două focare la gospodării din orașul Murgeni. 

Ioan Buta, primarul orașului Murgeni, a precizat că cele două cazuri au fost confirmate la nivel local de către specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterniare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui.

Urmează să primim un nou ordin legat de măsurile care trebuie luate pentru combaterea pestei porcine africane. Fondurile de vânătoare din zonă trebuie verificate și să treacă printr-un filtru mai serios. În cele patru fonduri de vânătoare din zonă, unul privat și trei de stat, trebuie uciși toți porcii mistreți. Este singura soluție pentru a opri extinderea epidemiei. Mai bine omorâm populația de mistreți care se va reface în timp, decât să lăsăm ca acest virus să se răspândească. În prezent, sunt focare de pestă porcină africană din nordul județului Galați până în comuna Fălciu”, a spus Ioan Buta.

Pericolul este cu atât mai mare, în condițiile în care în zona Murgeni sunt două ferme mari de creștere a porcilor.

În cele două ferme sunt un efectiv de 4.000 de porci. Este un proiect mare acolo, unde s-au făcut investiții multe. Pesta se propagă cu viteză, iar dacă nu se iau măsuri urgente virusul se va răspândi în tot județul. La Cârja toți oamenii și-au sacrificat porcii, când au aflat că este pestă porcină”, a mai spus Ioan Buta.

La începutul săptămânii trecute, reprezentanți ai DSVSA și ai Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui s-au deplasat în satul Cârja, unde au fost recoltate 15 probe de sânge de la șase porci din gospodăriile vecine cu cele două focare de pestă porcină. Din cele 15 probe, două s-au confirmat. Un animal a murit din cauza virusului, iar celălalt a fost ucis.

Tot în săptămâna trecută, în urma unei ședințe a Centrului Local de Combatere a Bolilor, Prefectura Vaslui a dispus mai multe măsuri pentru prevenirea extinderii epidemie de pestă porcină: toate fondurile de vânătoare din zonă să prezinte câte trei probe de porci mistreți vânați; interzicerea comercializării porcilor în toate târgurile din județul Vaslui.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Inconștient să fii, noroc să ai. Un bătrân a scăpat cu răni minore după ce a intrat cu Matiz-ul într-un tren

Un bătrân de 76 de ...

Zeci de legumicultori vasluieni și-au vândut roșiile în piețele din județ

Legumicultorii vasluieni au început să ...

Ofertă bogată de brazi, la Bârlad

Bârlădeni, au apărut brazii în ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: