Home / Social / 712 asistenți maternali trebuie să restituie Protecției Copilului Vaslui peste 2 milioane lei

712 asistenți maternali trebuie să restituie Protecției Copilului Vaslui peste 2 milioane lei

de Dănuț CIOBANU

712 asistenți maternali din cadrul DGASPC Vaslui vor trebui să restituie instituției 2,1 milioane lei. Banii reprezintă drepturi salariale câștigate de asistenții maternali într-o primă instanță, la Tribunalul Vaslui. Sumele respective au fost achitate de Protecția Copilului Vaslui numai că, între timp, Curtea de Apel Iași a respins acțiunea salariaților. În consecință, asistenții maternali trebuie să restituie sumele încasate până în luna ianuarie 2020.

Începând din luna septembrie 2019, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui va începe acțiunea de recuperare a sumei de 2.104.595 lei de la asistenții maternali. Banii reprezintă drepturilor salariale obținute în baza sentinței civile executorie pronunțate de Tribunalul Vaslui în luna decembrie 2016. Prin această sentință, DGASPC Vaslui a fost obligată la plata indemnizației de concediu de odihnă pentru 712 asistenți maternali pentru anii 2013, 2014, 2015, care ar fi trebuit plătite în perioada 2019-2021.

Drept răspuns, în luna ianuarie 2017 DGASPC Vaslui a formulat apel la sentința dată de Tribunalul Vaslui. Curtea de Apel Iași a suspendat în data de 5 aprilie 2017 judecata cauzei până la emiterea unei decizii a Curții Europene de Justiție, sesizată de Curtea de Apel Constanța într-o speță similară. Apelul DGASPC Vaslui a fost repus pe rol în data de 20 februarie 2019 și în data de 27 martie 2019 Curtea de Apel Iași a dat câștig de cauză DGASPC Vaslui.

Protecția Copilului, executată

În tot acest timp, în care procesul de la Curtea de Apel Iași a fost amânat, cei 712 asistenți maternali, reprezentați de Sindicatul DGASPC Vaslui, au cerut în luna februarie 2017 punerea în plata a sentinței instanței. Cum Protecția Copilului Vaslui nu a răspuns acestei solicitări, cei 712 asistenți maternali au formulat cereri de executare silită. Conform raportului de audit al Curții de Conturi Vaslui din anul 2019, DGASPC Vaslui nu a contestat cererea de executare silită și a solicitat Consiliului Județean (CJ) Vaslui emiterea unui ordin pentru stabilirea procedurii de efectuare a plăților titlurilor executorii. CJ Vaslui a aprobat în luna ianuarie 2018 procedura de lucru privind plata sumelor de natură salarială. Astfel, DGASPC Vaslui a solicitat CJ Vaslui 1,9 milioane de lei, care a reprezentat necesarul de fonduri pentru plata în avans a tranșelor III-V din sumele stabilite în baza sentinței Tribunalului Vaslui. Protecția Copilului Vaslui a primit banii în urma rectificării a X-a a bugetului județului Vaslui din noiembrie 2018, iar în cursul lunii decembrie 2018 a achitat integral suma aferentă tranșelor II-V datorată către cei 712 asistenți maternali.

În consecință, Curtea de Conturi Vaslui a solicitat DGASPC Vaslui să recupereze până în luna ianuarie 2020 sumele achitate asistenților maternali, precum și suma de 640.202 lei care reprezintă onorariul executoriului judecătoresc.

„A fost o acțiune a salariaților care au cerut plata unor drepturi salariale. A intervenit executorul judecătoresc și dacă s-a constatat că DGASPC Vaslui are bani s-a solicitat plata acestor drepturi. Cel care este executat trebuie să dea banii. Din păcate pentru salariați și din fericire pentru noi ultima instanță s-a pronunțat împotriva acțiunii salariaților. Nu este nicio sancțiune că s-au dat banii. Am trecut la recuperarea sumei conform deciziei Curții de Apel Iași”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, în ultima ședință ordinară.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vasluiul va fi în următorii ani unul din județele cu cei mai puțini salariați din România

de Dănuț CIOBANU  Județul Vaslui va avea în următorii ...

Epidemia de gripă a scumpit masca de protecție de peste trei ori

Ca la noi, la nimeni! În plină epidemie de ...

Bârlădeanul care a descoperit secretul unei vieți fără griji

de Mihaela NICULESCU Viața merită trăită fără griji inutile, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: