Home / Invatamant / Dilemă pentru părinții vasluieni: elevii se întorc la școală cu avizul epidemiologic în buzunar?
Reîntâlnirea după o vacanţă lungă se lasă cu poveşti

Dilemă pentru părinții vasluieni: elevii se întorc la școală cu avizul epidemiologic în buzunar?

Sfârșitul vacanței de vară înseamnă o grijă în plus pentru vasluienii ai căror copii se vor întoarce, din data de 9 septembrie, la școli și grădinițe. Asta, deoarece unele unități de învățământ solicită și alte documente medicale, pe lângă avizul epidemiologic, care atestă că preșcolarul sau școlarul este într-o stare bună de sănătate după vacanța de vară și nu reprezintă un risc pentru colectivitate.

Potrivit legislației în vigoare, la reluarea cursurilor după perioada de vacanță, preșcolarii și elevii au nevoie doar de aviz epidemiologic din partea medicului școlar, a personalului medical din unitatea de învățământ public sau privat autorizate ori acreditate de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății, sau, în unele cazuri, a medicului de familie. În ciuda acestui lucru, există încă grădinițe și școli care vor să aibă dovada clară că elevii nu au probleme medicale care să pună în pericol sănătatea colegilor de grupă sau de clasă, și a personalului didactic. Astfel că părinții sunt puși pe drumuri: trebuie să meargă cu copiii la analize complete de sânge, exudat faringian și examen coproparazitologic. Aceste analize nu sunt, însă, obligatorii prin lege, ele cerându-se numai în caz de boală.

Dacă laboratoarele medicale se întrec în oferte pentru analizele elevilor, medicii atrag atenția că riscul unor investigații exhaustive, care nu-și au scopul, este o medicație care ar putea produce efecte negative asupra copiilor. Mai precis, dacă medicul depistează un virus în organism (de exemplu, stafilococ), înainte de începerea școlii, părinții optează imediat pentru antibiotice, fără să ia în calcul faptul că distrug organismul și sistemul imunitar al micuților. De asemenea, aceștia din urmă riscă să se aleagă cu reacții alergice și să dezvolte rezistență antimicrobiană la antibiotice.

Părinții trebuie să știe că analizele medicale nu sunt obligatorii la începerea noului an școlar, un ordin comun din 2015 al Ministerului Educației Naționale și al Ministerului Sănătății conținând această prevedere clară. Grădinițele și școlile le cer ca măsură profilactică, în vederea evitării unor contaminări în masă, însă încalcă normele legale.

Școlarii trebuie să treacă pe la cabinetele medicilor de familie pentru un control general, în urma căruia se eliberează o adeverință medicală care arată că elevul este apt pentru studiu și că nu suferă de nicio boală. Totodată, medicul de familie dă undă verde și pentru efectuarea orelor de educație fizică.

Pe de altă parte, avizul epidemiologic are valabilitate între 24 și 72 ore și atestă dacă elevul are sau nu semne de boală transmisibilă.

Copiii care intră în clasa zero, a V-a sau a IX-a sunt o excepție, pentru că au nevoie de o fișă medicală specială (în care sunt înscrise vaccinările, valorile tensiunii arteriale, și unde se arată dacă aceștia suferă de astm bronșic, otită sau alte afecțiuni).  (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

La Bârlad, o investiție de 6 milioane de lei se degradează înainte de a fi recepționată

Sala de sport a Școlii ...

Liceul “Dimitrie Cantemir” Fălciu, în sărbatoare de ziua patronului spiritual

Cei peste 610 de preșcolari ...

Primăria tergiversează angajarea unui medic dentist pentru cabinetul proaspăt dotat al Liceului „Mihai Eminescu” din Bârlad

Cabinetul stomatologic al Liceului Teoretic ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: