Home / Social / Îngroziți de scumpiri și sărăcie, pensionarii vasluieni se așteaptă la o iarnă cumplită

Îngroziți de scumpiri și sărăcie, pensionarii vasluieni se așteaptă la o iarnă cumplită

de Dănuț CIOBANU

Scumpirile la alimente și utilități din ultime luni i-au îngrozit pe pensionarii vasluieni. Bătrânii susțin că majorarea valorii punctului de pensie din luna septembrie nu va îmbunătăți cu nimic viața lor. Prețurile în piețele din județ au scăpat de sub control, iar pensionarii se gândesc cu teamă la iarna care se apropie. Vine iarna și va fi jale pentru bătrâni, vom avea o viață foarte grea!”, a spus Ioan Stamate, președintele CJPV Vaslui.

Creșterea valorii punctului de pensie de la data de 1 septembrie 2019 la 1.265 lei nu aduce o mare bucurie în rândul pensionarilor vasluieni. Scumpirile la alimente și utilități din ultimele luni au băgat groaza în bătrâni, iar lupta pentru supraviețuirea în iarna următoare se așteaptă a fi extrem de dură.

Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice (CJPV) Vaslui, a spus că oamenii nu mai fac față valului de scumpiri și autoritățile ar trebui să găsească o soluție pentru ca prețurile să nu mai crească de la o zi la alta.

Toate sunt foarte scumpe pe piață. O legătură de pătrunjel cu 10 fire costă un leu. Toate zarzavaturile nu te poți apropia de ele, gogoșarii costă 8 lei/kilogramul. Pe toată lumea afectează aceste scumpiri, nu numai pe pensionari. Ce face cel care are trei-patru copii și trebuie să le dea de mâncare?! S-a scumpit și transportul și apa minerală îmbuteliată. Nu își va mai face nimeni provizii pentru iarnă. Viața va fi din ce în ce mai grea”, a spus Ioan Stamate.

În acest context, majorarea valorii punctului de pensie cu zece procente (10%) nu acoperă costurile vieții care au crescut foarte mult.

La o pensie de 1.000 de lei, omul primește în plus 100 de lei. Este foarte puțin. Când vor auzi că au crescut pensiile, comercianții vor scumpi din nou prețurile. De la nivel înalt, absolut nimeni nu se ocupă de cei de jos. Vine iarna și va fi jale pentru bătrâni, vom avea o viață foarte grea! Mulți pensionari sunt cuprinși de lehamite, nici nu mai vor să vorbească de ceea ce se întâmplă în jurul lor”, a mai spus Ioan Stamate.

Codași și la pensii

Pensionarii din județul Vaslui continuă să încaseze printre cele mai mici pensii din România. La sfârșitul primului semestru din 2019, în județul nostru erau în plată 94.638 pensionari, iar pensia medie se ridica la suma de 911 lei. Astfel, erau în plată 81.650 pensionari de stat cu o pensie medie de 979 lei și 12.988 pensionari din agricultură cu o pensie medie de 484 lei. Spre comparație, în prima jumătate a acestui an, la nivel național pensia medie avea o valoare de 1.227 lei.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, pensia medie de asigurări sociale de stat variază cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă și cea maximă fiind de 558 de lei. În județul Botoșani pensia medie este de 946 lei, în Giurgiu 954 lei, în Vrancea 973 lei, față de 1.504 lei în municipiul București, 1.499 lei în Hunedoara și 1.408 lei în județul Brașov.

30.000 de pensionari din județul Vaslui trăiesc lunar cu 640 lei

În județul Vaslui sunt în plată un număr total de 30.376 beneficiari de indemnizație socială. Pensia minimă este încasată de 21.611 pensionari care provin din sistemul public de stat și 8.765 pensionari care provin din fostul sistem de pensii al agricultorilor. În toate aceste cazuri, statul completează diferența de la pensia calculată de drept și până la cuantumul pensiei minime de 640 de lei. Pentru grupul pensionarilor de stat, suma medie transferată de la bugetul stat este de 228 lei, iar în cazul pensionarilor din agricultură suma medie este de 147 lei.

Indemnizația socială pentru pensionari, așa cum e definită în OUG nr. 6/2009, se acordă pentru ca fiecare persoană căreia i se calculează o pensie sub un nivel minim garantat să primească cel puțin această valoare de pensie minimă garantată. În prezent, pensia minimă este de 640 lei, de ea putând beneficia pensionarii din sistemul public și din sistemul militar, indiferent de data pensionării.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Tabăra pentru copii și tineri din Pădureni va fi recepționată în luna iunie 2020

de Dănuț CIOBANU  În luna iunie 2020, vor fi ...

Pandemia de coronavirus în județul Vaslui: 175 persoane în carantină; 3.632 persoane în izolare la domiciliu

de Dănuț CIOBANU  În data de 29 martie 2020, ...

Secția de Pediatrie din Bârlad a fost închisă

Veștile bulversante se țin lanț la Bârlad. După ce ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: