Home / Social / Zeci de porci din localitatea Cârja, uciși de autorități, după ce cazurile de pestă porcină s-au extins

Zeci de porci din localitatea Cârja, uciși de autorități, după ce cazurile de pestă porcină s-au extins

Extinderea cazurilor de pestă porcină la nivelul localitatii Carja (6 focare la porcul domestic si 3 cazuri la mistret) a impus măsuri drastice, cu scopul de a stopa răspândirea bolii: Centrul Local de Combatere a Bolilor din cadrul Prefecturii Vaslui a decis uciderea tuturor porcilor din gospodăriile sătenilor. În cursul zilei de marți, echipe formate din reprezentanti ai Direcției Sanitar Veterinare Vaslui, ai Inspectoratului Județean de Poliție și ai Primariei Murgeni au ucis  55 porci din 12 gospodării din localitatea Carja.

”Cetatenii au inteles necesitatea impunerii masurii de ucidere preventive a porcinelor si au colaborat cu reprezentantii institutiilor prezente in teritoriu. Curtile unde au fost ucise animalele au fost dezinfectate, iar cadavrele animalelor ucise au fost dezinfectate si ingropate intru-n loc special, stabilit de catre Primaria Murgeni. DSVSA Vaslui a intreprins toate masurile prevazute de legislatia sanitara veterinara cu privire la gestionarea focarelor de boala, precum si masuri de prevenire a extinderii bolii”, se arată într-un comunicat al DSVSA.

Cetățenii care au rămas fără animale, în urma măsurilor drastice ale autorităților, vor fi despăgubiți de Guvern.

”Am emis deja o decizie de constituire a comisiei de despăgubiri. Oamenii vor primi compensații bănești, pentru că ei nu au nicio vină pentru ce se întâmplă și, în plus, e munca lor la mijloc. Am fost impresionat de înțelegerea pe care au manifestat-o față de această acțiune și vreau să le mulțumesc”, ne-a declarat prefectul Eduard Popica.

Primul caz de pestă porcină în județul Vaslui a fost confirmat în luna iulie, după ce a fost depistat un porc mistret mort in fondul de vanatoare Carja. Au fost recoltate probe de la animalul mort, iar Laboratorul Sanitar Veterianr Iasi si Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti au confirmat diagnosticul de pesta porcina Africana.

In regim de urgenta, a fost intrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor la nivelul Prefecturii Vaslui, unde a fost aprobat Planul de masuri privind combaterea pestei porcine africane de la nivelul judetului Vaslui. A fost data decizia de instituire a doua filtre rutiere de dezinfectie si control al mijloacelor de transport, un filtru instalat in zona localitatii Carja si un filtru in zona localitatii Ranzesti. Filtrele au fost constituite din personal al DSVSA Vaslui, reprezentanti ai IPJ Vaslui si personal din cadrul Primariei Murgeni.

In perioada imediat urmatoare declararii cazului de pesta porcina Africana la mistret, au mai fost diagnosticate si confirmate inca doua cazuri la mistreti si opt focare de pesta porcina Africana la porcii din gospodarii: șase în Carja, unul în Murgeni si unul în Ranzesti, comuna Falciu.

Concomitent aparitiei bolii in localitatea Murgeni, Centrul Local de Combatere a Bolilor la nivelul Prefecturii judetului Vaslui a decis infiintarea a patru filtre rutiere de dezinfectie si control al mijloacelor de transport (trei filtre la iesirile din orasul Murgeni si un filtru in zona localitatii Bogdanesti, comuna Falciu).

Măsuri pentru prevenirea extinderii bolii

 

 • se mentin restrictiile privind introducerea pe teritoriul Uniunii Europene (inclusiv in tara noastra) a produselor alimentare de origine animala provenite din tari terte.
 • este interzisa functionarea targurilor de animale, a glomerariilor de animale sau a organizarii de expozitii de animale, pentru toate speciile;
 • in perioada urmatoare vor continua controalele comune DSVSA Vaslui – IPJ Vaslui , atat in targurile de animale cat si in zonele limitrofe targurilor precum si in trafic, pentru a se verifica daca sunt respectate restrictiile sanitare veterinare privind circulatia porcinelor.

Obligații impuse de inspectorii  veterinari crescătorilor de porcine

 • sa cresca porcii in spatii imprejmuite, in adaposturi inchise, cu respectarea conditiilor de igiena si sa evite accesul in zona de crestere a porcinelor cu hainele si incaltamintea cu care au fost in locuri posibil contaminate;

 • sa solicite medicului veterinar din localitate, inregistrarea exploatatiilor de suine, identificarea si inregistrarea animalelor existente permanent in ezploatatie;

 • sa achizitioneze porcine numai din exploatatii inregistrate sanitar veterinar, insotite de documente corespunzatore;

 • sa respecte normele de bunastare si conditiile de igiena in mijloacele de transport, pentru suinele in miscare;

 • sa asigure furaje si apa cu respectarea parametrilor de calitate si sa nu administreze in hrana porcilor deseuri de abator sau resturi menajere nesterilizate;

 • sa anunte imediat medical veterinar de aparitia oricaror semen de boala sau mortalitate la animalele proprii;

 • sa nu comercializeze carnea proaspata si produsele din carne de porc rezultate din taierea porcinelor in exploatatia proprie ( consumul acestor produse se face numai in exploatatia respective, dupa examenul de specialitate asigurat de catre medicul veterinar arondat);

 • sa respecte legislatia privind ecarisarea teritoriului, prin predarea cadavrelor de la porcine moarte la unitatea de neutralizare, cu sprijinul autoritatilor locale;

Sancțiunile sunt cuprinse între 600 și 3.600 de lei.

In cazul oricaror suspiciuni ce au legatura cu restrictiile impuse precum si in cazul cadavrelor de suine atat domestice cat si salbatice se va informa DSVSA Vaslui la nr. de telefon cu program permanent 0235421121, precizează Mitiu Ciupilan, director Executiv al instituției.

About Simona Vasile

x

Check Also

O șoferiță a leșinat după ce un copil a intrat cu bicicleta în mașina sa pe o trecere de pietoni din Vaslui

Un copil de 7 ani ...

Tulburelul face victime: tânăr dus în stare gravă la spital după ce a căzut de pe bicicletă în Deleni

Un tânăr de 26 de ...

Ziua Armatei Române omagiată atât la Bârlad, cât și la Vaslui

Ziua Armatei României, sărbătorită anual ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: