Home / Social / E oficial! ”Creșterea necontrolată a salariilor de la stat a prăbușit puterea de cumpărare a vasluienilor”

E oficial! ”Creșterea necontrolată a salariilor de la stat a prăbușit puterea de cumpărare a vasluienilor”

de Dănuț CIOBANU

Indicele puterii de cumpărare din județul Vaslui este la 70% față de media națională. Din polul de sărăcie al României, în afară de județul Vaslui, mai fac parte județele Botoșani, Călărași și Giurgiu. În schimb, județele din polul de dezvoltare Cluj, Timiș și Brașov au o puterea de cumpărare cu cel puțin 20% peste media pe țară. Patronatul local susține că majorarea spectaculoasă a salariilor bugetarilor a avut un efect pervers asupra economiei. Prețurile din toate domeniile au explodat, în timp ce gradul de sărăcire al populației s-a accentuat.

În urma tuturor acestor măsuri, prețurile s-au majorat în toate domeniile: transport, construcții, carburanți, alimente etc. Acestă creștere a prețurilor s-a corelat cu lipsa forței de muncă, ceea ce a făcut ca proiectele de dezvoltare să fie blocate, investițiile să stagneze. Oamenii pleacă în străinătate sau în alte județe care au o ritm mare de dezvoltare. Astfel s-a ajuns ca puterea de cumpărare a vasluienilor să scadă la nivelul de jos. Asistăm la o majorare a gradului de sărăcie a populației”, a precizat Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.

Vasluienii plătesc scump creșterea salariilor din sectorul de stat. Conform unui studiu al companiei de consultanță GfK privind privind puterea de cumpărare în Europa 2018, puterea de cumpărare per locuitor din județul Vaslui este de până la 72%, comparativ cu media pe țară.

În grupul celor mai sărace județe cu puterea de cumpărare sub media națională se mai află Călărași, Giurgiu și Botoșani.

La un indice de până la 80% al puterii de cumpărare se află alte județe precum Suceava, Neamț, Vrancea, Buzău, Ialomița, Dâmbovița, Olt, Teleorman și Mehedinți.

În schimb, județe precum Sibiu, Brașov, Cluj, Timiș, Ilfov și Municipiul Bucureștiul au o puterea de cumpărare cu cel puțin 20% peste media pe țară.

Indicele privind puterea de cumpărare măsurat de GfK reprezintă venitul net anual disponibil pe cap de locuitor, din salarii, pensii, ajutor de șomaj și alocații pentru copii, după scăderea taxelor și a contribuțiilor sociale. Populația își folosește puterea de cumpărare pentru acoperirea cheltuielilor pentru alimentație, întreținere, servicii, vacanțe, asigurări, pensii private și achiziții din retail.

 

Blocaj economic

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (APIMM) Vaslui, a spus că scăderea accentuată a puterii de cumpărare a vasluienilor are mai multe cauze. Este vorba despre creșterea galopantă a salariilor în sectorul de stat, majorarea pensiilor sau efectele negative ale OUG nr. 114/2018 în economie, precum și modificarea altor acte normative.

În urma tuturor acestor măsuri, prețurile s-au majorat în toate domeniile: transport, construcții, carburanți, alimente etc. Acestă creștere a prețurilor s-a corelat cu lipsa forței de muncă, ceea ce a făcut ca proiectele de dezvoltare să fie blocate, investițiile să stagneze. Oamenii pleacă în străinătate sau în alte județe care au o ritm mare de dezvoltare. Astfel s-a ajuns ca puterea de cumpărare a vasluienilor să scadă la nivelul de jos. Asistăm la o majorare a gradului de sărăcie a populației”, a precizat Ovidiu Copacinschi.

În paralel cu blocarea economiei, firmele active nu mai găsesc să recruteze de pe piața muncii forță de muncă calificată și nu există nicio strategie pentru rezvoltarea acestei probleme.

Analfabetismul se accentuează de la o zi la alta, lucru care influențează procesul de școlarizare. Nu mai avem forță de muncă în anumite domenii de activitate. Un procentaj de circa 10% din absolvenții de liceu ar trebui să meargă la facultăți, în partea superioară de educație, iar restul să aibă o pregătire profesională într-o meserie pentru toate domeniile de activitate. Însă, acest lucru nu se întâmplă”, a mai spus Ovidiu Copacinschi.

 

Codași la salarii

Județul Vaslui va avea peste trei ani cel mai mic câștig salarial mediu net dintre județele din Moldova. Potrivit proiecției Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză privind principalii indicatori economico – sociali în profil teritorial până în anul 2022. Vasluiul va avea peste trei ani un salariu mediu net de 2.936 lei. Restul județelor din regiune vor avea în anul 2022 următoarele salarii nete: Bacău – 3.251 lei, Botoșani – 2.940 lei, Iași – 3.739 lei, Neamț – 2.976 lei, Suceava – 3.050 lei. Practic, de la un salariu de 2.425 lei, prognozat la sfârșitul acestui an, în următorii trei ani lefurile vor crește cu 511 lei.

La nivel național, în anul 2022 vor avea salarii mai mici județele Vrancea (2.867 lei), Brăila (2.934 lei), Mehedinți (2.929 lei) și Harghita (2.741 lei).

La polul opus, căștigul salarial mediu net lunar va fi peste trei ani mult mai mare în județele Ilfov – 4.293 lei, Sibiu – 4.102 lei, Cluj – 4.562 lei și Timiș – 4.349 lei.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Peste 200 de polițiști din județul Vaslui, mobilizați pe frontul anticoronavirus

La data de 26 martie 2020, situația epidemiologică din ...

Bătrânii vasluieni către Guvernul României: ”Suntem îngroziți de prețurile la alimente și medicamente!”

de Dănuț CIOBANU  Persoanele în vârstă din județul Vaslui ...

Somaj tehnic în timpul stării de urgență

În timpul stării de urgență salariații pot fi trimiși ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: