Home / Social / Festivalul Internațional ”Hora din străbuni”, evenimentul cultural al anului care a ”furat” inimile la mii de vasluieni

Festivalul Internațional ”Hora din străbuni”, evenimentul cultural al anului care a ”furat” inimile la mii de vasluieni

Festivalul Folcloric Internațional ”Hora din străbuni” s-a încheiat într-o notă aparte, așa cum, de altfel, a și început, în aplauzele a mii de oameni prezenți la gala ansamblurilor internaționale care au fost prezente la Vaslui pe durata celor cinci zile de muzică și, mai ales, de dans. Organizatorii au mulțumit sutelor de artiști prezenți atât pe scenele Teatrului de vară și Sălii Polivalente cât și în parcurile din Vaslui și care au oferit iubitorilor de frumos clipe de neuitat prin jocurile și tradițiile specifice țărilor de proveniență.

S-a tras cortina peste cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional ”Hora din străbuni”, o nouă reușită pentru cei trei principali organizatori, respectiv Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui, Primăria Vaslui și Consiliul Județean. Cu sprijinul voluntarilor, care au supravegheat fiecare grup de peste hotare în parte, evenimentul poate fi trecut în cartea de istorie a culturii vasluiene. Dovadă sunt numeroasele aprecieri care au curs în ultimele zile pe paginile de socializare și, poate cel mai important, aplauzele prelungite și ovaționările de la sfârșitul fiecărui spectacol. Însă, poate cea mai relevantă notă dată de public a fost cea de la finalul festivalului, mai exact la gala ansamblurilor internaționale. Este pentru prima dată în ultimii ani când Piața Civică din Vaslui a fost umplută de mii de oameni care au stat până la finalul spectacolului, transmis, de altfel, și pe postul național de televiziune, pentru a putea admira și orchestra fraților Advahov, din Republica Moldova, și pe invitații de marcă prezenți pe scenă: Zinaida Julea, Mihai Ciobanu, Adriana Ochișanu și Cristi Tractor.

Au fost cinci zile fantastice pentru noi și cred și că pentru dumneavoastră, care ne motivați pentru ceea ce v-a însemna ediția a VII-a în 2021. Un astfel de eveniment nu poate fi organizat fără o echipă puternică în spate. Alături de colegii mei de la CJCPCT, muncim de un an de zile cu migală pentru a pune la punct toate detaliile. Mi s-au alăturat colegii de la Primăria Vaslui și ulterior cei de la Consiliul Județean și voluntari. Tutor le mulțumesc pentru că fără contribuția fiecăruia în parte nu am fi fost martorii unui astfel de eveniment cultural deosebit”, a declarat pe scenă directorul CJCPCT Vaslui, Lucian Onciu.

La rândul său, primarul municipiului reședință, Vasile Pavăl, a transmis oaspeților și spectatorilor mesajul său de mulțumire pentru modul de implicare în desfășurarea festivalului: ”Au fost emoții, a fost multă muncă, dar cred că am obținut ceea ce ne doream, un festival aparte, un festival care, iată, va fi un reper pentru activitatea culturală viitoare. Vă spuneam la debut să lăsăm deoparte supărarea pe perioada festivalului și să trăim la intensitate maximă aceste zile minunate și, sincer, mă bucur că așa s-a întâmplat. Acum, la final, vreau să le mulțumesc participanților de peste hotare care au invadat, la figurat vorbind, Vasluiul, cu costumele și tradițiile lor, cu ceea ce reprezintă fiecare popor care a venit, iată, aici, la noi. Ne-au încântat și ne-au cucerit”.

După ultimele evoluții pe scenă, reprezentanții ansamblurilor și grupurilor venite de peste hotare, respectiv Argentina, Cipru de Nord, Georgia, Iran, Kazahstan, Mexic, Panama, Slovacia, Ucraina și Vietnam, au urcat pe scenă alături de organizatori și voluntari, fiind aplaudați pentru ultima dată de spectatori. În semn de respect oaspeții din străinătate au primit din partea Primăriei Vaslui ”Cheia orașului”, care, în opinia edilului Vasile Pavăl reprezintă ”o punte de legătură interculturală. Sper ca aceasta va schimba sufletele spre civilizație și colaborare pentru că actul cultural nu are granițe”. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bârladul sub lupă: Câinii comunitari, fascinați de spiritul Crăciunului

Imagini de colecție, cu câini ...

Consiliul Județean Vaslui investește în modernizarea Poligonului de la Delea

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va ...

Doi copii și soția unui preot de pe Valea Prutului, răniți într-un accident, după ce au intrat cu mașina într-un copac

Doi copii, de 4 și ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: