Home / Politic / Negocieri politice pentru împărțirea ultimilor bani din fondul la dispoziția CJ Vaslui

Negocieri politice pentru împărțirea ultimilor bani din fondul la dispoziția CJ Vaslui

de Dănuț CIOBANU

Consilierii din cadrul CJ Vaslui au ajuns să se bată pentru fiecare leu care se distribuie UAT-urilor din județ. Cum în urma rectificării bugetare operate la Palatul Victoria județul Vaslui a primit doar 4,2 milioane de lei, fondul la dispoziția CJ-ului a devenit principala miză financiară. Suma rămasă pentru echilibrarea din luna septembrie este de 7,5 milioane lei. Pentru a tempera criticile consilierilor din opoziție, care au pierdut pe linie la echilibrările anterioare, conducerea CJ-ului i-a invitat la discuții.

Echilibrarea bugetelor locale din fondul la dispoziția Consiliului Județean (CJ) Vaslui, care va avea loc în luna septembrie, marchează o premieră politică la nivel local. Conducerea CJ-ului a invitat forțele politice la o discuție prealabilă în ceea ce privește sumele care vor fi repartizate UAT-urilor.

„Echilibrarea bugetelor locale o vom face în ședința următoare. Invităm la dialog toți factorii politici care sunt în componența CJ-ului, pentru a discuta despre echilibrare. De asemenea, vom vorbi și cu primarii pentru a face o echilibrare bună, care să ducă la rezolvarea problemelor care există la nivelul județului nostru. Sperăm ca până la sfârșitul acestui an să mai avem parte de o rectificare a bugetului național”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

În luna septembrie, se va repartiza UAT-urilor suma de 7.597.000 lei. La începutul acestui an, CJ Vaslui a avut la dispoziție din impozitul pe venit suma de 28.492 mii lei, care se repartizează integral în anul 2019 comunelor, orașelor și municipiilor.

Fondul la dispoziția CJ Vaslui, care reprezintă 7,5% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul stat în anul 2019, se repartizează pentru susținerea programelor de dezvoltare locală; susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală; cheltuieli de funcționare pe care UAT-urile nu le pot finanța din venituri proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor.

Scandal pe amendamente

Amendamentul propus de Ciprian Trifan pentru repartizarea din fondul de rezervă al CJ Vaslui a sumei de 300.000 lei comunei Hoceni a provocat nemulțumire în rândul consilierilor din opoziție.

„Suntem șocați de această propunere de a sprijini comuna Hoceni. Noi avem amendamente mai vechi cu nevoi similare, iar altcineva vine și ne ia fața. Nu putem favoriza la infinit anumite UAT-uri! Ceva nu este în regulă. Vom face amendamente ad-hoc pentru ca și primarii noștri să primească bani. Apreciem că prin acest amendament nu sunteți interesați de un dialog pentru o echilibrare justă”, a spus consilierul Gheorghe Viziteu.

Amendamentele formulate au vizat acordarea sumei de câte 200.000 lei pentru comunele Tăcuta, Grivița, Oltenești și Vetrișoaia. După supunerea la vot, amendamentele liberalilor au fost respinse, singura comună care a primit bani fiind Hoceniul.

„De ce nu s-a așteptat și pentru comuna Hoceni rectificarea națională? Hoceniul a angajat cheltuieli și nu are surse sau nu s-a realizat bugetul local. Favorizați comunele cu primari PSD, iar cele liberale le dați deoparte. Au fost încurajați primarii PSD să facă cheltuieli că se vor acoperi, iar restul primarilor să se limiteze la bugete”, a spus Liviu Iacob, consilier.

Vasluiul a primit doar 4,2 milioane de lei

Deși se așteptau să primească sume de bani mult mai mari, prin ultima rectificare a bugetului consolidat al statului județul Vaslui a primit doar 4,2 milioane de lei. Astfel, 60 de UAT-uri au primit pentru echilibrare sume mai mici de 10.000 lei. Comunele care au încasat la rectificarea cea mai mică sumă, adică 2.000 de lei, sunt: Alexandru Vlahuță, Bogdana, Dimitrie Cantemir și Pogonești.

Un alt grup de localități a primit de la Guvernul României suma de 3.000 lei: Arsura, Boțești, Ciocani, Fruntișeni, Ibănești, Miclești, Pochidia, Rafaila, Șuletea, Tătărăni. Printre comunele cu cele mai mari sume se numără Ferești – 104.000 lei, Văleni – 53.000 lei, Tutova – 44.000 lei, Fălciu 41.000 lei.

În cazul orașelor, sunt acordate următoarele sume: Vaslui – 1.391.000 lei, Bârlad – 1.075.000 lei, Huși – 305.000 lei, Negrești 55.000 lei, Murgeni – 43.000 lei.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Creșterea salariilor nu a produs relansarea mult așteptată în sectorul contrucțiilor

Majorarea salariilor în sectorul construcțiilor ...

Vasile Pavăl nu mai vrea să fie surprins de prima ninsoare din această iarnă

Primăria Vaslui a declanșat pregătirile ...

Criza de constructori lovește și în proiectul Centrului Cultural Județean

de Dănuț CIOBANU Lucrările la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: