Home / Social / Sectorul zootehnic din județul Vaslui este în pragul falimentului

Sectorul zootehnic din județul Vaslui este în pragul falimentului

de Dănuț CIOBANU

Crescătorii de animale din județul Vaslui anunță că sectorul zootehnic local este aproape de colaps. Deși creșterea animalelor ar trebuie să reprezinte unul din motoarele economiei locale, efectivele de animale se diminuează rapid, iar fermierii nu au piață unde să își valorifice produsele. În ultimii ani, zootehnia vasluiană a pierdut 46.000 de ovine și 6.000 de bovine.

Inginerul Dan Mușetoriu, care deține o fermă de animale în zona Negrești, a spus că afacerile din zootehnie nu au nicio perspectivă de dezvoltare. În zootehnie este tot mai greu. Vacile s-au împuținat, cu porcii vine acum pesta africană peste noi, am mai rămas cu oile, care merg foarte rău. Nu avem unde să vindem mieii, lâna. Mai merge puțin vânzarea de brânză, în rest și acest sector este compromis. Tot avem promisiuni că vin și ne cumpără lâna, că ne dă ajutor de minimis, dar nu avem niciun rezultat pentru noi, cei care muncim din greu”, a spus Dan Mușetoiu.

Ca și în alte sectoare de activitate, forța de muncă lipsește masiv și în sectorul zootehnic.

Nu mai găsim ciobani care se muncească și facem noi toate treburile. Vom mai crește cât vom mai putea să muncim, apoi o să vindem oile și asta este. La sărbătorile de Paște am vândut mieii cu 20 lei/kilogramul, acum vindem cu 8 lei/kilogramul. Este un preț care nu ne ajută și care bagă ferma în faliment. Pe plan local nu se poate vinde nimic”, a mai spus Mușetoiu.

Potrivit datelor Oficiului Județean pentru Zootehnie (OJZ) Vaslui, categoria taurină este pe un trend descendent al efectivelor de animale: în 2016 – aproximativ 36.000 de capete, în 2017 – aproximativ 33.000 de capete, iar în 2018 – aproximativ 30.000 de capete. La specia ovină, efectivele de animale sunt următoarele: în 2016 – 240.000 de capete, în 2017 – 287.000 de capete, iar în 2018 – 194.000 de capete. Practic, în ultimii patru ani, crescătorii de animale au mai puțin cu 6.000 de bovine, în vreme ce la ovine scăderea efectivelor este și mai dramatică, de la 240.000, în 2016, la 194.000 la începutul acestui an.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vasluiul va fi în următorii ani unul din județele cu cei mai puțini salariați din România

de Dănuț CIOBANU  Județul Vaslui va avea în următorii ...

Epidemia de gripă a scumpit masca de protecție de peste trei ori

Ca la noi, la nimeni! În plină epidemie de ...

Bârlădeanul care a descoperit secretul unei vieți fără griji

de Mihaela NICULESCU Viața merită trăită fără griji inutile, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: