Home / Invatamant / 17 licee din Vaslui derulează proiecte ROSE în valoare de peste 2 milioane de euro pentru dezvoltarea educaționala și personală a elevilor

17 licee din Vaslui derulează proiecte ROSE în valoare de peste 2 milioane de euro pentru dezvoltarea educaționala și personală a elevilor

de Dănuț CIOBANU

Un număr de 17 licee din județul Vaslui beneficiază de fonduri externe, pentru a-și îmbunătăți performanțele educaționale. Finanțarea se derulează prin proiectul «ROSE», care la nivel național are o valoare totală de 200 milioane de euro. În iulie 2017 au fost aprobate proiectele pentru opt licee, iar în octombrie 2018 alte 9 licee vasluiene au câștigat finanțarea. Banii sunt alocați pentru creșterea procentului de promovabilitate la Bacalaureat, reducerea ratei de abandon școlar, implicarea părinților în viața școlii etc.

Programul «ROSE» este finanțat prin intermediul Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (Banca Mondială) și se derulează pe o perioadă de 7 ani, în intervalul 2015 – 2022. Schema de granturi pentru licee, finanțată în cadrul sub-componentei 1.1, vizează 1.154 de licee de stat din România, care vor fi sprijinite în vederea îmbunătățirii tranziției de la liceu la învățământul terțiar.

Din județul Vaslui au fost selectate 17 licee care au depus proiecte și au fost aprobate în cadrul celor două runde derulate până în prezent. Runda 1: Colegiul Economic “A. Rugina” Vaslui, Liceul cu Program Sportiv Vaslui, Liceul Tehnologic “Ion Mincu” Vaslui, Liceul Tehnologic “Petru Rareș” Bârlad, Colegiul Agricol “D. Cantemir” Huși, Liceul Tehnologic “I. Corivan” Huși, Liceul Tehnologic Vladia, Liceul Tehnologic “D. Cantemir” Fălciu. Runda 2: Liceul “Ștefan Procopiu” Vaslui, Colegiul Tehnic “Al. I Cuza” Bârlad, Liceul Pedagogic “I. Popescu” Bârlad, Liceul Teoretic “M. Eminescu” Bârlad, Liceul Tehnologic “N. Iorga” Negrești, Liceul Tehnologic “M. Guguianu” Zorleni, Liceul Tehnologic Puiești, Liceul Tehnologic “G. Coman” Murgeni, Liceul “Ștefan cel Mare” Codaești.

Proiectele se derulează pe o perioadă de patru ani

Durata proiectelor este de 4 ani și, în funcție de criteriile stabilite de Ministerul Educației, granturile pentru toată durata de implementare variază de la 70.00 euro (grant mic), la 100.000 euro (grant mediu), până la un grant maxim de 152.500 euro (grant mare).

În prezent, proiectele din runda 1 sunt în anul III de derulare, iar cele din runda 2 sunt în primul an de implementare.

Opt licee dispun de un grant mare, șase licee au un grant mediu și 3 licee au un grant mic. În total, pe durata celor patru ani de derulare a proiectelor, liceele vor beneficia de o finanțare totală de 2.030.000 euro, adică suma de 9.147.975 lei.

“Activitățile prevăzute în proiect includ atât programe remediale, pregătire pentru examenul de bacalaureat și consiliere și orientare psihopedagogică și profesională, cât și activități extracurriculare, atractive, care au în vedere dezvoltarea personală a elevilor. Proiectul va contribui la reducerea părăsirii timpurii a școlii în învățământul primar și secundar, la creșterea participării la activități de învățare pe tot parcursul vieții și la îmbunătățirea oportunităților în învățămîntul terțiar pentru populația României”, a spus Landiana Mihnevici, inspector școlar pentru proiecte educaționale și monitor din partea MEN-UMPFE.

Proiectul «ROSE» a fost elaborat luând în considerare principalul obiectiv strategic național al României de asigurare a unei piețe a muncii incluzive și eficiente prin educație și formarea de competențe și face parte din programul național al Ministerului Educației “Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”.

Performanță școlară la Liceul “Ion Mincu” Vaslui

Unul din cele 17 licee din județul nostru care derulează activități în cadrul proiectului «ROSE» este Liceul Tehnologic “Ion Mincu” Vaslui.

Ovidiu Lisievici, directorul unității de învățământ, a spus că acțiunile din cadrul proiectului sunt foarte bune pentru elevi și sunt așteptate rezultate foarte bune în ceea ce privește performanța educațională.

“În cadrul proiectului derulăm mai multe activități remediale, pentru disciplinele la care se dă examenul de Bacalaureat. Este vorba despre limba română, geografie sau logică. Acestea sunt activități specifice în afara orelor de curs și au loc de două ori pe săptămână. Pregătirile se țin în clase speciale, care sunt amenajate cu mobilier nou și restul utilităților pentru confortul și necesitățile școlare ale elevilor. Avem mai multe grupe organizate, fiecare cu câte 25 de membri, din care fac parte elevii claselor a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a”, a spus directorul Liceului “Ion Mincu” Vaslui.

Tot în cadrul proiectului cu finanțare externă s-a reușit achiziționarea unor echipamente școlare și sunt distribuite pachete alimentare pentru elevi.

“Cu fondurile din proiect am reușit să creem o sală multimedia, dotată cu laptopuri, tablă interactivă și altele, unde copiii se pregătesc și primesc consiliere în afara programului de studiu. De asemenea, în cadrul proiectului vrem să organizăm o serie de excursii tematice la obiective de interes cultural. Proiectul ne ajută și este necesar pentru îmbunătățirea rezultatelor la promovarea examenului de Bacalaureat. În urma acestor activități, la liceul nostru a crescut randamentul școlar”, a spus Ovidiu Lisievici.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Elevii și studenții merituoși din Banca, sprijiniți de Primărie cu burse

Premieră, în rândul primăriilor din județul Vaslui! Peste o ...

In Memoriam C. D. Zeletin, la Academia Bârlădeană

Momente emoționante, duminică 1 Martie, la reuniunea lunară a ...

Mărțișoarele create de copiii de la CSC 2 au ajuns la sute de bârlădeni

Peste 500 de mărțișoare au fost confecționate și valorificate, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: