Home / Social / Psihologul bârlădean Ionuț Brătianu, despre neîncrederea oamenilor în autorități: ”Acolo unde justiția nu funcționează, e periculos să ai dreptate”

Psihologul bârlădean Ionuț Brătianu, despre neîncrederea oamenilor în autorități: ”Acolo unde justiția nu funcționează, e periculos să ai dreptate”

Au văzut un portofel pe o bancă de pe Bulevardul Epureanu în zona fostului MAT, dar au trecut nepăsători pe lângă el. Unul dintre bârlădenii care au văzut portofelul alături de o pernă, vineri dimineață, a venit la redacția Est News după câteva zeci de minute, pentru a anunța că cineva și-a uitat portofelul pe o bancă.

Bărbatul nu s-a uitat în portofel, ci doar a venit să ne anunțe. Mai util ar fi fost să ia portofelul și să-l predea Poliției, iar cu ajutorul nostru, cel care l-a pierdut, să-l recupereze. Nu s-a întâmplat așa, astfel că există posibilitatea ca un „binefăcător” să și-l fi însușit. Nu știm dacă, totuși, portofelul a fost recuperat de cel care l-a uitat pe bancă, după cum nu știm dacă s-a întâmplat la fel și cu o sacoșă și o geantă crem, uitate acum o lună pe o bancă din apropierea Complexului de Servicii Comunitare de pe același bulevard.

În ambele cazuri, am fost anunțați cu destulă întârziere, deoarece obiectele nu mai erau acolo în momentul în care reporterul s-a deplasat la fața locului.

În ultimii ani, oamenii au devenit tot mai indiferenți la necazurile semenilor, nu doar când vine vorba de obiecte pierdute. Săptămâna trecută, de exemplu, mai mulți bârlădeni asistau de la balcon, sau chiar pe stradă, la scena în care tânărul înjunghiat se zbătea între viață și moarte și cu o singură excepție, nimeni nu a luat atitudine.

„Indiferența sau nepăsarea este cea mai grea haină pe care o poate îmbrăca omul. Pentru a construi o lume mai bună e nevoie de implicare. E nevoie de voință și suflet. Când acestea lipsesc, vorbim de o forma tristă de rătăcire care sfidează bunătatea, ajutorul. Opusul dragostei nu este ura, ci indiferența, deoarece exprimă absența dragostei. Când ești indiferent față de necazul, suferința comunității, înseamnă că te-ai răcit atât de mult, încât riști să accepți cu ușurință dezordinea, haosul si teroarea. Oamenii se pot implica dacă și autoritățile se implică și dau dovadă de profesionalism. Ține și de voința oamenilor care sunt învestiți să se implice prin rolul pe care îl au. De multe ori, indiferența este alimentată instituțional prin acele mituri care, din păcate, sunt confirmate astăzi: <<poliția nu face nimic, te lasă să mori cu dreptatea în mână>>, <<toți se acoperă>>, <<școala s-a prostit>>. Atunci când o catastrofă sau incident cu puternic ecou social este minimalizat, ascuns și prezentat ca o stare de normalitate, apare convingerea comunitară de neîncredere, suspiciune și de neimplicare. Când instituțiile de ordine publică și judiciare nu sancționează urgent abaterile de la normele sociale, apar interpretări subiective, emoționale, care de multe ori s-au confirmat în mass-media, spațiul public. De aici și neîncrederea care merge mână în mână cu indiferența. Acolo unde justiția nu funcționează, e periculos să ai dreptate. E nevoie de prioritate maximă în educația preventivă. Noi, de fapt, învățăm în familie, în grădiniță, să facem diferența dintre bine și rău, dar există posibilitatea ca acele valori sociale: adevăr, bunătate, altruism, implicare etc. să fie anulate prin indiferență.”, a explicat, pentru Est News, psihologul Ionel Brătianu. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Trenul cu locomotivă tricoloră va fi întâmpinat și în acest an de bârlădeni

Trenul Unirii va sosi și astăzi ...

Sponsorizare de 10.000 lei pentru CSC nr.2 Bârlad

Lăudabil! Curtea Complexului de Servicii Comunitare ...

Angajările la DGASPC, suspendate până la adoptarea bugetului instituției

Austeritate la DGASPC Vaslui! Deși Direcția ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: