Home / Sanatate / Ambulanțierii vasluieni, despre intervențiile ce vizează bolnavi psihic: ”Suntem în pericol”. Este cerută protecția poliției

Ambulanțierii vasluieni, despre intervențiile ce vizează bolnavi psihic: ”Suntem în pericol”. Este cerută protecția poliției

de Simona MIHĂILĂ

Evenimentul tragic de acum câteva zile, de la Săpoca, când un bărbat internat la Psihiatrie a ucis cinci bolnavi, a repus în fruntea priorităților ambulanțierilor necesitatea prezenței polițiștilor la intervențiile ce vizează bolnavii psihic.

Ambulanțierii din județul Vaslui salută inițiativa Uniunii Naționale a Sindicatelor Asistenților Medicali din Serviciile de Ambulanță (UNSAMSA), care atrage atenția, printr-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Sănătății, asupra pericolului la care salvatorii sunt supuși în timpul transportului pacienților agresivi.

”Fără îndoială, sunt probleme legate de transportul persoanelor cu afecțiuni psihice. În acest moment, în județul Vaslui, poliția ne ajută doar la imobilizarea bolnavului pe targă, dar nu merge cu noi la spital. De obicei, în spatele ambulanței, lângă bolnav rămâne doar o asistentă. Este periculos, întrucât sunt situații în care bolnavul devine agresiv, violent. De obicei, la intervențiile de acest tip echipajul medical ajunge înaintea poliției. Nu știu exact care sunt motivele, dar așa se întâmplă de obicei, și suntem nevoiți să revenim cu telefoane la poliție să ajungă mai repede. În prezent, colaborarea cu poliția se rezumă la momentul preluării cazului, al imobilizării pacientului, după care polițiștii pleacă să ne lasă singuri”, a declarat, pentru Est News, dr. Dan Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui.

Acesta ne-a mai relatat că, de multe ori, în timpul transportului, pacienții au crize de agresivitate, forța acestora fiind foarte mare: ”Ei trag, lovesc, se smucesc. Chiar dacă sunt imobilizați se poate întâmpla, datorită forței pe care o au, să slăbească legăturile. Asistentele medicale rămân fără nicio apărare în fața lor, cu atât mai mult cu cât ele nu au competența de a seda pacientul. Se impun, într-adevăr, modificarea cadrului legal și încheierea unor protocoale ferme, în urma cărora poliția să ajungă imediat la caz și să ne însoțească în timpul transportului”.

Dr. Ungureanu pune accent mai cu seamă pe cazurile ”înșelătoare”, în care pacientul colaborează, este liniștit, iar criza se declanșează în drum spre spital.

”Au fost cazuri când asistenta a fost lovită și pacientul să reușească să fugă din ambulanță, chiar în mers. Suntem nevoiți, în astfel de situații, să oprim și să solicităm iarăși intervenția poliției, prin 112. Noi avem deseori discuții pe această temă, în interiorul instituției, însă până acum nu s-a reușit încheierea unui protocol cu poliția”, ne-a mai precizat dr. Ungureanu.

 

Legea neclară le permite polițiștilor să o interpreteze după cum le este mai comod

În scrisoarea deschisă adresată Sorinei Pintea, ministrul Sănătății, este evidențiat că, în cazul unei crize de violență, asistentul medical nu poate decide internarea nevoluntara a pacientului cu boala psihica, însă polițistul are această competență.

Asistenții medicali atrag atenția în special asupra unei formulări neclare din conținutul legii, în baza căreia polițiștii refuză să însoțească echipajul medical: ”Transportul persoanei (bolnav psihic, agresiv/potential agresiv) la spital se realizeaza de regula prin intermediul serviciului de ambulanta. In cazul in care comportamentul persoanei in cauza este vadit periculos pentru sine sau pentru alte persoane, transportul acesteia la spital se realizeaza cu ajutorul politiei, jandarmeriei, pompierilor in conditiile respectarii tuturor masurilor posibile de siguranta si respectarii integritatii fizice si a demnitatii persoanei. Considerand ca sunt probleme de interpretare a acestui articol, mai ales a sintagmelor <de regula> si <cu ajutorul>, este nevoie de o precizare clara a acestor sintagme”.

About Simona Vasile

x

Check Also

Bătălia #COVID19, în laborator. Pfizer pune la dispoziție toate facilitățile de care dispune în lupta cu noul coronavirusMaria Dida

Pfizer se alătură luptei împotriva noului coronavirus și anunță ...

#COVID-19. Ce este testarea “drive through” și cum funcționează centrele de screening de acest tip?Dr. Amelia Voinea

Testarea reprezintă un element crucial pentru a înțelege și ...

#ACC20. Printre pacienții cu ateroscleroză coronariană sau sistemică, rivaroxaban aduce cele mai mari beneficii la cei care suferă și de diabetDr. Amelia Voinea

Rivaroxaban este un anticoagulant oral de generație nouă, eficient ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: