Home / Social / Poetul bârlădean Cezar Ivănescu a fost evocat de concitadinii săi în ziua când ar fi împlinit 78 de ani

Poetul bârlădean Cezar Ivănescu a fost evocat de concitadinii săi în ziua când ar fi împlinit 78 de ani

Academia Bârlădeană împreună cu Primăria Bârlad au organizat un eveniment emoționant cu ocazia zilei de naștere a controversatului poet, născut într-o zi cu semnificație religioasă deosebită, zi în care ortodoxia prăznuiește „Schimbarea la față”.

Membri ai Academiei Bârlădene, foști colegi, dar și reprezentanți ai autorităților locale, s-au adunat pentru a-și aminti de omul și poetul rebel care încă din adolescență sfida autoritatea abuzivă, chiar în fața casei în care a locuit între 1966 și 1968. Pe peretele de nord al casei Mastac (aflată în spatele sediului Aquavas), devenită în ultimii ani pizzerie, a fost dezvelită o placă memorială care să reamintească bârlădenilor că în acel imobil a trăit și creat poetul Cezar Ivănescu.

Alături de reprezentanți ai Primăriei și Academiei a fost prezent și Lucian Vasiliu, directorul editurii „Junimea” din Iași, care a oferit Bibliotecii „Stroe S. Belloescu” mai multe volume cu și despre Cezar Ivănescu, apărute la această editură. A ținut să fie prezentă și prof. dr. Simona Modreanu, de la catedra de Limbă și Literatură Franceză a Facultății de Litere, din cadrul Universității ieșene. Simona Modreanu și-a petrecut copilăria la Bârlad, tatăl ei fiind profesor la Colegiul„Codreanu”. Aceasta a fost timp de trei ani, între 1999- 2001, director adjunct al Centrului Cultural Român de la Paris. Ea a mărturisit publicului că l-a prim dată l-a întâlnit întâmplător pe Cezar Ivănescu în avionul ce zbura spre Paris, unde-l invitase la un eveniment literar desfășurat la Centrul Cultural Român. Ulterior, s-au reîntâlnit la „Junimea”.

„Cezar Ivănescu a început să scrie poezie pentru că nu a fost lăsat să facă muzică. Avea un stil aparte în care-și recita poeziile. De fapt, le cânta. L-am cunoscut la <<Junimea>>. El era director, iar eu redactor șef. Era o persoană intransigentă cu mediocritatea, dar era de o generozitate specială. Și-a trăit singurătatea în fața lumii, vertical, printre colegi mai mult sau mai puțin de litere, urmărit permanent de Securitate. Cezar Ivănescu a fost un spirit puternic și un spirit puternic rămâne în comunitatea în care s-a născut. Nu pleacă niciodată. Să vă bucurați de acest spirit care veghează asupra voastră”, a declarat Simona Modreanu.

La evenimentul care a avut loc marți la prânz, a fost prezent și Dragoș Mastac, fiul proprietarului casei în care a locuit doi ani Cezar Ivănescu. El este cel care a reabilitat casa, care era aproape părăsită, și i-a dat un aspect minunat, de bun gust, pe care Cezar Ivănescu l-ar fi apreciat. Este remarca pe care a făcut-o renumitul pictor Corneliu Vasilescu, prezent și el la evocarea amicului său de odinioară, Cezar Ivănescu, și care a devenit cetățean de onoare al Bârladului în 2006.

Casa Mastac se află în vecinătatea casei Nicu, unde în anii ‘60 locuia la socri, împreună cu soția, Cristian Simionescu, un alt mare poet bârlădean, care a plecat recent la ceruri, alături de Cezar Ivănescu, cu care petrecea mult timp pe vremea când erau vecini de casă.

Bârlădenii prezenți la evocarea personalității lui Cezar Ivănescu au fost informați de către Elena Monu, președinta Academiei Bârlădene, că o placă cu numele poetului evocat va fi montată și pe zidul casei părinților săi, situată în Bârlad pe strada Caraiman, acolo unde poetul a locuit și pe care a vizitat-o de mai multe ori după moartea părinților.

Elena Monu a mai precizat auditorului și că se află sub tipar un volum de 101 poezii ale autorului Cezar Ivănescu, volum îngrijit de Mircea Coloșenco, cu prefața semnată de Theodor Codreanu.

Bârlădenii au învățat să-și cinstească oamenii de valoare ai orașului. Acest mod de manifestare a recunoștinței față de valorile urbei va trebui perpetuat mai departe de generațiile viitoare. Mircea Coloșenco este unul dintre bârlădenii care a simțit nevoia să îi cinstească pe concitadinii săi de valoare. Volumul alcătuit de acesta va apărea la Editura Academiei Române și va fi lansat la începutul anului viitor”, a anunțat Elena Monu. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bârladul sub lupă: Câinii comunitari, fascinați de spiritul Crăciunului

Imagini de colecție, cu câini ...

Consiliul Județean Vaslui investește în modernizarea Poligonului de la Delea

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va ...

Doi copii și soția unui preot de pe Valea Prutului, răniți într-un accident, după ce au intrat cu mașina într-un copac

Doi copii, de 4 și ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: