Home / Social / Noutăți pentru șoferii vasluieni: termen de valabilitate al fișei medicale prelungit la un an și examen la plămâni obligatoriu pentru cei care conduc mașini mari

Noutăți pentru șoferii vasluieni: termen de valabilitate al fișei medicale prelungit la un an și examen la plămâni obligatoriu pentru cei care conduc mașini mari

Un proiect de ordin al Ministerului Sănătății, aflat în dezbatere publică, rezolvă una dintre cele mai frecvente solicitări ale conducătorilor auto – fișa medicală care atestă că posesorul ei este apt să circule pe drumurile publice la volanul unui autoturism va fi valabilă 12 luni, și nu 6, așa cum se întâmplă în prezent.

Documentul de care au nevoie atât viitorii, cât și actualii șoferi, va avea un nou format și termen de valabilitate de 1 an. Asta înseamnă că fișa medicală va putea fi folosită oricând, în intervalul de 12 luni de la procurarea ei, fie pentru prima obținere a permisului auto, fie pentru reînnoirea celui deja obținut. De asemenea, vor exista modificări de formă ale documentului, între care și o nouă rubrică, destinată examenului medical pneumologic. Acesta va fi obligatoriu numai pentru șoferii vasluieni care vor permis pentru camioane de marfă sau pentru autobuze, adică pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E. Ca să obțină viza medicului specialist pneumolog, toți acești conducători auto vor fi testați pentru apnee în somn, în condițiile în care, acum, numai persoanele suspectate de această afecțiune, indiferent de categoria auto pentru care aplică, trebuie să meargă la doctor pentru a obține un aviz medical.

Ordinul pus în dezbatere de Ministerul Sănătății prevede că pot obține permisul doar șoferii care dovedesc că își controlează afecțiunea, că respectă un tratament adecvat și că prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența, fapt confirmat de un certificat medical autorizat.

Noile restricții pentru persoanele cu apnee în somn vin pe fondul numărului mare de accidente auto care au drept cauză această afecțiune. Mai exact, apneea este o oprire temporară a respirației, sindromul de apnee în somn fiind asociat cu o somnolență diurnă excesivă, fapt ce transformă conducătorii auto cu acest sindrom într-un real pericol public.

Vasluienii care vor să obțină permisul auto și cei care doresc preschimbarea acestuia trebuie să știe că, pentru eliberarea fișei medicale, au de trecut șase controale, conform legii: boli interne, ortopedie, neurologie, psihiatrie și/sau examen psihologic, oftalmologie, ORL. Cei care sunt luați în evidență la medicul de familie cu boli cronice, au obligația să solicite de la acesta o adeverință medicală, în care să se menționeze că sunt apți pentru a conduce un autovehicul. De asemenea, cei care suferă de diabet trebuie să prezinte o scrisoare medicală de la medicul diabetolog, în care să fie precizate clar diagnosticul, tratamentul și recomandarea medicului că sunt apți să șofeze.

Costul și durata obținerii fișei medicale diferă în funcție de clinica unde sunt realizate toate investigațiile pentru actualii și viitorii șoferi. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vasluiul va fi în următorii ani unul din județele cu cei mai puțini salariați din România

de Dănuț CIOBANU  Județul Vaslui va avea în următorii ...

Epidemia de gripă a scumpit masca de protecție de peste trei ori

Ca la noi, la nimeni! În plină epidemie de ...

Bârlădeanul care a descoperit secretul unei vieți fără griji

de Mihaela NICULESCU Viața merită trăită fără griji inutile, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: