Home / Social / Casele în care au locuit bârlădenii Victor Ion Popa, Ștefan Procopiu și Nicolae Tonitza vor fi marcate cu plăci comemorative

Casele în care au locuit bârlădenii Victor Ion Popa, Ștefan Procopiu și Nicolae Tonitza vor fi marcate cu plăci comemorative

După ce marți a fost dezvelită o placă comemorativă pe casa în care a locuit marele poet Cezar Ivănescu, autoritățile locale bârlădene intenționează să continue acest demers și în cazul altor personalități născute în Bârlad, nume sonore pe plan național și internațional.

Într-o primă fază, vor fi montate plăci comemorative în amintirea dramaturgului, regizorului, pedagogului și criticului literar Victor Ion Popa, în cinstea profesorului, fizicianului și inventatorului Ștefan Procopiu, dar și a inegalabilului pictor, Nicolae Tonitza.

„Este de datoria noastră, a urmașilor lui Victor Ion Popa să-l cinstim pentru aportul său la dezvoltarea culturii, a teatrului în special. E adevărat, există o stradă care-i poartă numele, un teatru care-l are drept <<patron>> spiritual, dar Victor Ion Popa merită și o placă comemorativă montată pe casa în care a locuit la Bârlad. Este o casă aflată pe strada Alexandru Ioan Cuza nr. 5, dar, din păcate, deși am vorbit cu proprietăresele, acestea nu au acceptat nici măcar ca imobilul să le fie fotografiat, cu atât mai puțin să fie montată o placă. Sperăm să reușim să comunicăm mai bine cu acestea. În privința plăcii comemorative a lui Ștefan Procopiu, lucrurile stau destul de bine. Proprietarul nu a vrut multă vreme să accepte montarea acestei plăci, dar se pare că acum acesta și-a dat consimțământul”, a declarat pentru, Est News, dr. Elena Monu, președinta Academiei bârlădene.

Constantin Nițuc, purtător de cuvânt al Primăriei, ne-a comunicat faptul că plăcuța comemorativă ce urma să fie montată pe casa lui Ștefan Procopiu, amplasată pe o străduță aflată vis-a-vis de Școala „Vasile Pârvan”, se află în biroul său de ani de zile, de pe vremea când Aurel Ionescu Moțet era consilier local. Nu s-a putut negocia cu proprietarul de atunci al casei, dar, spune Nițuc, situația s-a schimbat și actualul proprietar este de acord ca pe peretele casei lui să fie montată placa.

Ambele imobile în care au trăit o perioadă mai lungă sau mai scurtă cele două personalități bârlădene nu sunt trecute în lista monumentelor istorice. Din păcate, casa în care a locuit pictorul Nicolae Tonitza a fost demolată de multă vreme, împreună cu casele din jur. Imobilul se afla vis-a-vis de Biserica „Vovidenia”. Municipalitatea, prin Comisia de cultură, va trebui să aleagă cea mai bună variantă pentru ca locul în care s-a aflat cândva casa lui Tonitza să fie marcat cumva, astfel încât toți cei care trec prin zonă să știe că acolo și-a petrecut o parte a vieții pictorul celor mai rotunzi ochi de copil. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bazinul de înot și polo din municipiul Vaslui intră la proiectare

Proiectul construcției unui bazin de ...

O troiță nouă, dedicată eroilor Revoluției din 1989, sfințită în Cimitirul ”Eternitatea” din Vaslui

O troiță nouă, dedicată eroilor ...

Peste 1.500 de copii, așteptați la Episcopia Hușilor pentru a se întâlni cu Moș Crăciun

Peste 1.500 de copii sunt ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: