Home / Social / Iaca minune: asistații din județ s-au săturat de ajutorul social mic și pleacă în străinătate

Iaca minune: asistații din județ s-au săturat de ajutorul social mic și pleacă în străinătate

de Dănuț CIOBANU

 Județul Vaslui are tot mai puține persoane care beneficiază de asistență socială de la stat. Migrația economică în străinătate, precum și creșterea veniturilor au dus la diminuarea constantă a plăților pentru venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei etc. În luna iunie 2019, în județul Vaslui mai primeau drepturi sociale 136.569 de beneficiari, care au încasat în total suma de 33,4 milioane lei.

Nu mai puțin de 136.569 de vasluieni au încasat în luna iunie 2019 prestații sociale de la bugetul de stat. În total, suma virată de Guvernul României în județul Vaslui pentru finanțarea asistenței sociale se ridică la 33.420.122 lei. Printre prestațiile sociale care au cei mai mulți beneficiari se numără alocația de stat (94.906 beneficiari), drepturi pentru persoane cu handicap (18.050 beneficiari), alocație pentru susținerea familiei (9.485 beneficiari), venit minim garantat ( 7.827 beneficiari).

Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui mai achită și alte drepturi sociale cum ar fi indemnizația pentru creșterea copilului, stimulentul de inserție, alocația de plasament, indemnizația și ajutorul lunar pentru copii cu vârsta între 3 – 7 ani, indemnizația concediu de acomodare, indemnizația de hrană.

Tot în primele șase luni ale acestui, AJPIS Vaslui a înregistrat alte 8.262 de dosare noi, prin care petenții solicită acordarea de asistență socială. În aceiași perioadă, au fost suspendate de la plată 2.600 de dosare, alte 10.972 de dosare au încetat de la plată, în timp ce pentru 1.175 de beneficiari a fost reluată plata drepturilor sociale.

Beneficiari mai puțini

Sorin Prepeliță, directorul AJPIS Vaslui, a precizat că în fiecare lună numărul persoanelor care beneficiază de prestații sociale se modifică. Însă, trendul general este în scădere, cum ar fi ajutorul social, alocația pentru susținerea familiei și alte drepturi sociale. Multe persoane sunt plecate în străinătate, iar o parte din foștii asistați social nu se mai încadrează cu veniturile în baremurile de acordare a sprijinului financiar. Singura prestație socială care, în ultima perioadă, are mai mulți beneficiari este alocația de stat.

Dosarele noi primite au fost verificate din punct de vedere a legalității și eligibilității, după care au fost procesate pe sistemul informatic. De asemenea, au fost verificate documente justificative care au dus la suspendarea, reluarea, modificarea, încetarea dreptului la beneficiile sociale. Documentele aceste au fost vizate pentru legalitate și pentru control financiar preventiv, a spus Sorin Prepeliță.

La finalul lunii iunie 2019, în județul Vaslui erau înregistrați 94.906 beneficiarii de alocație de stat. La sfârșitul aceleiași luni, în județul nostru erau înregistrați nu mai puțin de 4.805 beneficiari suspendați de la plată. Suspendările de la plată s-au acumulat în ultimii ani, iar un procent de 90% din aceste cazuri vizează familiile plecate în străinătate și care solicită suspendarea de la plată a alocației în România, pentru a putea primi alocație în statul de rezidență.

În sfârșitul lunii iunie 2019, la AJPIS Vaslui erau înregistrate 850 de cereri pentru obținerea de alocații comunitare.

About Tehno Redactor

x

Check Also

O șoferiță a leșinat după ce un copil a intrat cu bicicleta în mașina sa pe o trecere de pietoni din Vaslui

Un copil de 7 ani ...

Tulburelul face victime: tânăr dus în stare gravă la spital după ce a căzut de pe bicicletă în Deleni

Un tânăr de 26 de ...

Ziua Armatei Române omagiată atât la Bârlad, cât și la Vaslui

Ziua Armatei României, sărbătorită anual ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: