Home / Social / Toate intersecțiile de cale ferată cu drumurile naționale din județul Vaslui vor fi modernizate în următorii 2 ani

Toate intersecțiile de cale ferată cu drumurile naționale din județul Vaslui vor fi modernizate în următorii 2 ani

Lucrările anunțate recent de Guvern vor fi realizate cu fonduri de la bugetul de stat, dar și din finanțări europene.

Stâlpi de iluminat cu încărcare solară, bariere, separatoare de sens și covoare rutiere antiderapante. Toate acestea ar trebui să apară la trecerile de cale ferată din județul Vaslui, acolo unde șinele intersectează drumurile naționale.

Proiectul face parte dintr-un plan mai amplu de modernizare, pus la cale de Compania Națională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR), plan care prevede ca toate zonele de traversare a căilor ferate să fie mai bine semnalizate și iluminate, în același fel, la nivelul întregii țări. Potrivit reprezentanților CNAIR, semnalizarea unitară a trecerilor la nivel cu calea ferată constituie un mijloc de prevenire a accidentelor rutiere în aceste zone, șoferii urmând să se obișnuiască, în timp, cu noile modalități care îi atenționează că trebuie să fie precauți și să respecte semnele și normele de circulație aferente zonei.

În ultimii 7 ani, în România s-au înregistrat peste 200 de accidente rutiere în astfel de locuri, care s-au soldat cu zeci de morți și sute de persoane rănite. Nici județul Vaslui nu a fost ocolit de tragedii de acest fel, ale căror cauze au ținut, printre altele, și de lipsa mijloacelor de semnalizare de la trecerile la nivel cu calea ferată.

246 de intersecții de cale ferată cu drumurile naționale vor fi modernizate în următoarele 24 luni, conform unei hotărâri de Guvern adoptate de curând. Lucrările vor costa 35 milioane lei și vor fi suportate atât de la bugetul de stat, cât și din bani europeni. Până la modernizarea acestor intersecții, șoferilor li se recomandă prudență maximă atunci când au de traversat șinele de cale ferată. Pentru că CFR nu mai face lucrări de întreținere, în multe locuri indicatoarele sunt acoperite complet de vegetație, iar acest lucru poate duce la tragedii în condiții de neatenție, de vreme nefavorabilă sau pe timp de noapte. La trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere sau semibariere (prevăzută numai cu indicatoare rutiere – Crucea Sfântului Andrei), șoferii au obligația, conform Codului Rutier, de a reduce viteza și a opri autovehiculul pe care îl conduc în locul de maximă vizibilitate, fără a se depăși indicatorul sau marcajul de oprire, de a se asigura de pe loc, urmând să continue drumul dacă nu sunt alte pericole. La trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere sau semibariere, conducătorii auto trebuie să reducă viteza, să se asigură din mers și să continue drumul numai dacă barierele sunt ridicate, iar luminile roșii sunt stinse. La trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere sau semibariere și instalație automată de semnalizare luminoasă, șoferii vor reduce viteza, se vor asigura din mers și vor continua drumul numai dacă semnalul lămpii de culoare albă intermitentă permite trecerea.  (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vasluiul va fi în următorii ani unul din județele cu cei mai puțini salariați din România

de Dănuț CIOBANU  Județul Vaslui va avea în următorii ...

Epidemia de gripă a scumpit masca de protecție de peste trei ori

Ca la noi, la nimeni! În plină epidemie de ...

Bârlădeanul care a descoperit secretul unei vieți fără griji

de Mihaela NICULESCU Viața merită trăită fără griji inutile, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: