Home / Social / În Bârlad, ca-n Jamaica: mobilierul stradal, cel mai bun pat pentru oamenii străzii

În Bârlad, ca-n Jamaica: mobilierul stradal, cel mai bun pat pentru oamenii străzii

Un nou episod din seria “odihna puturoșilor, întreținută din bani publici și protejată de autoritățile locale” s-a derulat sâmbătă dimineață, chiar la doi pași de Primăria Bârlad. Semidezbrăcat și lungit pe o bancă, un om al străzii le-a arătat tuturor trecătorilor ce dulce e somnul în aer liber, mai ales când îl dormi într-o oază de verdeață, la răcoarea primelor ceasuri din zori.

Nu e nicio diferență între Bârlad și orașele cele mai sărace din Jamaica! O demonstrează cu vârf și îndesat fotografiile surprinse în acest weekend de reporterii Est News, care au găsit un Bob Marley autohton întins pe o bancă din apropierea Primăriei Bârlad și trăgând un pui de somn adânc, cât să-i ajungă! Bărbatul, pe jumătate dezbrăcat, n-a fost deloc deranjat de privirile siderate ale celor mai matinali gospodari bârlădeni, care, deși nu era nici ora 8.00, se întorceau cu sacoșe grele de la piață. Nici ocheadele aruncate de cumpărătorii de la magazinul din zonă nu l-au stingherit în vreun fel, nici dăngănitul clopotelor de biserică nu i-a tulburat visarea. La umbra unui arbust ornamental și a unui coș de gunoi, omul a dormit câteva ceasuri bune pe bancă, fără să-i pese că mobilierul stradal are alte întrebuințări, mai “onorabile”. De pildă, ar fi putut fi locul unde să-și tragă sufletul un pensionar, unde să-și odihnească mâinile o mamă cu un copil în brațe, unde să pui un bagaj câteva minute, înainte de a porni din nou la drum.

În loc de toate acestea, banca respectivă a fost (nu pentru prima dată, și sigur nici pentru ultima!) patul fără așternuturi al unui puturos, pe care nu munca l-a răpus, ci lenea. Un pat gratuit, asigurat din banii tuturor contribuabililor bârlădeni.

Unde era Poliția locală din Bârlad cât omul străzii s-a lăfăit și a oferit trecătorilor poziții dintre cele mai indecente? Nu știm, pentru că n-am văzut picior de uniformă prin zonă, nici noi, și nici bârlădenii mirați că orașul lor a ajuns la cheremul unor oameni fără căpătâi, care n-au nici rușine.

Dacă în alte orașe civilizate astfel de scene sunt puțin probabile, autoritățile din Bârlad nu au avut nicio reacție la materialele prezentate de Est News, de-a lungul timpului, în care oamenii străzii au fost surprinși în ipostaze asemănătoare sau chiar în unele indecente, interzise minorilor.

Ordinea și siguranța cetățenilor, clamate de legi și regulamente de funcționare ale diverselor instituții, rămân o pată pe obrazul orașului, unde comportamentele care provoacă indignarea oamenilor nu sunt sancționate, ci încurajate, printr-o indiferență căreia nu i se poate găsi nicio scuză.

Pe de altă parte, cum nimeni nu are nicio grijă de modul în care sunt întrebuințate bunurile cumpărate din bani publici, pe care își dorm somnul de frumusețe vagabonzii orașului, alături de nelipsita pungă de aurolac din dotare, Jamaica ar putea să reprezinte un termen de comparație chiar blând pentru Bârlad, care seamănă mai degrabă cu un “no man’s land”. (Simona MIHĂILĂ)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Daune plătite de 16.240 lei, prin polițele de asigurare obligatorie a locuinței

La sfârșitul lunii august 2019, ...

Parcul de joacă din zona Crolux – Bârlad intră în proces de modernizare

Locul de joacă pentru copii ...

Bătrân din Bogdănești, lovit de o mașină după ce a încercat să traverseze strada fără să se asigure

Un bărbat de 72 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: