Home / Invatamant / Sute de absolvenți s-au înscris la șomaj, în timp ce firmele falimentează din cauza lipsei de muncitori

Sute de absolvenți s-au înscris la șomaj, în timp ce firmele falimentează din cauza lipsei de muncitori

de Dănuț CIOBANU

Un număr de 232 de absolvenți din generația 2019 s-a înscris la Forțele de Muncă Vaslui pentru a primi indemnizație de șomaj. Timp de șase luni, tinerii vor primi o indemnizație de 250 lei, precum și servicii de consiliere și pregătire profesională. În tot acest timp, activitățile din construcții și agricultură sunt blocate din cauze lipsei de forță de muncă. Proiectele de dezvoltare stagnează și există riscul ca unele fonduri să fie pierdute din cauza nerespectării termenelor de execuție.

În timp ce județul Vaslui se confruntă cu o criză a forței de muncă fără precedent, sute de tineri au solicitat intrarea în șomaj. Până la sfârșitul lunii iulie s-au înregistrat în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui 232 de absolvenți de liceu din promoția 2019. 

Pentru a putea primi șomaj, tinerii s-au înregistrat pe liste până în data de 29 iulie 2019. Cei care au ratat termenul oficial se pot înregistra ca persoane în cautarea unui loc de muncă, dar nu vor mai încasa indemnizația de șomaj. Practic, tinerii vor primi pentru o perioadă de șase luni o indemnizație de șomaj în valoare de 250 de lei.

O șansă pentru a primi indemnizație de șomaj au și tinerii care nu au avut situația școlară încheiată la toate materiile. Corigenții se pot înregistra pe listele AJOFM Vaslui în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigență, dată înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ. Pe lingă ajutorul financiar, tinerii mai beneficiază de servicii de informare și consiliere profesională, medierea muncii, servicii gratuite de formare profesională.

Prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat.

Lideri la șomaj

La data de 31 mai erau înregistrați 10.333 de șomeri, din care doar 753 șomeri primesc indemnizație de șomaj, în timp ce 9.580 de șomeri sunt neindemnizați. În luna mai, rata șomajului din județul Vaslui a fost de 7,51%, comparativ cu aceiași lună a anului trecut când rata șomajului era de 8,64%.

Conform proiecției principalilor indicatori economico – sociali în profil teritorial până în anul 2022, publicată Comisia Națională de Strategie și Prognoză, județul Vaslui va fi lider de necontestat la rata șomajului în România. Dacă pentru sfârșitul acestui an se prognozează o rată a șomajului de 8,3%, peste trei ani Vasluiul va continua să aibă o rată mare a șomajului, la un procent de 7,8%. Restul județelor din regiune vor avea următoarele valori ale ratei șomajului la sfârșitul anului 2022: Iași – 2,3%, Neamț – 4%, Suceava – 4,6%, Bacău – 4,8%, Botoșani – 2,7%.

Potrivit acelorași date statistice, în anul 2022 județul Vaslui va avea cea mai mare rată a șomajului din România, pe locul secund fiind clasat județul Teleorman cu o rată de 7%, urmat de Mehedinți cu o rată de 6,7% și Dolj cu o rată a șomajului de 6,5%.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Mașină răsturnată în apropiere de Crasna. O persoană a ajuns la spital

O mașină înmatriculată în județul ...

Bârladul rămâne fără apă

Din nou, tot orașul Bârlad ...

Autoritățile cer decăderea din drepturile părintești în cazul celor doi frați de 11 și 13 ani din Banca dați dispăruți

Autoritățile pentru Protecția Copilului Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: