Home / Social / Fermierii vasluieni nu angajează tineri nici atunci când statul le umple conturile cu bani

Fermierii vasluieni nu angajează tineri nici atunci când statul le umple conturile cu bani

de Dănuț CIOBANU

Fermierii din județul Vaslui nu sunt interesați de atragerea tinerilor în agricultură. Deși statul subvenționează cu sume consistente angajarea tinerilor în domeniu, până la această dată, niciun fermier local nu a decis să treacă la acțiune. În ultimele săptămâni, 670 de fermieri au fost contactați telefonic, pentru a li se explica avantajele programului.

Angajatorii vasluieni din sectorul agricol nu se înghesuie să angajeze tineri pentru a încasa subvențiile de la bugetul statului. Sprijinul financiar se acordă după ce au fost aprobate normele metodologice de aplicare a Legii nr. 336/2018 privind aprobarea programului de stimulare a angajării tinerilor.

Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, a spus că în ultimele săptămâni au fost contactați telefonic 670 de fermieri locali, pentru a li se explica prevederile legii.

„Am sunat toți fermierii din sectorul agricol. Le-am prezentat pe larg beneficiile legale care se acordă în momentul când angajează tineri. Ne-am oferit să-i calificăm profesional pe tinerii pe care doresc să îi angajeze. Noi suntem autorizați să derulăm cursuri pentru mai multe meserii și dispunem de serviciile unor lectori cu experiență. Subvențiile de la stat pentru tineri se acordă pentru primul an de angajare. Până la această dată nu s-a materializat nimic. Programul este pus în aplicare de către instituția noastră, iar înscrierile se pot face până la data de 31 decembrie 2020”, a spus Gigel Crudu.

Conform actului normativ, fermierul care face dovada angajării a doi tineri beneficiari ai programului primește următorul sprijin financiar lunar, pentru fiecare persoană angajată: 1.000 lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură și/sau industrie alimentară; 750 lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum și cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare; 500 lei pentru persoanele fără studii.

Tinerii, beneficiari ai programului, trebuie să aibă studii de specialitate în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare . De asemenea, pentru a beneficia de prevederile legale, angajatorii fermieri au obligația de a încheia cu tinerii contracte individuale de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puțin de 12 luni.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vasluiul va fi în următorii ani unul din județele cu cei mai puțini salariați din România

de Dănuț CIOBANU  Județul Vaslui va avea în următorii ...

Epidemia de gripă a scumpit masca de protecție de peste trei ori

Ca la noi, la nimeni! În plină epidemie de ...

Bârlădeanul care a descoperit secretul unei vieți fără griji

de Mihaela NICULESCU Viața merită trăită fără griji inutile, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: